Kiestünk az A csoportból a hoki-vb-n

A második harmadban odatették magukat a fehéroroszok és kiharcolták bennmaradásukat.

Földi Bence
2016. 05. 17. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenki érzi, és a külföldi szakvezetők is elmondták, hogy a magyar csapat sokat fejlődött az elmúlt időszakban, mérkőzésről mérkőzésre bizonyította, hogy nem véletlenül szerepelt a világbajnokságon. Hogy sikerül-e a bennmaradás? Majd az égiek eldöntik” – mondta a meccs előtt Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány.

A mérkőzés első harmadának első felében egyértelműen a fehéroroszok domináltak. Egyébként is nekik volt tétje a meccsnek, hiszen a franciák már biztosan nem juthattak tovább a kieséses szakaszba. Emellett kiesni sem tudtak az elit csoportból, hiszen jövőre ők rendezik a világbajnokságot a németekkel közösen.

A fehérorosz nyomás meddő volt, gól nem született, pedig az első tíz percben két emberelőnyük is volt. A harmad kétharmadánál volt az első nagyobb francia helyzet, de Vitalij Koval – aki a magyar meccsen csak csereként állt be a kapuba – hárítani tudott. A megélénkült franciák ezt követően sorra rohamozták a fehérorosz kaput, de gólt ők sem tudtak ütni, maradt a 0–0. A harmad végén emberhátrányba kerültek a franciák, a fehéroroszok pedig lőttek, a korong megállt Cristobal Huet mögött a vonalon. Ő végül behúzta a saját kapujába, de addigra már letelt az idő, így nem adták meg a gólt. Hogy is mondta Chernomaz? Az égiek? Mindenesetre a fehérorosz fölény érezhető volt az első harmadban: tizenötször lőttek, míg a franciák csak hétszer, emellett a kiállítások aránya 1:3 volt.

Az egész vébén keménykedő fehéroroszok a második játékrész elején csúnyán beleszálltak Huet-be és egy másik franciába is, le is küldték Szcjapanavot. Így egy percre emberelőnybe kerültek a saját kiállításuk letelte után a franciák, rohamoztak is rendesen. A kiegészült fehéroroszok aztán jól kontráztak és Andrej Sztasz csapatkapitány megszerezte a vezető találatot. Második harmad, 6. perc: Fehéroroszország–Franciaország 1–0. Többször is kikockázták a jelenetet az orosz rendezők, könnyen lehet, hogy a harmadba berontó fehéroroszt megelőzően egy csapattársa már átkorcsolyázott a kék vonalon, így viszont lesen volt, azaz elvileg nem szabályos a gól, mégis megadták.

Huet ismét komolyakat kellett védjen a harmad háromnegyedénél, amikor hosszas francia támadásokat követően törtek ki a fehéroroszok, és villámgyorsan kapura csapták a korongot – többször is. Később francia emberelőnyben már négy támadó rohamozta Koval kapuját, de csak nem tudtak betalálni, maradt az 1–0. És bár a fehéroroszok elkezdtek fáradni, egy kontrából ismét elértek Huet kapujáig, most viszont nem hibáztak: Geoff Platt felküldte a fölsőbe – ez volt Linglet második gólpassza. Második harmad, 19. perc: Fehéroroszország–Franciaország 2–0. Ezzel vége is lett a játékrésznek.

A harmadik harmadot emberelőnnyel kezdték a fehéroroszok – továbbra is több lövéssel álltak –, de nem találtak be harmadszor. Ehhez képest a franciák az első öt percben egyetlen lövést sem eresztettek a fehérorosz kapura, míg a negyedik harmadbeli fehérorosz lövés már bement. Nagyon szépen kijátszották, ismét Andrej Sztasz volt eredményes. Harmadik harmad, 5. perc: Fehéroroszország–Franciaország 3–0.

A harmad kétharmadánál óriási kavarodás volt a fehérorosz kapunál, Koval azt sem tudta, hol a korong, három csapattársa feküdt előtte, de csak nem csusszant be az első francia gól. A harmad végén a franciák emberelőnyben támadhattak, de semmi nem ment át a gólvonalon.

A magyarok jövőre a divízió I/A-ban szerepelnek Ausztria, Kazahsztán, a Koreai Köztársaság, Lengyelország és Ukrajna társaságában. A másodosztály tornájának megrendezésére előzetesen az osztrákok és a dél-koreaiak jelentkeztek.

Eredmények, 7. forduló:
A csoport (Moszkva):
Norvégia–Lettország 3-1 (1-1, 2-0, 0-0)
korábban:
Csehország–Svájc 5-4 (1-1, 1-0, 3-3)
később:
Oroszország–Svédország 19.15

Az állás: 1. (és negyeddöntős) Csehország 18 pont/7 mérkőzés, 2. (és negyeddöntős) Oroszország 15/6, 3. (és negyeddöntős) Svédország 13/6, 4. (és negyeddöntős) Dánia 11/7, 5. Norvégia 8/7 (13-22), 6. Svájc 8/7 (20-26), 7. Lettország 6/7, 8. (és kiesett) Kazahsztán 2/7

B csoport (Szentpétervár):
Fehéroroszország–Franciaország 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
korábban:
Szlovákia–USA 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 1-0), hosszabbítás után
később:
Kanada–Finnország 19.15

Az állás: 1. (és negyeddöntős) Kanada 18 pont/6 mérkőzés (34-4), 2. (és negyeddöntős) Finnország 18/6 (25-6), 3. (és negyeddöntős) Németország 13/7, 4. (és negyeddöntős) Egyesült Államok 10/7, 5. Szlovákia 8/7, 6. Fehéroroszország 6, 7. Franciaország 5, 8. (és kiesett) Magyarország 3

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.