A föld alá költözik a TF leégett csarnoka

A Csörsz utcai pályát elforgatják, a BAH-nál passzázs épül, a Déli pályaudvaron extrémsport-központ.

Gabay Balázs
2016. 09. 23. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón sok egyéb mellett szót ejtett a Testnevelési Egyetem (a köznyelvben továbbra is TF) beruházásáról is, melynek egy része az intézmény jelenlegi campusának területén valósul meg. Újdonság volt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Déli pályaudvar használaton kívüli területéről is beszélt, ahová vadonatúj, világszínvonalú sportkomplexumot húznának fel. Ha az építkezés teljes büdzséjét vesszük, közel 40 milliárdos tételről beszélünk, de nemcsak a vaskos összeg miatt kerestük meg Mocsai Lajos rektort, hanem azért is, mert kíváncsiak voltunk a nagyívű tervekre, melyek a XII. kerület városképét is átszabják.

A Testnevelési Egyetem teljes rekonstrukciójának egy tragikus esemény adott lendületet: tavaly október 15-én leégett az atlétikai csarnok, a kár óriási volt. Akkor felmerült, hogy a Csörsz utcai sportpályák mellett, a parkban építenék újjá a létesítményt, de ez a terv aztán a környékbeliek ellenállásán elvérzett.

Ha az atlétikai csarnok nem semmisült volna meg, az Alkotás utcai campus épületeinek, sportfelületeinek rossz állapota akkor is indokolta volna az átfogó felújítást, ami nemsokára elkezdődhet. Az egyetem a Csörsz utcai komplexumot szeretné – az Alkotás utcaival párhuzamosan – úgy átalakítani, hogy mindennek meglegyen a helye, a TF egy nagy tömbben működjön. Ehhez járulhatna még hozzá a maga módján a Déli pályaudvar használaton kívüli területe, ahol a hallgatók mellett a helyiek is sportolhatnának.

Mocsai Lajos komplett városrendezési koncepciónak nevezi a TF átépítését, és nem is jár messze a valóságtól. Közel százezer négyzetmétert fognak bontani, új csarnokokat építenek, oktatási épületeket húznak fel a XII. kerület szívében. Az eredeti kormánydöntés 36,8 milliárdot különített el a rekonstrukcióra, de utóbb bővíteni kellett a keretet. Szakemberekkel ugyanis megvizsgálták a szomszédos Sportkórház műemlékvédelem alatt álló épületeit, és arra jutottak, hogy azok átalakításához, felújításához további pénzekre lesz szükség.

„A kutatóintézetben nem lehet kalibrálni a műszereket, annyira remegnek a falak, valamint a hangszigetelés sem ideális a minőségi oktatáshoz” – fest borús képet az egyetem jelenlegi campusának állapotáról a magyar női és férfi kéziválogatottat és a Veszprémet egykor irányító rektor. Nem véletlen, hogy a gigaprojekt első fázisában az Alkotás utcában kezdenek majd a munkagépek: a Hauszmann Alajos által tervezett főépület és a női kollégium 132 éves. A tornacsarnokot a 30-as, a játékcsarnokot és a férfi kollégiumot az 50-es, az uszodát pedig a 60-as években adták át, azóta mindenütt csak toldozgatás-foltozgatás történt.

Mocsai Lajos elmondta, az új főépület, az oktatási központ a félig elkészült, most befejezendő Alkotás utcai fronton található épület lesz. Átadása sürgető, 2017 augusztusában a remények szerint már itt kezdődne az új tanév. Az elfogadott terv szerint a főépületben minden a pedagógusképzéshez és az edzőképzéshez szükséges sportfelületet biztosítani fognak.

A Csörsz utcai „TF-pálya” (Dr. Koltai Jenő Sporttelep) is teljesen átalakul, alig lehet majd ráismerni, mire elkészül. Az elmúlt években a labdarúgópályát és a teljesen leromlott állapotú edzőpályát is műfüvesítették, de a tervezett többlépcsős átalakítás elmaradt, az egyetem mai igényeinek már nem felel meg a sporttelep. A most a futballpálya körül futó atlétikapályát, amely magában foglalja majd a dobópályát is, közelebb hozzák a Hegyalja úthoz, valamint a mostani rendkívül elhanyagolt területen, az Alkotás utcával párhuzamosan létrehoznak még egy műfüves pályát.

A Csörsz utcától távolabb eső területen jelentős a szintkülönbség a Hegyalja és az Alkotás utca sarkán, ezt a tervezők szeretnék egy egészen merész ötlettel kihasználni. Az újonnan megépített labdarúgópálya alatt akarják felépíteni a leégett atlétikai csarnok új, multifunkcionális változatát. Ez viszont azt jelenti, hogy az építkezés idejére az ottani Budai Mentőállomást el kell költöztetni. Annak helyét a későbbiekben – Mocsai elmondása alapján – az üzemeltető határozza majd meg. Ez azt is jelentheti, hogy az állomásnak végleg el kell hagynia a területet. Az atlétikai és a focipálya kialakítása során a Hegyalja úton és az Alkotás utcában egy passzázst alakítanak ki. Kérdésünkre a rektor jelezte: a monumentális építkezés a BAH-csomópont környéki közlekedési viszonyokat nem érintené, a kerület városképét viszont valóban jelentősen átszabná.

A Lázár János által a kormányinfón említett, a Délinél kialakított sportközpont gondolata egyelőre a tervezőasztalon létezik, még csak előzetes egyeztetések zajlottak a kialakításáról. Az előpályaudvaron, melyet ma már nem használ aktívan a MÁV – ez a Mészáros utca–Győző utca által határolt terület –, Mocsai tájékoztatása szerint nem csak a Testnevelési Egyetem hallgatói számára építkeznének, az ottani létesítményeket a környékbeli lakók is használhatnák. Az extrém sportágak kedvelői, például a gördeszkások és a jeges sportok szerelmesei számára is építenének ide egy nyitott sportközpontot. Jégpályára biztosan lenne igény, nem csak a jégkorong népszerűségének ugrásszerű növekedése miatt. Budán használható jégfelületből nincs sok, a Marczibányi téren és a közeli Széna téren van egy-egy komplexum. A TE rektora portálunknak hangsúlyozta: a tervezett sportpark népegészségügyi feladatokat is ellátna, de a fő cél, hogy az egyetem új sportteleppel bővüljön. Ehhez persze az I. kerületnek is lesz egy-két szava, ugyanis a Déli már a kerülethatáron túl fekszik.

A rektorral megígértettük, hogy ha készen lesznek az átalakítási tervek, megnézhetjük őket, alig várjuk.

A hazai közlekedés, ezen belül a vasút ügyeiben járatos Indóház portál főszerkesztője érdeklődésünkre kifejtette, a Déli rendező-pályaudvarán jelenleg van egy használaton kívüli kocsijavító, melyet a tervek szerint már nyáron át kellett volna telepíteni máshová, de erre egyelőre nem került sor. A „rozsdaövezetben” ezenfelül találhatóak egykori raktárak, itt van a MÁV régi tervezőintézete, valamint a használaton kívüli mosóvágányok. Ha azt vesszük, hogy a TF-campus és a Csörsz utcai sporttelep több mint 3 milliárddal megnövelt beruházási költsége most 40 milliárdra rúg, akkor az itteni tervezésre, bontásra, építkezésre is érdemes lesz jó pár milliárdot félretenni. Mivel az egyetem állami intézmény, annak felújítása is a központi költségvetésből megy, s a Délinél is adóforintokból költenek majd a sportközpontra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.