Cseh László doppingolt az orosz hekkercsoport szerint

A magyar versenyző azonban asztmájára legálisan kapott formoterolt.

MTI
2016. 09. 19. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn kiszivárogtatott dokumentum szerint Cseh még 2011 októberében kapott asztmára formoterolt. A szer szedését szükség esetén engedélyezték 6 mikrogrammig, ezért csak akkor számítana doppingolásnak, ha az úszó ennél nagyobb mértékben inhalálta volna a készítményt.

Cseh László a Magyar Úszó Szövetségen keresztül az MTI-nek megerősítette, ilyen engedélyeket korábban évről évre kérnie kellett gyermekkori asztmája miatt, a nyilvánosságra hozott dokumentum azonban az utolsó volt a sorban, hiszen 2012, már a londoni játékokat megelőző időszak óta olyan készítményt használ szükség – azaz kizárólag légzési nehézségek – esetén, melynek összetevői közül semmi sincs tiltólistán, azaz öt éve nincs szüksége az úgynevezett TUE-engedélyre.

A fancybear.net című honlapon közölt dokumentumok szerint az augusztusi ötkarikás játékokon 5000 és 10 000 méteren is aranyérmes brit futóra, Mo Farah-ra nem vonatkozott a gyógyászati célú mentesség (TUE) az olimpia ideje alatt. Amikor 2014 nyarán egy edzésen összeesett és három napig kórházban kezelték, sós oldatot, morfin-szulfátot és vicodint kapott. 2008 őszén TUE-védettség alatt állt, amikor 80 milligramm triamcinolont adtak neki, ami a mellékvesekéreg-hormonok közé tartozik.

A Pekingben egyesben, Rióban pedig párosban olimpiai bajnok teniszező, Rafael Nadal 2009 és 2012 között gyógyászati célú mentességet élvezett. A riói játékokon győztes golfozó, az angol Justin Rose engedéllyel szedte a prednizolon gyulladáscsökkentő gyógyszert napi rendszerességgel idén májusban és júniusban.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt héten kedden hozta nyilvánosságra, hogy behatoltak a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszerébe (ADAMS) orosz hekkerek, akik így bizalmas, a Rio de Janeiró-i olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá számos sportolóról. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről – Serena és Venus Williams, Simone Biles – tett közzé szerinte egyértelműen doppingolásra utaló adatokat.

Tudatták, hogy „hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak”.

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, az orosz kormány pedig elhatárolódott az akciótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.