„Az első maraton olyan, mint az első tanító néni”

30 ezer banán, 6 ezer liter izoital, 3 tonna szőlőcukor, 100 ezer szurkoló. Jön a Budapest Maraton!

2016. 10. 05. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön kérni sem kellett az újságírókat, hogy a gigantikus budapesti futóeseményből ne azt emeljék ki, hogy a 28 ezer rajthoz állóval nem dől meg a Spar-maraton részvételi rekordja. Ugyanis annyi hasznos információt osztottak meg a nyilvánossággal, illetve a szombaton és vasárnap Budapesten autóval közlekedni kívánókkal.

Kezdjük az elején! Futni tényleg bárki, bármikor elkezdhet, egy – valóban – futócipő kell hozzá, és máris lehet menni egyedül, a haverokkal vagy akár a családdal is. A szombati 600 méteres távon például együtt áll rajthoz a 96 éves Csillag Józsefné Mária néni 66 éves fiával, 33 éves unokájával és a még csak kocsiban tolt, 5 hónapos dédunokájával. Persze lesznek valamivel kevésbé extrém példák is: Novák Katalin családügyi államtitkár azért durálja magát neki vasárnap 9.30-kor a 42,195 kilométeres maratoni távnak, hogy megmutassa, teljesen átlagos alkattal, 3 gyermekes anyukaként, megterhelő munkavégzés mellett is lehet rendszeres testmozgást végezni. „Felsőbb utasításra” egyébként az Emmi tetemes létszámmal versenyez majd, Novák mellett a sportállamtitkár Szabó Tünde, valamint Kozmann György helyettes államtitkár és maga a főnök, Balog Zoltán emberminiszter is leizzad majd a 13 fokban – váltóban és egyéniben a tavalyi 123 után idén 284-en futnak a tárcától a Budapest Maratonon, fogyatékkal élőket is segítve a táv teljesítésében.

A világ legöregebb maratonfutó versenye, a Boston Marathon egyidős az újkori olimpiával. A 2013-ason két robbantásos merénylet történt, 3-an meghaltak, 140-en megsérültek. A kenyai Geoffrey Mutai 2011-ben Bostonban futotta minden idők legjobb idejét, de a pálya nem felelt meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szigorú előírásainak, így a 2:03.02-es időeredmény nem hitelesített világcsúcs.

A népszerűségüket tekintve felszálló ágban lévő eseményekre rá-rárepülő Emmi mellett azért más is szóhoz jutott a szerdai eseményismertetőn. Kocsis Árpád versenyigazgató, a rendező Budapest Sportiroda vezetője legfontosabbnak azt tartotta kiemelni, hogy a 31. Budapest Maraton egy biztonságos esemény lesz, ünnepelni viszont csak az utolsó futó célba érkezése után fognak.

A versenyre egyébként idén 8 különböző távra lehet nevezni – nem tévedés a jelenidő, hisz akár a versenyek napján is dönthetünk az indulásról, ráadásul kedvezményes árak mellett.

Ez „köszönhető” részben az OTP-nek is, ahol az online pénzforgalmi rendszer a keddi napon bedöglött.

Kocsis elmondása szerint egy dán nevező kétségbeesetten hívta a BSI-t, hogy most akkor mi lesz az ő nevezésével, de őt és mindenki mást is megnyugtattak: nem kell „felesleges köröket futni” a részvételért.

Tavaly egyébként az utolsó online nevezési napon 800 regisztráció futott be, idén nulla.

Nestlé Családi futás – 600 m (szo. 11.30)
Fodisz Esélyegyenlőségi Futam – 400 m (szo. 11.45)
Spar Budapest Maraton 3x2 km váltó (szo. 12.30)
Riska Minimaraton – 5 km (szo. 14.00)
Spar Maratonka Emmi Sulifutam – 2,7 km (szo. 15.05)
Spar Maratonka egyéni – 2,7 km (szo. 15.45)
Spar Gyaloglás – 2,7 km (szo. 16.0)
Spar Budapest Maraton (vas. 9.30)
Flora Maratonstaféta – 12 km, 9,4 km, 7,7 km, 13,1 km (vas. 9.30)
Actimel – 10 km (vas. 10.15)
Coca-Cola Testébresztő – 30 km (vas. 10.15, Árpád fejedelem útja, Tél utca sarkától!)

És ha már a külföldi indulóknál tartunk: döbbenetes, de a 6206, egyéni maratoni távra előnevezett sportember csak alig több mint a fele hazai, 6,7 százalék francia (635 fő), majdnem ugyanennyi brit, 3 százaléknyi olasz, 2,6 százaléknyi német, 2,3 százaléknyi lengyel, de jönnek svédek, spanyolok, szlovákok, izraeliek, hollandok, amerikaiak, finnek, belgák, svájciak (naná, pénteken ugyanis magyar–svájci vb-selejtezőt tartanak a Groupama Arénában), dánok, a nevezők 8,6 százaléka pedig 50 egyéb országból érkezik, például Angolából vagy az Egyesült Arab Emirségekből.

A futók hozzák családtagjaikat, szurkolótáborukat is, ennek köszönhetően tízezresre tehető az októberi futóturistáink száma, Kocsis pedig büszkén jelenti, hogy ezek az emberek az éves budapesti vendégéjszakák fél százalékát foglalják le – egy hétvége alatt ez valóban nem rossz.

És akkor még nem említettük, hogy belföldről 900 település képviselteti magát a versenyen.

Az Emmi számai szerint a fejlett európai államokban hosszú évek óta 25-30 százalék az aktívan, rendszeresen sportoló emberek lakossági részaránya. Ugyanez a szám Magyarországon 2010 előtt 5 százalék volt, mára ezt 20 százalékra hizlalták. Ebben persze benne van a mindennapos testnevelésben érintett tanulók száma is, de a felnőtt lakosság is egyre növekvő mértékben veszi igénybe az ingyenesen hozzáférhető kültéri kondiparkokat, futópályákat.

Magán a vasárnapi főnapon a várost „elég rendesen” lezárják majd (szombaton a Városligetben zajlanak az események), de egyrészt a Forgalmiváltozások.hu folyamatosan frissülő „egérút-tájékoztatójából” mindenki értesülhet arról, merre tud kerülni, másrészt bár óriásira nőtt a rendezvény, tényleg csak akkor és csak ott zárják majd le az utat, ahol és amikor futók haladnak el arra. Nézzük is meg a verseny fő száma, a maraton bő 6 perces útvonalfilmjét!

Az út mentén 36 zenés szurkolói csoport lesz, például az Operaház alkalmi zenei együttese (Andrássy út), az Operett Színház kórusa (Nagymező utca), A Honvéd Férfikar (Bajcsy-Zsilinszky út), rock-, blues- és jazz-zenekarok, DJ-k, népzenészek, a táv fizikai teljesítését pedig 12 frissítőpont is segíti – 30 ezer banánnal, 6 ezer liter Powerade izotóniás itallal, 3 tonna szőlőcukorral, 1500 liter kólával és 50 ezer liter vízzel áll készenlétben 1500, központilag mozgatott rendezőember.

Monspart Sarolta egykori tájfutó-világbajnok (a képen balra), hatszoros síkfutó magyar bajnok a pontosan 222 első maratonozónak üzen:

– Nem fontos, mennyi idő alatt érnek célba! Az első maraton olyan, mint az első szerelem, az első tanítónő, és van még néhány ilyen „első” dolog az ember életében.

A végtelen energiájú futóedző készítette fel a maratonra Novák Katalint és Lévay Viktória színésznőt is, és reményét fejezte ki, hogy mindketten célba érnek, ugyanakkor kérte a sajtót, ne a vicsorgó, hanem a vigyorgó képekre vadásszanak majd.

Ha már újra szóba kerültek a celebek, Kovács Koko István inspirációjára valóságos mozgalommá nőtte ki magát a „42 évesen 42 kilométert” kezdeményezés, amelynek idén két „arca” is lesz a versenyen: Dombi Tibor 35-szörös és Hrutka János 24-szeres volt válogatott labdarúgó. Az ő felkészülésükről a későbbiekben külön beszámolunk, annyit azonban már most elárulunk, hogy Dombinak valós esélye lehet – egy 1 óra 33 perces őszi félmaratonnal a háta mögött – 4 óra alatt lefutni a maratont. Monspart Saroltának persze vannak kételyei ebben... 42 évesen „első bálozott” korábban Csőre Gábor színművész, Rippel Ferenc artista és Kovács Áron rádiós műsorvezető is. Utóbbi szerint úgy kell rajthoz állni, hogy már megvannak a kifogások, ne ott kelljen kitalálni őket, verseny közben.

Egyéni maratonisták: Dombi Tibor, Hrutka János (volt válogatott labdarúgók), Lévay Viktória (színész, Játékszín), Pető Tibor (kétszeres világbajnok evezős), Novák Katalin (Emmi, családügyi államtitkár)
10 km: Ónodi Eszter (Jászai-díjas színész), Bombera Krisztina (televíziós műsorvezető)
Maratonstaféta: Balog Zoltán (miniszter), Szabó Tünde (sportállamtitkár), Kozmann György (helyettes államtitkár), Juhász Roland (volt válogatott labdarúgó), Lipcsei Betta (tévés műsorvezető), Kovács Koko István (olimpiai és világbajnok ökölvívó), Lisztes Krisztián (volt válogatott labdarúgó), Gyenesei Leila (világbajnok öttusázó), Majoros „Majka” Péter (zenész, műsorvezető), Csernoviczky Éva (olimpiai bronzérmes cselgáncsozó), Imre Géza (többszörös olimpiai érmes vívó), Varju László (országgyűlési képviselő) és még sokan mások...

A példa sokkal ragadósabb, mint egy kiabáló testnevelőtanár.

E sorok lejegyzője először áll rajthoz vasárnap a 42,195 kilométeres versenyben, a BSI ígérete szerint akár 100 ezer szurkolóval is találkozhat a budapesti utak mentén.

A verseny élőben követhető a Futanet.hu/live oldalon.

Legek

- Földingné Nagy Judit hétszer nyert eddig a nők közt (1998–2011), a legtöbbször ő nyert zsinórban is, három alkalommal (2006, 2007, 2008).

- A legjobb időt az első Budapest Maratonon futotta Kiss Zoltán (1984), 2:15.04-gyel.

- A legtöbbszörös teljesítő (28) Lengyel László Ottó, csupán \'96-ban és 2012-ben hiányzott.

- Zsinórban Tabajdi József vett részt a legtöbbször (25), 2011 óta vele azonos nevű fia fut mindig.

- A magyar maratoni indulók között a legidősebb az épp most 81 éves Kiss György, de csak egy nappal idősebb Fehér Károlynál. Isten éltesse őket!

- A legtöbb nevezőt adó budapesti kerület: XIII. (799 előnevező)

- A két napra 1,55 tonnányi érem és 31 500 rajtszám készült.

- Az egészségügyi stáb: 8 mentőautó, 5 motoros, 3 kerékpáros eü-szakember, 2 ambulancia, 1 főorvos, 5 mentőtiszt, 4 mentésvezető, 12 elsősegélynyújtó, 22 ápoló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.