Egy szocialista mamut adta nekünk a veszprémi kézicsodát

Ha nincs VÁÉV, nincs BL-döntő, se KEK-győzelem. Se Éles József, se Pálmarsson.

Gabay Balázs
2017. 01. 09. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon kevés olyan kézilabdacsapat van, melyről alsó hangon kilenc könyvet jelentettek meg. A jelenleg Telekom Veszprém néven futó klub ilyen, csak a Wikipédia ennyi kötetet szedett össze. A bakonyi egylet most ünnepli fennállása 40. évfordulóját, szakajtónyi serleg, érem bizonyítja, hogy bölcs döntést hoztak az alapítók. A férfi kézilabdázók mára a világ egyik legelismertebb kézis központjává tették a várost, érdemes felidézni az ide vezető utat.

A 80-as évek hajnalán férfi vonalon már bontogatták szárnyukat a veszprémi kedvencek, de a sportágat nem ők szerettették meg a helyi szurkolókkal, hanem a hölgyek. A Bakonyi Vegyész 1970-ben bajnoki címet ünnepelt. A férfi mezőnyben az 50-es éveket a Vörös Meteor, a 60-as éveket a Budapesti Spartacus, majd a Budapesti Honvéd uralta. Veszprémben hogy másképp, az állami építőipari vállalat (VÁÉV) égisze alatt alakult meg a férfi kézilabdaklub 1977-ben, négy év alatt tornázták fel magukat az első osztályba. Az ügyvezető érdekes módon a vegyészmérnök végzettségű Hajnal Csaba lett, aki maga sem gondolta volna, hogy 37 éven át vezetheti majd büszkeségtől dagadó mellel a klubot.

Az 1981-es bajnokságban már ott furakodtak a Kovács Péter-féle Honvéd mögött a második helyen a végelszámoláskor, egy évvel később a CSZKA Moszkva állította meg őket a Bajnokok Európa-kupája nyolcaddöntőjében. 1985-ben már bajnokcsapatot ünnepeltek a szurkolók a királynék városában, de mielőtt elkezdődhetett volna a sikerkorszak, csődbe ment a pénzt adó Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat. Ettől még továbbra is az Építők! rigmus zúgott a csarnokban egy-egy Gyurka-gólnál – a csapat a 80-as években ezen a néven nyerte a bajnoki címeket, nem csoda, hogy még 2016-ban is ezt harsogja a veszprémi tábor a kapu mögött. A VÁÉV Bramac nevet a rendszerváltást követő évekig kellett hordania az egyletnek, még a \'92-es és a \'93-as bajnokságot is így nyerték meg. A Bramac az állami építőipari vállalat jogutódja lett, vegyes osztrák–magyar tulajdonú cégként működött tovább. Abban, hogy az új főszponzor összejöjjön a Veszprémnek, döntő szerepe volt Hajnal Csabának, aki nemcsak a csapat pénzügyi hátterének biztosításáról, de a fiatal tehetségek megtalálásáról is volt ereje gondoskodni. Erről Rényi Pál írt hosszabban a Magyar Narancsban néhány évvel ezelőtt.

Az 1991–92-es szezontól a Joósz Attila vezette csapat olyan sikersorozatba kezdett, mely világviszonylatban is ritkán látható, ennek egyik első számú letéteményese pedig Éles József volt. A Solymárról igazolt irányító-átlövőnél kevés tehetségesebb férfi kézilabdázó született Magyarországon. A 12 Veszprémben töltött éve alatt 10 bajnokságot és kupát nyert a csapattal, több mint 2500 gólt lőtt piros-fehérben. 1992-ben, gyakorlatilag bemutatkozó évében a KEK-döntőbe vezette a bakonyiakat, melyet a TSV Milbertshofennel szemben sziporkázó játékkal nyertek meg.

Egy évre rá majdnem ismételtek, csak a Marseille állította meg a szekeret, sajnos épp a fináléban. Várszegi Gábor, a Fotex dúsgazdag tulajdonosa jó érzékkel ismerte fel, hogy egy dicsőséges menetelés részesévé válhat, ha pénzt fektet a klubba: 1992-től a Bramacot a Fotex váltotta Veszprémben. A férfi kézilabda ekkor forrt össze végérvényesen a város nevével. Idehaza nem volt ellenfele a gárdának, és a nemzetközi mezőnyben is egyre izmosabbá vált a csapat, melynek gerincét (Csoknyai, Éles, Kis Ákos, Sótonyi, Pásztor, Zsigmond, Szatmári) csupa válogatott játékos adta. 1995-től a Fotex-Veszprém rendszeresen bejutotta a BEK-negyeddöntőbe, volt olyan szezon, hogy a világválogatottal egyenértékű Barcelona csak idegenben dobott több góllal tudta kiverni a sorozatból Éleséket.

Ekkorra már a 2-3 ezres régi csarnok szűknek bizonyult, tódultak a veszprémiek és a környékbeliek a meccsekre. A kubai (Pérez, Hernandez, Diaz) és a délszláv vonal (Saracevic, Jovic, Dzomba) megjelenése pedig immár azt jelezte, a világ élvonalába tartozó játékosok is úgy érzik, Veszprémben megtalálhatják a számításaikat. 2002-ben hajszál híján meg is találták: a legjobb spanyol csapatokat (Leon, Pamplona) elsöpörve jutott Bajnokok Ligája-döntőbe a csapat, de a Magdeburg erősebbnek bizonyult (otthon 23-21, idegenben 25-30).

Sziporkázott a Pamplona elleni BL-elődöntő hazai meccsén a Veszprém: 

Veszprém ekkorra a legmagasabb szinten jegyzett kézilabdás fellegvárrá nőtt, az elkövetkező években olyan világklasszisok érkeztek, mint a horvát Vlado Sola, Marko Vujin, Dejan Peric vagy éppen Kiril Lazarov, akiről könyvet írtak a városban (Smura Gabriella: Kiro – ahogy mi látjuk. 2007). A folyamatos fejlődésnek még az sem vethetett gátat, hogy Várszegi Gábor kivonult a magyar sportból: előbb a ferencvárosi labdarúgást hagyta ott, 2005-ben pedig Veszprémből is távozott. A klub piaci értékét mutatja, hogy több pénzintézet is azonnal érkezett volna a helyére, végül az MKB lett a befutó.

Innentől állandó hajsza indult a Bajnokok Ligája-döntőért, mely a játékoskeretet és a pénzügyi hátteret alapul véve ekkor még nem volt valóságos cél. Azért a 2008-as Kupagyőztesek Európa-kupáját sikerült begyűjteni, ez gyógyírt jelentett a nemzetközi trófeára oly régóta áhítozó veszprémi vezetés és a drukkerek számára.

A csapat immár az új, több mint ötezer nézőt befogadni képes Veszprém Arénában fogadta ellenfeleit, mely nyugat-európai mércével is mutatós csarnok, igazi oroszlánbarlangjává vált a csapatnak. Kivéve, amikor elhunyt játékost búcsúztattak benne. 2009 februárjában egy veszprémi szórakozóhely előtt a klub több sportolóját is megkéselték, a hatalmas termetű, ígéretes tehetségű beállós, Marian Cozma nem élte túl a támadást. Az arénában emlékműsorral, virágokkal emlékeztek rá, szobrot is állítottak neki a Veszprém Aréna előtt. Haláláról film készült, címe a Szíven szúrt ország.

A 2010-zel kezdődő évtized egyelőre a klub legsikeresebb időszakát hozta el. A Magyar Villamos Művek, majd a Telekom olyan bőkezű támogatásban részesítette, részesíti a csapatot, melynek révén idén sorozatban harmadszor jutott el a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Tavalyelőtt és 2016-ban döntőt játszottak, a Kielce ellen a győzelem kapujában omlottak össze. Ami korábban elképzelhetetlen volt, mára valósággá vált: a Veszprém a világ leggazdagabb klubjainak versenytársa, a Barcelonával, Kiellel, Paris St. Germainnel egy kasztba került. Nagy László, Aron Pálmarsson, Cristian Ugalde, Chema Rodríguez, Mirko Alilovic vagy éppen Momir Ilic olyan játékosok, akiket kizárólag a topklubok keresnek.

A bakonyi kisváros szocialista vállalatából kinövő klub a kézilabdavilág kirakatcsapataként ünnepelheti fennállása 40. évfordulóját. Legszívesebben persze mi mással, mint a veszprémiek által mindennél jobban áhított BL-serleggel a kézben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.