Lélekemelő játékkal győztük le az olimpiai bajnokot

A gyász percei után átszellemült magyar válogatott verte meg Dániát, és bejutott a legjobb nyolc közé.

Arday Attila
2017. 01. 22. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyász Franciaországban, a férfikézilabda-világbajnokságon is jelen volt a magyar szívekben. A dánok elleni nyolcaddöntő előtt játékosaink szokás szerint a szívükre tették a kezüket a Himnusz alatt, de ezúttal nem énekeltek, hanem lehajtott fejjel gyászoltak, majd közvetlenül a meccs előtt összekapaszkodva emlékeztek az egész nemzetet megrázó olaszországi tragédiára.

A magyar válogatott elszántan lépett pályára, az olimpiai bajnok dán csapat kényelmesen.

A mieink valahol lélekben régóta erre a csatára készültek, sejteni lehetett, hogy Nagy Lászlót – és a bokáját – erre a meccsre jegelték egész héten, a csoportmeccsek alatt.

Nagy ott volt a pályán, a védelem tengelyében, a védelem pedig átlagon felül működött. Az első tíz percben két gólon sikerült tartani a dánokat, negyedóra után sem jutottak négynél többre, közben a magyarok irányították a játékot. Niklas Landin, a világ talán legjobb kapusa semmit sem tudott kezdeni Lékai Máté gyors lövéseivel, Juhász Ádám hozta a maga bátor játékát, egyebek között saját labdaszerzése után talált be, Bodó Richárd vízfakasztó bombái ezúttal megtalálták a hálóba az utat, miközben Mikler Roland átszellemülten védett, és ezúttal végre megint jól. A félidőig több mint kétszer annyi lövést fogott, mint Landin.

Mikkel Hansen húsz perc alatt öt gólnál tartott, a meccs egyharmadánál érték utol az olimpiai bajnokok a mieinket. De sikerült megújulni, Ancsin Gábor bevágott messziről két olyat, amilyet csak ő tud.

Lékai Máté kifigyelte a mezőnyben bóklászó Landint, és mellette a félpálya közeléből lőtt gólt.

A félidőig egyszer sem vezetett Dánia, 13-12 volt ide a szünetben, úgy, hogy Hansen lőtte a tucatnyi dán gól többségét, hetet. Rajta kívül a szélről voltak veszélyesek a dánok, ezt pontosan tudtuk is róluk, de viszonylag kevés helyük volt áttörni a magyar védelmet, Xavier Sabaté és csapata – a katalán trénertől megszokott módon – nagyon felkészült ugyanis az ellenfélből.

Két Balogh Zsolt-gól nyitotta a második félidőt. Heteslövéseknél Landin már okozott nekik bajt, a Kiel kapusaként a szegediekkel bánt el, most Harsányi Gergelynek és Juhász Ádámnak gyűlt meg vele a baja. Bánhidi Bence után az így is emberfelettit nyújtó Juhász Ádámot is úgy állították ki a tunéziai bírók, hogy valójában semmit sem csinált.

Percről percre követtük a mérkőzést, ha lemaradt valamiről, KATTINTSON!

Mikler viszont elkezdett a szélekről is védeni, a legnagyobb ziccerben is bizonytalannak tűntek a dánok, negyedórával a vége előtt 20-16 volt ide. A francia közönség is a magyarok mellé állt, ennek sok-sok oka lehetett, nem csak az, hogy a dánok nélkül jobban jár címvédő csapatuk a folytatásban.

Újabb és újabb magyar vette át a góllövésben a stafétát, vagy éppen egy perzsa, a honosított Dzsamáli Imán személyében. Nagy László ezúttal önmérsékletet tanúsított a támadásoknál, nem is ment neki, Ancsin és Balogh Zsolt hatékonyabb volt. Svan viszont tovább lőtte a gólokat a jobb szélről, ő tartotta a lépést a mieinkkel. Tíz perccel a vége előtt három volt ide, Sabaté időt kért, nyugodt hangulat uralkodott a csodálatos esély előtt a magyar táborban.

Nem a mi pillanataink jöttek viszont, Mikler hét méteren ütközött Svannal, ezért piros lap járt volna, hála Istennek, elmaradt. Más kérdés, hogy ötven percen át egyetlen dán kiállítást sem láttunk. Amikor végre emberelőnybe kerültünk, kettőt kaptunk, majd még egyet, így az utolsó hat perc előtt iksz volt.

Ők kapust cseréltek, mi irányítót. Császár Gábor jött be.

Segítette valami láthatatlan erő a magyarokat, mert másfél perccel a vége lőtt Császárhoz visszapattant a labda,

be is vágta, kettő volt ide. Hansen gyorsan válaszolt, de Császár eldöntötte a csatát, 27-25 ide.

Vannak csodák, és van egy csodálatos csapatunk megint. Jöhet a norvégok elleni negyeddöntő kedden 17 órakor. 

Nagy László csapatkapitány szerint nem csak az ő visszatérése miatt győztünk. „Ha túlságosan nagy lett volna a kockázat, azt nyilvánvalóan mérlegeltük volna, de a szívem visszahúzott a pályára. Ezúttal sem egy fecske csinálta a nyarat” – nyilatkozta. A csapatkapitány úgy fogalmazott, nem vették figyelembe, hogy az olimpiai bajnokkal játszanak, ezért nem nyomasztotta őket a tét. „Nagyon szervezetten védekeztünk, és olyan csapatmunkát nyújtottunk, amire nem találok szavakat” – mondta. Hozzátette, szerettek volna legalább egy meglepetést szerezni, de azt a csoportkörre tervezték. „Természetesen örülünk a sikernek és még nagyobb önbizalommal várjuk a következő mérkőzést, de ezzel a győzelemmel nem szabad sokáig foglalkoznunk. Támadásban és védekezésben is rendkívül fegyelmezettek voltunk, a norvégok ellen legalább ilyen szintet kell nyújtanunk, hogy legyen esélyünk” – jelentette ki Nagy, aki huszonkilenc percet töltött a pályán és egy gólt lőtt a dánoknak.

Balogh Zsolt a lefújás után kijelentette, alig tudja felfogni, hogy megverték az olimpiai bajnokot. „Fantasztikus győzelmet arattunk! Ezért szép a sport, hiszen két nappal ezelőtt még hiányoltunk négy pontot, amelyet a csoportkörben megszerezhettünk volna, de összekaptuk magunkat, amiért az egész csapatnak jár a gratuláció” – vélekedett. A Mol-Pick Szeged jobbátlövője hozzáfűzte: tudták, hogy olyan ellenféllel találkoznak, amely egy másodperc alatt megbünteti a hibáikat. „Voltak rontásaink, de ezzel most szerintem senki nem foglalkozik. Ilyen játékkal és hozzáállással most már bármeddig eljuthatunk” – mondta Balogh. Ő huszonnégy és fél perc játék alatt öt lövésből négyet gólra váltott.

„Nagyon akartunk, igazán együtt voltunk, és jól védekeztünk. Bizonyítottuk, hogy a magyar kézilabda jobb annál, amint amit eddig mutattunk” – fogalmazott Dzsamáli Imán, aki hat kísérletből négyszer volt eredményes huszonkilenc perc alatt.

Juhász Ádám elmondta, a játékosok arról beszéltek maguk között, az nem lehet, hogy ennyit készültek, és csak két Európán kívüli csapatot győznek le a világbajnokságon. „Végig élveztem a játékot. Visszatért a csapatkapitányunk, és fegyelmezetten kézilabdáztunk, ennek köszönhető a sikerünk” – nyilatkozta a Tatabánya szélsője. Juhász ezúttal is nagyon sokat, huszonnyolc és fél percet játszott, ezalatt hat lövésből négy gólt szerzett.

„Hittünk benne, hogy legyőzhetjük a szinte teljes csapattal felálló olimpiai aranyérmest. Sikerült meglepetést szereznünk, hiszen nem mi voltunk a favoritok. A negyeddöntőben sem mi leszünk, de hasonló mentalitással megyünk tovább” – mondta boldogan Lékai Máté, aki hat találattal vette ki részét a sikerből.

Nézze vissza a válogatott szenzációs győzelmét, magyar kommentárral!

Férfivilágbajnokság, nyolcaddöntő
MAGYARORSZÁG–DÁNIA 27-25 (13-12)
Albertville
Magyarország: Mikler, Fazekas (kapusok), Ancsin 2, Balogh 4, Bánhidi, Bodó 3, Császár 2, Harsányi 1, Dzsamáli 4, Juhász 4, Lékai 6, Ligetvári, Nagy L. 1, Schuch, Szöllősi Sz., Zubai. Szövetségi kapitány: Xavi Sabaté.
Dánia: N. Landin, Green (kapusok), Andersson, Damgaard 3, Hansen 8, Kirkelokke, M. Landin 1, Lindberg, Mortensen 2, Mollgard, Noddesbo, Olsen, Sondergaard 4, Svan 6, H. Toft Hansen 1, R. Toft Hansen. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson.
Kiállítások: 6, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 2/0, ill. 1/1

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.