Olvasás, színházba járás: sérülések rózsaszínben

Elvész a fontosság és a valahova tartozás érzése? A sérülések lélektana volt a téma a Reggeli startban.

R.B.
2017. 01. 10. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden sérülés pszichés fájdalmakkal is jár a fizikain túl. Nagy Sándor sportpszichológus úgy fogalmazott, amióta az üzlet is jelentősen benne van a sportban, a szponzornak nagyon nem mindegy, mennyi időt tölt sérüléssel egy versenyző. Hozzátette: pszichológiai szempontból rendkívül fontos, hogy a sportoló mit gondol a rehabilitációról.

Egy műtét után például amint csak lehet, képzést kell adni a versenyzőnek, bemutatva, hogyan fog felépülni ez a folyamat. „Ennek egy része tervezhető, ám a genetikán is múlik, kinek a szervezete hogyan reagál a sérülésre.

Elindulnak különböző negatív érzelmi reakciók, nagyon fontos, hogy a hit, az elszántság meglegyen, mutatván, hogy vissza akar jönni az aktív versenyzésbe.”

A novemberben kéztörést szenvedett olimpiai bajnok síelő, Lindsey Vonn példája mentén Nagy Sándor úgy fogalmazott, egy hosszú időn keresztül gyógyulásban lévő versenyzőnél a hiányállapot depresszív hangulati ingadozást okozhat, így meg kell tanulni kezelni az érzelmi hullámzásokat. „De ennek szerepe van a prevencióban is, lehetséges, hogy ha a nyomást nem jól kezelik, az összefüggést mutathat a sérülésre való hajlammal.” Hozzátette: ha ilyenkor olyan alapmotívumok, mint a fontosság, a valahova tartozás érzése elvész, érdemes sportpszichológus segítségét igénybe venni.

A szakember egy saját páciense esetét is felhozta. „Nemrégiben dolgoztam egy labdarúgóval, akit többször kellett műteni, s újra rásérült, amikor már-már azt hitte, hogy vissza tud térni. Amikor már másfél éve húzódik ez a folyamat, azt nagyon nehéz elviselni.” Arra kérdésre, hogy ilyenkor mit tanácsol, így felelt:

„Aktívan vegyen részt a felgyógyulásban, de tudja elengedni a mielőbbi visszatérést, mert az elsődleges feladata, hogy minél jobban elvégezze a rehabilitációs folyamatot.”

A sportpszichológus állítja, a sportoló rózsaszín szemüvegen keresztül is vizsgálhatja a helyzetet, feltéve a kérdést: mi az előnye ennek. „Például többet olvashat vagy színházba járhat, olyan dolgokat végezhet, amire az aktív versenyzés mellett kevésbé nyílik lehetősége. Ebben megtalálhatja az egyensúlyt, amivel fel tud épülni.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.