Drámai hosszabbításban jutott ki az Eb-re a válogatott

A magyar férfikosárlabda-válogatott ismét hatalmasat küzdött, és vert helyzetből felállva, hosszabbításra mentette az osztrákok elleni Európa-bajnoki selejtezőt, majd ott megnyerte 83-81-re a mérkőzést. Ezzel a csapat 2017 után ismét kijutott az Európa-bajnokságra.

2021. 02. 19. 20:17
null
Vojvoda Dávid tripláinak köszönhetően tudott egynlíteni a magyar válogatott a végén Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perl Zoltán tudta a receptet: – Kevesebb labdát kell eladni, több védőlepattanót kell szerezni.

A viszonyítás természetesen a csütörtök esti, a szlovénok elleni vereséggel végződő mérkőzésre vonatkozik, és mindent elmond arról, hogy miben kell az Ausztria elleni sorsdöntő meccsre feljavulnia a magyar válogatottnak. Ami a sorsdöntő jelzőt illeti, papíron az osztrákok ellen ígérkezett a legnagyobb esély a hőn áhított egy győzelemhez, ami már Európa-bajnoki részvételt ér a kijevi selejtezőtorna buborékjában. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány erről így fogalmazott: – Ez most olyan, mintha lenne három meccslabdánk egy Grand Slam fináléban.

Arra utalt, hogy a hátralévő három mérkőzésből – kettő Ausztria, egy Ukrajna ellen – elég csak egyet megnyerni az üdvösséghez. Az osztrákokkal kapcsolatosan egyébként az utolsó emlékünk igen szomorú: 2012. szeptember 5-én simán 97-81-re kikaptunk, és ezzel nem jutottunk ki a 2013-as Európa-bajnokságra.

 

Vojvoda Dávid tripláinak köszönhetően tudott egyenlíteni a magyar válogatott a végén
Fotó: Fiba.com

 

Most – kissé dramatikus fordulattal élve – a visszavágón a magyar válogatott jobban kezdett, mint csütörtökön, elhúzott 5-0-ra, majd 9-3-ra, ám hamar előjöttek a szokásos gondok, nem mentek be a dobások, és az ellenfél az első negyed derekán már meg is fordította az eredményt. Palánk alatt az osztrákok erősebbek voltak, nem véletlenül ott erőltették a játékot, amire a magyar együttes nem tudott válaszolni, és az osztrákok a játékrész végére öt pont előnyt kovácsoltak össze. Az ellenfél három triplával indította a második negyedet, a magyar dobógépek pedig nem tudtak érvényesülni, mert nem tudtak szabadulni az őrzőiktől. Bénultan támadott a válogatott, gyakran a támadóidő lejártakor kellett kényszerből próbálkoznia, és öt perc alatt tizennégyre hízott a hátránya. Szerencsére az ellenfél is pontatlanabbá vált, és a félidőre sikerült lekínlódni a különbséget kilencre.

A folytatásban végre akadtak szép villanások a támadásokban, például Vojvoda Dávid és Ferencz Csaba triplái, ám mert a védekezés olykor lyukas volt, az utolsó játékrészre csak keveset sikerült lefaragni az osztrákok előnyéből. Küzdött, harcolt a csapat, de kicsit sem játszott jól, és nem volt vezéregyénisége sem, aki átlendítette volna a kritikus pontokon. Ennek ellenére a nagy szív így is felcsillantotta a reményt, elsősorban Vojvoda Dávid feltámadásának köszönhetően: bő egy perccel a rendes játékidő vége előtt a magyar válogatott kiegyenlített.

Ekkor előbb Vojvoda eladta a labdát, amiből az osztrákok újra vezettek, és 36 másodperccel a vége előtt úgy támadott a magyar válogatott, hogy muszáj volt legalább két pontot szereznie. Ez sikerült, Benke Szilárd ziccerig kijátszotta a helyzetet, és nem hibázott. A hátralévő idő 11 másodperc volt, Ausztria támadhatott, de nem tudtak pontot szerezni – hosszabbítás következett. Ebben Váradi Benedek hárompontosával végre újra vezetett a csapat. Az utolsó perc egy pont hátránnyal indult, amikor Keller Ákos kihagyott két büntetőt, majd 12 másodperccel a vége előtt Benke Szilárd lehetetlen helyzetből dobott egy triplát, azaz két ponttal vezetett a magyar válogatott. Az osztrákok hiába támadtak már, Perl Zoltán megszerezte a lepattanót, és ezzel vége volt – 83-81-re nyert a magyar válogatott, és ezzel kijutott az Európa-bajnokságra!

Európa-bajnoki selejtező, F csoport: Ausztria–Magyarország 81-83 (20-15, 19-15, 20-24, 16-21, 6-8)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.