időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Cristiano Ronaldo lemaradhat a budapesti Eb-meccsekről

Magyar Nemzet
2021.04.19. 16:25
Cristiano Ronaldo lemaradhat a budapesti Eb-meccsekről

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem változtatott eredeti tervein, 2024-től 36 csapat szerepel a Bajnokok Ligája főtábláján, teljesen megújul a sorozat.

Az induló európai szuperliga bejelentése nem változtatott az UEFA korábban megszellőztetett tervein, 2024-től 36 csapatos lesz a Bajnokok Ligája főtáblája. Az alapszakasz tíz fordulóból áll majd, majd a tabella első nyolc helyezettje a legjobb tizenhat közé jut, a 9–24. helyezettek pedig rájátszást vívnak a nyolcaddöntőbe kerülésért.

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke természetesen reagált a tizenkét klub által létrehozott szuperligára is: néhány „kapzsiságtól vezérelt” klub „szégyenteljes kezdeményezésének” nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés „a labdarúgás szerelmeseinek arculköpése”.

Aleksander Čeferin a BL-serleggel
Fotó: Europress/AFP

A szlovén sportvezető megerősítette, hogy a szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság. Az UEFA jogászai már vizsgálják a lehetséges szankciókat, az ő személyes álláspontja pedig az, hogy az érintett játékosokat minden olyan versenysorozattól el kell tiltani, amely a szervezet égisze alatt zajlik.

Nagy kérdés, hogy ez milyen hamar valósítható meg, de az UEFA megközelítése minden esetben a vasszigor lenne. Arra is keresik a megoldást, hogy a jelenleg zajló Bajnokok Ligája és Európa-liga-kiírásból hogyan zárhatnák ki az érintett klubokat. Ez esetben a BL-ben csak a PSG maradna állva, míg az El-ben a Roma és a Villarreal játék nélkül jutna a fináléba.

Az Európa-bajnokság pedig sok nagy sztár nélkül maradhatna: például a magyar válogatottal egy csoportban szereplő, címvédő portugál válogatottal sem tarthatna Budapestre Cristiano Ronaldo, aki az egyik szakadár, a Juventus játékosa.

A zebrák elnökét, Andrea Agnellit külön is támadta Čeferin, aki elmondta, sok dolgot látott már életében, hiszen büntetőjogi ügyvéd, de olyat, hogy csütörtökön még a támogatásukról biztosították azok, akik hétfőn valami teljesen mást írtak alá, még nem. Agnellit a szuperligában alelnökké választották, míg az európai klubokat tömörítő szervezetben (ECA) betöltött elnöki posztjáról lemondott.

– Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók, most már igen – fűzte hozzá Čeferin, aki szerint a futballban folyamatos a változás, hiszen többek között a Juventus is szerepelt már a Serie B-ben, a Manchester United Sir Alex Ferguson előtt nem tartozott a topcsapatok közé, az Aston Villa pedig nagy klubnak számított.

Szuperliga

A Barcelona nem véletlenül hallgat a szuperliga ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.