Németh Krisztián: Eriksent látva összeszorult a gyomrom

A 37-szeres válogatott csatár szerencsés: még nem élt át hasonló drámát a pályán, mint a dánok a finnek ellen.

2021. 06. 13. 12:15
null
Németh Krisztián szerint az első gólig lesz izgalmas az angol–ukrán negyeddöntő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Összeszorult a gyomrom, amikor megláttam az összeesett, öntudatlanul fekvő dán irányítót, Christian Eriksent. A pályafutásom során még soha nem láttam ilyen esetet. Korábbi csapattársam, a Waalwijkban, régebben az Ajaxban és a Celticben is futballozó Evander Sno mesélt arról, hogy ő már kétszer is összeesett a pályán. A második szívelgyengülése során a pacemaker mentette meg az életét.

Hála istennek, Eriksen már jobban van. Hallottam, hogy miután magához tért, videóhívással tartotta a kapcsolatot a dán válogatott öltözőjével. Talán éppen ő kérte a csapattársait, hogy menjenek vissza a folytatásra, és játsszák le a mérkőzést. Ez így is történt, de a tévén keresztül is látszott, hogy a játékosoknak iszonyatosan nagy kihívást jelentett koncentrálni egy ilyen szörnyű eset után. Ettől borzasztó nehéz elvonatkoztatni, szinte lehetetlen kizárni ezt a sokkoló élményt. Reméljük, hogy több ilyen eset nem lesz az Európa-bajnokságon!

Nem irigylem a dánokat. Akkor lehet esélyük a folytatásban, ha a szövetségi kapitány beleszuggerálja a játékosokba, hogy a társukért, Eriksenért is küzdjenek. Igaz, a következő mérkőzésükön pont a csoportfavorit belgákkal kerülnek szembe. Ha a csoport záró találkozóján nyernek az oroszok ellen, szerencsés esetben akár három ponttal is tovább juthatnak a csoportból.

A dánokat 1-0-ra legyőző finnek nem nézőcsalogató focit játszanak, őket nem a látvány, hanem az eredmény érdekelte, és ezt természetesen meg lehet érteni. Nyertek 1-0-ra, ezt nem kell megmagyarázni.

A B csoport másik mérkőzése, a Belgium–Oroszország találkozó már az első félidőben eldőlt. Az történt, amit várni lehetett: a belgák rögtön az elején nekimentek az oroszoknak, rúgtak két gólt, majd visszavettek, átálltak a labdatartáson alapuló játékra. Biztos vagyok benne, hogy a sérüléséből visszatérő Kevin de Bruyne-nel erősebbek lesznek.

Velük kapcsolatban – főleg Vincent Kompany visszavonulása óta – mindig az az érzésem, hogy kiváló építő, kreatív, befejező embereik vannak, de amint markáns támadófutballt bemutató ellenfelet kapnak, már nem biztos, hogy elég masszívnak bizonyul a védelmük. Az oroszok ellen két gólt szerző Lukaku remek formában van, de hosszú távon egy komoly nemzetközi tornán a védekezés legalább annyira fontos, mint a szerzett gólok száma. Az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában dől el, hogy a belga védelem versenyképes-e az erősebb csapatokkal szemben.

A magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT követheti figyelemmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.