Hiába akarják lenyomni az öttusázók torkán a lovaglás eltörlését

Huszonhárom olimpiai érmével, melyből kilenc arany, Magyarország a világ legsikeresebb nemzete öttusában az ötkarikás játékokon. A sportág lassan 110 éves hagyományai mellett álltak ki a hazai öttusa jelenlegi és korábbi kiválóságai a Nemzeti Lovardában rendezett sajtótájékoztatón pénteken. Az egyöntetűen megfogalmazott üzenet markáns: lovaglás nélkül öttusa sincsen. A szám megmentéséért kiáltványt is aláírtak, amelyet Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének juttatnak el.

2021. 11. 12. 16:26
Gulyás Michelle, a jelenlegi első számú női versenyzőnk Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stílszerűen lovaglóruhában sorakoztak fel az utánpótláskorú öttusázók az újságírók előtt, egyértelművé téve, hogy nemcsak a lovaglás, hanem az ő jövőjük is kockán forog az öttusasporton belül. A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) november 3-án erősítette meg, hogy a 2024-es párizsi olimpia után lecseréli a lovaglást egy még meg nem nevezett tusára. A sportág 1912 óta íródó hagyományainak lábbal tiprása közfelháborodást váltott ki a leginkább érintettek, azaz a versenyzők körében, s a kialakult hangulatot közvetítve szólaltak fel a hazai kiválóságok is.

– Egyik sportolóval sem egyeztettek a döntés előtt, erőből, agresszívan akarják lenyomni a torkunkon – hangsúlyozta olimpiai bronzérmes, egyéniben világ- és Európa-bajnok öttusázó. – A nemzetközi szövetség vezetői megfeledkeztek nemcsak a hagyományról, hanem az emberségről is. A felháborodás világméretű, páratlan, soha nem tapasztalt összefogás alakult ki a hazai és nemzetközi öttusaéletben egyaránt. Egy valamivel nem számoltak a döntéshozók: velünk, sportolókkal, mert nélkülünk nincs semmilyen öttusa.

Balogh Gábor, a 2000-es sydney-i olimpia ezüstérme ma már más szemszögből is nézi az eseményeket, hiszen a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnökeként a sportágak népszerűsítésével foglalkozik. – A kiszámíthatóság az egyik legfontosabb tényező, amikor sportágakat ajánlunk, ehhez képest az öttusára folyamatos szabályváltoztatásokat kényszerítettek rá az elmúlt harminc évben, amelyek ráadásul a céljukat sem érték el a nézettségnövelés tekintetében – fogalmazott Balogh. – Nem pusztán a lovaglást kell megvédeni, hanem azokat a fiatalokat is, akik az elmúlt tíz-tizenöt évben feltették az életüket erre a sportágra.

Megszólaltak az említett fiatalok is, élükön a 21 éves aki idén vb-bronzérmes volt egyéniben Kairóban, felnőtt pályafutása azonban még alig kezdődött el. – Akik a 2024-es olimpiára esélyesek, nem tudnak felkészülni egy új sportágra, mert azt már annak bejelentésekor el kellene kezdeni, így öt helyett hat tusában kellene intenzíven készülni, ami lehetetlen – jelentette ki Gulyás. Szavaihoz csatlakozott a jövő másik magyar reménysége, a junior vb-bronzérmes Böhm Csaba is: – Huszonévesen egy teljesen új sportággal kellene megismerkednünk, ami abszurd.

Az 1964-ben és 1968-ban olimpiai aranyérmes öttusalegenda, Török Ferenc jelezte, hogy a lovaglás kivétele nem egyszerű szabálymódosítás, hanem a sportág 1912-ben született alapító okiratának átírását jelenti, amely kimondta, hogy az öttusa vívásból, úszásból, lovaglásból, lövészetből és futásból áll. – Erről nem dönthet az UIPM végrehajtó bizottsága, az ilyen mértékű változáshoz a közgyűlés, azaz a 137 tagország többségének támogatása kell – árulta el Török.

A Magyar Öttusaszövetség elnöke, Bretz Gyula elmondta, hogy a nemzetközi összefogás jogi úton is meg fogja támadni az UIPM határozatát, amely ellen a februárban esedékes pekingi téli olimpiáig minden eszközzel küzdeni kell, ugyanis ott szentesítik majd a 2028-as Los Angeles-i játékok programját, amelyben az öttusa jelen állás szerint már az új, a sportolók által ellenzett formájában szerepelne.

A sportolók a lovaglás megmentéséért kiáltványt is aláírtak, amelyet Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének juttatnak el. Ebben arra kérik a NOB-elnököt, hogy hatáskörénél fogva lépjen fel az öttusát megváltoztató döntés ellen, "amely nyilvánvalóan káros és ártalmas nemcsak az öttusasportra, de az olimpiai játékok presztízsére nézve is".

Borítókép: Gulyás Michelle a tokiói olimpián (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.