Sokat játszottak a magyar légiósok, de csak kevesen lehettek boldogok

Mozgalmas hetet hagytak a hátuk mögött azok a külföldön szereplő magyar futballisták, akikre a közelmúltban számított a válogatott keret összeállításakor Marco Rossi szövetségi kapitány, és akikre várhatóan számít majd jövő tavasszal is. Ugyanakkor az is tény: ez a hét elsősorban nem róluk szólt, és zömmel nem dicsekedhetnek szép eredményekkel.

2021. 12. 20. 6:17
SZOBOSZLAI Dominik
Lipcse, 2021. szeptember 12. Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig jtkosa a Bayern Mnchen ellen a nmet els osztly labdarg-bajnoksgban jtszott 2021. szeptember 11-i mrkzsen Lipcsben. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb magyar légióst a német élvonalba tartozó RB Leipzig foglalkoztatja, és ők nem zárták az évet boldogan. A csapat gyengén szerepel a bajnokságban, csak a tizedi helyen töltheti a karácsonyt, mivel szombaton sem tudott nyerni, hazai pályán 2-0-ra kikapott a Bielefeldtől. A kaput védte, Willi Orbánt egy kemény belépő után a 87. percben le kellett cserélni , viszont végigjátszotta a találkozót. A vendégcsapat úgy tudott nyerni, hogy több mint húsz percet futballozott emberhátrányban, ráadásul Fabian Klos kiállításakor még csak egygólos előnyben volt. A mérkőzés után Gulácsi Péter nyilatkozott a Bundesligának.

 

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

 

– Egyértelmű, nem egyszerű a helyzetünk, de tizenhét mérkőzés hátravan még az évadból. A téli szünet után jó formában kell visszatérnünk, győzelmekre van szükségünk, hogy felzárkózzunk a tabellán. A célunk az, hogy minél jobb helyen zárjuk a bajnokságot, emiatt is vagyunk csalódottak a Bielefeld elleni vereséget követően, sokat segített volna a három pont megszerzése – mondta a 31 éves kapus a szombati mérkőzést követően.

Ha hozzátesszük, a lipcseiek a hétközi fordulóban sem tudtak nyerni, csak 1-1-et játszottak Augsburgban – Gulácsi és Orbán az egész meccset a pályán töltötte, Szoboszlai a 64. percben állt be –, akkor beláthatjuk, ez a hét nem az övék volt… A Bochum bevetette a 75. percben Novothny Somát, ám ennek ellenére otthon kikapott 1-0-ra az Union Berlintől. A Freiburg manapság csak elvétve számít szolgálataira. Szerdán a 72. percben lépett pályára Berlinben az Union ellen 0-0-ra végződött mérkőzésen, vasárnap viszont a Leverkusen ellen kezdett, a csapata 2-1-re győzött, őt az 56. percben 1-1-es állásnál lecserélték.

másfél hete autóbalesetet szenvedett, amelyről kizárólag klubja, a Mainz kommunikál. A magyar válogatott csapatkapitánya kihagyta azóta a soros mérkőzéseket, majd kiderült, meg kell műteni a fejét. Erről a Mainz nem árult el többet, ugyanakkor a német sajtó tudni véli, lehet, éppen a baleset mentette meg a 34 esztendős csatár életét. A Sport Bild azt írta, Szalai enyhe nyakfájásra panaszkodott, ami miatt tüzetesebben kivizsgálták, s az orvosok nemcsak zúzódásokat, hanem aggasztó elváltozásokat is találtak, amelyek valószínűleg már régebb óta jelen vannak nála, így most ezért kell azonnal sebészi beavatkozást elvégezni a fején. A Sport Bild hozzátette, nem rákos megbetegedésről van szó. További részleteket egyelőre nem tudni, de a hírek szerint Szalai teljesen fel fog épülni, és a műtét után folytathatja karrierjét.

 

Fotó: Sebastian Gollnow

 

A szlovák Fortuna Liga 19. fordulójában a jó sorozatban lévő DAC a Ruzomberok csapatát fogadta, és bár sok helyzetet kidolgozott, végül meg kellett elégednie a döntetlennel, és maradt a negyedik helyen a tabellán.

– Brusztolós meccs volt. Sajnálom, hogy nem sikerült gólt szereznünk, pedig benne volt a lábamban. Kicsit csalódott vagyok, jó lett volna győzelemmel zárni az évet – mondta a találkozó után a Nemzeti Sportnak Hahn János, a hazaiak csatára, akinek két remek lehetősége is volt, hogy ő legyen a mérkőzés sztárja. – Az első esetben Eric Davis remekül adta be a labdát, de megcsúszott előttem a srác, ami kicsit megzavart. Nemsokára Blackynek (Cesar Blackman – a szerk.) volt egy jó passza középre, az utóbbi eset jobban bosszantott. Ha mentálisan frissebb vagyok, meg élesebb, akkor el tudtam volna dönteni a meccset. Nagyon sajnálom. Mások nevében nem tudok beszélni, de én eléggé elfáradtam az év végére. Érzem, tompább vagyok, nem úgy sikerülnek a befejezések, a labdaátvételek. Sajnos ez is benne van a futballban.

Az olasz másodosztályban továbbra is szárnyal a Pisa, ezúttal a Cosenza vendégeként nyert 2-0-ra Nagy Ádámot végig a pályán tartva, és magabiztosan vezeti a tabellát. Szerbiában a Partizan Beograd a héten hat pontot szerzett, a Metalac vendégeként nyert 3-0-ra, majd szombaton 1-0-ra legyőzte a Kolubara együttesét, Holender Filip mindkét találkozón a 63. perctől lehetett közvetlenül részese a sikernek.

 

Fotó: Photo by Massimiliano Carnabuci/NurPhoto/NurPhoto via AFP

 

Cipruson egy hete, hétfőn magyarok találkoztak egymással, a végigjátszotta a meccset az Omonia Nicosiában, Gyurcsó Ádám kezdett és 72 percet kapott az AEK Larnacában, a végeredmény 1-1 lett. Vasárnap viszont az Omonia kikapott a Doxa vendégeként, Lang ezúttal is az első perctől az utolsóig játszhatott. Kiss Tamás többnyire kevés lehetőséget kap a holland élvonalban szereplő Cambuurban. Csütörtökön a Holland Kupában kezdett a Nijmegen ellen, gólpasszt is adott, ám a csapata 2-1-re kikapott a saját stadionjában. Ugyanígy járt vasárnap a Heerenveen, ugyanilyen eredménnyel vitte el a három pontot a bajnokságban, a magyar csatár ezen a meccsen a kispadon ragadt.

Horvátországban a Hajduk Split az NK Osijeket fogadta, előbbiben Lovrencsics Gergő végigjátszotta a mérkőzést, az eszékieknél Kleinheisler László kezdett, és 85 percet töltött a pályán, a végeredmény pedig 0-0 lett. Törökországban a Kasimpasa otthon kapott ki a Sivassportól, Varga Kevin a 65. percben állt be, de nem tudott segíteni. csapata, a Fenerbahce hétfőn kikapott 3-2-re a Gazianteptől, majd vasárnap hazai pályán 2-2-re végzett a Besiktas elleni rangadón. A magyar válogatott védő az előbbi találkozót végigjátszotta, az utóbbin a 93. percben cserélték le.

 

Fotó: MTI/AP pool/Kenan Asyali

 

Nem telik el úgy hét, hogy Szalai Attilát ne boronálnák össze egy európai sztárklubbal a nemzetközi sajtóban. Ezúttal a calcionapoli24 vetette fel, hogy a bajnokságot jól kezdő, jelenleg a Serie A tabellájának negyedik helyén álló nápolyiak a magyar válogatott védőjével, Szalai Attilával pótolhatják a görög Kosztasz Manolaszt, aki nemrég írt alá régi-új csapatához, az Olimpiakoszhoz. A Napoli 24 szerint már „akcióba is lendült” ennek érdekében az olasz klub. A nápolyi oldal ennek kapcsán a magyar válogatott szövetségi kapitányával készített rövid interjút.

„Amikor 2019-ben behívtam a magyar válogatottba, rengeteg kritika érte, de a tények végül igazolták, helye van a csapatban. Ő olyan futballista, akiben nagy lehetőségek rejlenek, erényeit pedig már Törökországban is megmutatta. Szóba hozták nagy klubokkal Angliában, Spanyolországban és már Olaszországban is. Szerintem a Napoli jól járna vele, és örülnék, ha oda kerülne, mert egy nemzetközileg is elismert klubról beszélünk” – idézte az olasz Corriere dello Sport Marco Rossi Napoli 24-nek adott interjúját.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.