A Ferrari idén nem csak a logójában lehet fekete ló?

Múlt szerdától péntekig lezajlott a Formula–1 idénynyitó eseménye, háromnapos kollektív tesztet tartottak. Bár összességében a Mercedes pilótái voltak a leggyorsabbak Barcelonában, sokan úgy vélekednek, az eddigi tapasztalatok alapján idén a Ferrarinak áll a zászló.

2022. 02. 27. 17:25
SAINZ, Carlos
Montmelo, 2022. február 24. Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzõje a Barcelona melletti montmelói pályán tartott tesztelésen 2022. február 24-én. A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szezonnyitó nagydíját március 20-án rendezik Bahreinben. MTI/AP/Joan Monfort Fotó: Joan Monfort
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1 legsikeresebb istállójának szurkolói hosszú évek óta ki vannak éhezve a sikerre, hiszen Ferrari-pilóta 2019 szeptembere óta még csak futamgyőzelmet sem ünnepelt (legutóbb Sebastian Vettel nyert Szingapúrban). Az évezred eleji dominancia és a világbajnoki címek pedig már csak ködös emlékek: 2007-ben Kimi Räikkönen végzett az élen a versenyzők között, 2008-ban a konstruktőrök között ért révbe a maranellói alakulat. Azóta a Brawn GP, a Red Bull, majd az elmúlt nyolc idényben a Mercedes és ezen csapatok pilótái söpörték be a címeket, míg a Ferrarinak a csalódottság jutott osztályrészül, és a remény, hogy a következő majd az ő évük lesz.

Idén talán tényleg így lesz. Charles Leclerc és Carlos Sainz 2021-ben a két élcsapat mögött a harmadik helyre repítették az olaszokat a konstrüktőrök versenyében, és tették mindezt úgy, hogy a riválisok véleménye szerint a Ferrari nem sok munkát fektetett a tavalyi autójának a fejlesztésébe. Helyette inkább a lehető legkorábban elkezdte a 2022-es versenygépének tervezését, hogy a nagy szabályváltoztatások adta minden lehetőséggel élni tudjon, és így a megreformált autó felvegye a versenyt az élmenőkkel.

S a befektetett munka megtérült, legalábbis a versenytársak szerint mindenképpen. Múlt szerdától péntekig zajlott le az idény első kollektív tesztje. A maranellóiak Leclerc révén csütörtökön az élen végeztek és a monacói összességében az ötödik legjobb időt autózta a három nap során, míg Sainz a kilencedik lett. Barcelonában (Mercedes) érte el a leggyorsabb időt, csapattársa, George Russell viszont arra hívta fel a figyelmet, a Ferrari lehet az idény fekete lova (nem csak a logója miatt). Utóbbi úgy vélekedett, a vörösök mellett a McLaren is a Mercedes előtt jár. Hamilton arról beszélt, ő bízik a csapatában, és nem akar találgatni az erősorrendet illetően.

 

– Végig tudtuk, hogy a Ferrari szinte nem is foglalkozott a 2021-es versenyautójával, minden erejét az idei, áttervezett modelljére fordította. Ezzel többhónapos előnyre is szert tehettek 

– vélekedett a hétszeres vb-győztes.

Fernando Alonso (Alpine) nem volt ilyen óvatos, és szavai alapján úgy tűnik, ő nem is bánná, ha volt csapata lenne a befutó. 

– Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Ferrarinak van a leggyorsabb autója ebben a pillanatban, ami bizonyára komoly meglepetés. Ez Carlos Sainznak és ennek köszönhetően Spanyolországnak is összességében kiváló hír – beszélt honfitársáról a negyvenéves pilóta. Daniel Ricciardo (McLaren) elmondta, a Ferrarira nem árt odafigyelni, bár szerinte a Mercedes és a Red Bull még nem terítette ki a kártyáit. Az energiaitalosok valóban nem nyújtottak kiugró teljesítményt, Sergio Pérez a harmadik, a címvédő mindössze a hatodik helyen zárta a tesztelést.

Természetesen az olaszokhoz is eljutottak a dicsérő szavak, ők azonban nem szálltak el miattuk. Mattia Binotto úgy véli, legalább négy-öt futamba beletelik, míg kiderül, valójában hol is tartanak.

– A Ferrarinak fontos volt, hogy a 2022-es autóra fókuszáljon, az jelentse a prioritást, mivel mindig is úgy láttuk, hogy ez az év remek lehetőségeket nyújthat nekünk. Most próbáljuk megismerni az autót. Hogy mennyi előnyünk származhat, az majd a következő pár hónapban kiderül – de nem holnap – fogalmazott az itáliai csapatvezető. 

– Őszintén szólva szerintem nem mi vagyunk a legerősebb csapat. Még mindig csak kívülállók vagyunk, nem favoritok.

Rövidesen okosabbak leszünk, március 10-én Bahreinben kezdődik az újabb tesztidőszak.

Borítókép: Carlos Sainz a barcelonai teszten (Fotó: MTI/AP/Joan Monfort)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.