Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megint varázslatra lesz szükség a szövetségi kapitánytól

Kevesebb mint egy hónap múlva Szerbia ellen játssza első idei meccsét a magyar labdarúgó-válogatott. Szalai Ádám távozott a Bundesligából, ugyanott Schäfer András karrierje döcögősen indul, Szoboszlai Dominik pedig még mindig nem stabil kezdő, közben a szerb sztárok a BL-ben tündökölnek. Továbbra sincs könnyű helyzetben Marco Rossi.

2022. 02. 26. 7:14
Rossi talán elkottyintotta magát Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 24-én Szerbia ellen itthon lép pályára a magyar válogatott, amely legutóbb tavaly novemberben Lengyelországban játszott, s aratott 2-1-es győzelmet a már tét nélküli, varsói vb-selejtezőn. Azóta több magyar kulcsember helyzete is gyökeresen megváltozott.

A legnagyobbat Szalai Ádámmal fordult a világ, hiszen a válogatott csapatkapitánya tizenkét év után elhagyta a Bundesligát. Amilyen hosszú ideig futballozott a német élvonalban, olyan gyorsan történt a váltás: Szalai a Mainz edzéséről vonattal tartott hazafelé, amikor először megkereste az FC Basel telefonon. Onnantól felgyorsultak az események, és a 78-szoros válogatott csatár néhány nappal később már góllal mutatkozott be a hússzoros svájci bajnokcsapatban.

az első bázeli gólját ünnepli Fotó: FC Basel/Twitter

Szalai klubváltása „az egyik szemünk sír, a másik nevet” kategóriába esik. 

Örömteli, hogy a Baselben többet játszik majd, mint a Mainzban. Megdöbbentő adat: 2021-ben Szalainak alig jött össze több játékperc (976) a Bundesligában, mint amennyit a magyar válogatottban a pályán töltött (911). 

Ha játékban van, Rossi csapatának is nagyobb segítségére lehet, ugyanakkor a svájci bajnokság színvonala nem vetekszik a németével. Szalai sem adott volna alább a Bundesliga-minőségből, ha ott lett volna még hely a számára, de már nem volt. Ez pedig jelzi az idő múlását (34 éves) és azt, hogy már nem lehet köré építeni a válogatottat.

A Bundesligában Szalai távozása ellenére sem csökkent a magyar válogatott játékosok száma, hiszen a DAC-tól az Union Berlinhez szerződött. Sikertörténetről egyelőre nem számolhatunk be, a 22 éves középpályás  ugyanis az első két meccsről sérülés miatt hiányzott, aztán a Dortmund elleni 3-0-s vereségkor végre bemutatkozott, de a rá következő hétvégén újra a lelátóra szorult. Schäfer tehát 2022-ben eddig mindössze 12 percet futballozott…

sem most éli a legszebb napjait Németországban. Egy éve még a Freiburg húzóembere volt, aztán az ősszel a kispadra szorult. A legutóbbi fordulóban ugyan gólpasszt adott az Augsburg ellen, de beszédes, hogy augusztus óta ez volt az első neki, ebben az idényben pedig továbbra sem játszott végig egyetlen meccset sem a klubjában. 

Lipcsében a kapuban és a védelemben változatlanul alapember, ugyanakkor még mindig nem szilárdította meg a helyét a kezdőben, noha már több mint egy éve igazolt az RB Leipzighez. 

Ezzel végig is értünk a magyar válogatott legfontosabb játékosain, topligában ugyanis nem szerepel más labdarúgónk.

Marco Rossinak így a nemzetközi viszonylatban B kategóriás bajnokságokból kell betömnie a lyukakat: legalább kulcsfigura az olasz másodosztályban a feljutásra pályázó Pisában, az Egyesült Államokban futballozó trió, Sallói Dániel, és Schön Szabolcs azonban még nincs játékban, csak ezen a hétvégén rajtol az MLS.

Eközben a szerbek joggal fenhetik a fogukat a visszavágásra a 2020-ban a Rossi-csapattól elszenvedett 1-0-s belgrádi vereségért. Azon a meccsen debütált a válogatottban Dusan Vlahovics, akiért januárban 81 millió eurót fizetett a Juventus a Fiorentinának. 

Úgy tűnik, megérte: Vlahovics betalált az első bajnokiján és az első BL-meccsén is a Villarreal elleni nyolcaddöntőben (1-1) a torinói sztárcsapatban. De nem csak Vlahovics villogott a szerb sztárok közül, az ajaxos Dusan Tadics a Benfica kapuját vette be a lisszaboni 2-2-n a párharc első meccsén.

Szerbia válogatottja jobb nevekből áll, a játékosai erősebb klubokban futballoznak, mint a magyarok, és egy hónappal az egymás elleni meccs előtt a kulcsemberei a BL-ben tündökölnek. Megint nem csapatának áll a zászló, de ehhez már hozzászoktunk, ahogy ahhoz is, hogy az olasz szövetségi kapitány irányításával általában a pályán a legkisebb a különbség.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.