Kína váratlan módon élt a háború adta lehetőséggel

Drammenben megrendezték a sífutók számára a hagyományos, klasszikus stílusú sprintversenyt. A nők között norvég, a férfiak versenyében francia siker született, de a legnagyobb szenzációt az utóbbi futamon szerzett kínai ezüstérem okozta.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 14:32
(XHTP)(BEIJING2022)CHINA-ZHANGJIAKOU-OLYMPIC WINTER GAMES-CROSS-COUNTRY SKIING-MEN'S 50KM MASS START FREE (CN)
(XHTP)(BEIJING2022)CHINA-ZHANGJIAKOU-OLYMPIC WINTER GAMES-CROSS Fotó: Xinhua via AFP/DENG HUA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Foghíjas volt a drammeni sífutó sprintverseny mezőnye, a nők és a férfiak között is erős orosz válogatott tagjai ugyanis – az ukrajnai háború következményeként – az idei szezonban már nem állhatnak rajthoz a világkupában.

S a férfiak mezőnyéből a teljes norvég A-válogatott is hiányzott, ők koronavírus-fertőzés miatt hagyták ki a versenyt. Sőt, a legnagyobb sztárjuk, a már biztosan összetett világkupa-győztes Johannes Hösflot Klaebo azt is jelezte, hogy ő is befejezettnek tekinti az idényét.

A norvég sífutósport erejét jelzi, hogy még a B-keretükből is befértek ketten a drammeni sprint hatfős fináléjába, a dobogóra viszont már sem Sivert Wiig, sem Paal Troean Aune nem állhatott fel.

S amíg norvég síző nem végzett az első három között, addig kínai igen!

Vang Csiang már a selejtezőben is a harmadik leggyorsabb volt a drammeni körön, ám az elődöntőben taktikai hibát ejtett, s kis híján kiesett. Szerencséjére az időeredménye elég erős volt ahhoz, hogy a negyedik helyével is finálét futhasson, ott pedig a második helyen ért célba.

Vangot a februári, pekingi olimpia megnyitójára kiválasztotta Kína, hogy ő mondja el az olimpiai esküt a pekingi stadionban, a Madárfészekben. A hazai verseny még nem jött össze a kínainak: bár már akkor is látszott, hogy gyors, a negyeddöntőből akadályozás miatt kizárták.

Drammenben viszont, még ha az ismert körülmények miatt kissé gyengébb mezőnyben is, de történelmet írt.

Vang Csiang lett az első kínai versenyző, aki a hagyományos alpesi, vagy északi síszakágak egyikében világkupa-dobogót szerzett.

Azt, hogy a történelmi kínai siker még nagyobb legyen, a francia Richard Jouve akadályozta meg, aki három második és kilenc harmadik hely után nyert végre világkupaversenyt. Hogy a norvégok se éljék meg teljes csalódásként a drammeni viadalt, arról a nők között a korábbi olimpiai és világbajnok Maiken Caspersen Falla gondoskodott, aki több mint két év kihagyás után állhatott ismét vk-verseny dobogójának a legfelső fokára.

Borítókép: Vang Csiangnak az olimpián még nem jött össze a nagy siker, a világkupában már igen (Fotó: Xinhua via AFP/Deng Hua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.