Rossi: Profitálhatunk Szoboszlai mellőzöttségéből

Marco Rossi a Szerbia elleni, csütörtöki barátságos mérkőzésen (Puskás Aréna, 19.30) az újoncokat legfeljebb csereként veti be. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya méltatta a szerbek közelmúltbeli eredményeit – Dragan Sztojkovics csapata csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra a selejtezőkből –, és szerinte a válogatottnak akár a javára is válhat Szoboszlai Dominik lipcsei mellőzöttsége.

2022. 03. 23. 17:22
Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Óriási konkurencia van a posztján. Gondolom, nem örül, hogy ritkán kap helyet a kezdőben, de a tegnapi edzés alapján mondhatom, hogy rendkívül motivált. Az, hogy mostanában nem kezd a Leipzigben, csak növeli a győzni akarását a válogatottban. Talán jobban is járunk így – mondta Rossi Szoboszlairól

A szövetségi kapitány a kezdőcsapatot ugyan nem hirdette ki, de elárulta, hogy az újoncok nem kapnak benne helyet.

– Biztos, hogy egyikük sem játszik a kezdőcsapatban. Még a mai edzésen is meg akarom figyelni őket, és majd a szerbek elleni első félidő után döntöm el, hogy becserélem-e őket a második játékrészben – jelentette ki.

Rossi is panaszkodott arra, hogy mindig nagyon rövid idő áll rendelkezésre a közös felkészülésre.

– A szövetségi kapitányok között nem vagyok vele egyedül, amikor azt mondom, hogy mindenre soha sincs elég idő. Ezért a játékosoktól maximális figyelmet, koncentrációt kérek. Videókkal bombázzuk őket, azt sulykolva, hogy milyen játékhelyzetekre figyeljenek. Hétfő óta csak egyszer tudtam teljes értékű edzést tartani, mivel sokan játszottak a hétvégén, regenerálódniuk kellett. Kevés az idő, de ki kell hozni belőle a legtöbbet. Bízom a srácokban.

Rossi méltatta a szerbeket, személy szerint a szövetségi kapitányukat, Dragan Sztojkovicsot is, akire jól emlékszik a játékospályafutása idejéből.

– Szerbia játékosállománya mindig nagyon erős volt, a futballistáik a topligákban szerepelnek, de a válogatott korábban kevésbé volt szervezett. Sztojkovics alatt ez megváltozott. Emlékszem rá, játékosként azon kevesek közé tartozott, akik zavarba tudták hozni Paolo Maldinit is. Edzőként is bizonyított. A szerbek egyenes ágon jutottak ki a vb-re, miattuk játszik Portugália pótselejtezőt. Ez mindent elárul róla és a csapatról.

Rossi végül megismételte azt a tételt, miszerint válogatott szinten nincs olyan, hogy barátságos mérkőzés.

– Nekem nem számít, hogy egy meccs barátságos vagy sem. Ha az ember egy nemzeti csapat edzője, különösen egy olyan fontos nemzeté, mint Magyarország, akkor nincs különbség. Minden mérkőzésen ugyanúgy ki kell hozni magunkból a maximumot. Mindig hangsúlyozom a játékosoknak, hogy amikor felöltik a válogatott mezt, akkor mindig egyformán motiváltnak kell lenniük. A szerbek elleni is fontos meccs, szeretném látni, hogy növekedési pályán vagyunk.

Sztojkovics nekünk szurkolt az Eb-n

– Nem lesz rajtunk nyomás, de minden mérkőzés fontos, és a magyarok elleni találkozóra a lehető legkomolyabban készülünk. Nem turistaként érkezünk Budapestre – mondta Dragan Sztojkovics a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, azt sem elhallgatva, hogy Budapest az egyik legszebb város, ahol valaha járt, éppen ezért csütörtökön városnézésre is időt szakít. Majd arról beszélt, hogy a világbajnoki selejtezőkön elért eredmény kötelezi csapatát – Szerbia Portugáliát megelőzve, csoportelsőként jutott ki Katarba. 

Másfél éve a magyar válogatott 1-0-ra nyert Belgrádban. Akkor a szerbek mélypontra kerültek, hiszen ők elvesztették az Európa-bajnoki pótselejtezőben a sorsdöntő meccset (11-es párbajban maradtak alul a skótokkal szemben), a mieink viszont kijutottak az Eb-re. Azóta nagyot fordult a világ a két csapattal. A szerbek ott lesznek a világbajnokságon, a magyar válogatott viszont a pótselejtezőt sem érte el.

– Hogy mi változott? Szerbia modern futballt játszik, a legfontosabb mégis a megváltozott mentalitás – mondta Sztojkovics, a becenevén Pikszi, aki a nyolcvanas–kilencvenes évek egyik legjobb jugoszláv labdarúgója volt. Majd elárulta, Dusan Vlahovics mellett (aki nem tagja a keretnek) Szergej Milinkovics-Szavics is sérüléssel bajlódik, s ugyan elutazott Budapestre, még kérdéses a játéka. 

A Nemzeti Sport kérdésére Sztojkovics felelevenítette a 25 évvel ezelőtti világbajnoki pótselejtezőt, amikor az akkor még Jugoszlávia néven szereplő válogatott 12-1-es összesítéssel ütötte ki Magyarországot.

– A budapesti mérkőzés minden pillanatát fel tudom idézni: nagyon jó csapatunk volt, és megérdemelten jutottunk ki a világbajnokságra – nyilatkozta Sztojkovics, majd ahelyett, hogy forgatta volna bennünk a tőrt, a magyar futball régmúltját és jelenét méltatta. – Magyarország Puskás, Hidegkuti, Kocsis és a többi kiválóság idejében futballnagyhatalom volt. Örömmel látom, hogy Magyarország az előző időszakhoz képest sokat fejlődött játékban és az infrastruktúra terén is, sokat fektet a labdarúgásba. Gratulálok a sikerekhez, amelyeket elért, látványosan fejlődött az elmúlt évek során. A legutóbbi Európa-bajnokságon a magyar válogatott szurkolója voltam, szép és modern focit játszott, nem vehetjük félvállról az ellenfelünket.

Borítókép: Rossi szerint Szoboszlai Dominik rendkívül motivált

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.