Ukrajnára gondol az angol kapitány a vb-sorsolás után

Manuel Neuer szerint a németek nem kaphatnak újra egy hatost a spanyoloktól, Gareth Southgate brit rangadót vár, de az ukránokra gondol, Gary Neville pedig az Iránnal fennálló politikai konfliktusra is felhívta a figyelmet. Reakciók a 2022-es katari labdarúgó-vb csoportbeosztásának dohai sorsolása után.

Magyar Nemzet
2022. 04. 01. 21:30
Marco Rossi Gareth Southgate
Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság csoportkörének legnagyobb rangadója a Németország–Spanyolország mérkőzés lesz az E csoportban. A németek 2020 novemberében 6-0-s vereséget szenvedtek el a spanyolok ellen, az a kudarc volt az egyik utolsó csepp a pohárban, amely Joachim Löw kapitányi korszakának a végéhez vezetett.

– Egyértelmű volt, hogy nagyon erős ellenfelet kapunk az első kalapból – reagált a sorsolásra a német válogatott 2014-ben világbajnok kapusa, Manuel Neuer. – A közelmúltban van negatív élményünk Spanyolország ellen, de nem hiszem, hogy valami hasonló újra megtörténhet velünk. Jó úton haladunk a válogatottal, Hansi Flick vezetésével próbálunk új korszakot kezdeni.

A németek szövetségi kapitánya nem is a spanyolokra, hanem Japánra hívta fel a figyelmet. A két ország egyébként találkozott volna felkészülési meccsen a vb-ig, de ezt most érthető okokból le kell mondani.

– Izgalmas csoport, nem egyszerű a feladatunk – nyilatkozta Hans-Dieter Flick. – Ennek ellenére nagy tervekkel utazunk Katarba. Japánnak több játékosa ismerős a Bundesligából, magas színvonalat képviselnek.

Főként kulturális-politikai okokból ígérkezik izgalmasnak a B csoport, amelyben Anglia az Egyesült Államokkal és Iránnal találkozik, ráadásul a még nem ismert negyedik szereplő is mindenképpen tovább fokozza majd az izgalmakat.

– Van a csoportunkban két csapat, amelyekkel régóta nem játszottunk, plusz egy, amelynek a kilétét még nem ismerjük, de brit rangadó is lehet belőle – utalt Gareth Southgate arra, hogy a B csoportba került a háború miatt júniusra halasztott európai pótselejtező győztese, amely Wales vagy a Skócia–Ukrajna mérkőzés győztese lesz.

– Azt gondolom, a jelenlegi helyzetben mindannyiunk gondolatai Ukrajnával és az ukrán emberekkel vannak – folytatta Southgate. – Lényegtelen, hogy mikor játsszák le azokat a pótselejtezőket, az a fontos, hogy képesek legyenek lejátszani őket.

A Manchester United korábbi legendás védője, Gary Neville Iránt emelte ki mint érdekes ellenfelet.

– A kapcsolat az iráni és a brit, illetve amerikai kormányok között nem volt mindig a legjobb az elmúlt húsz-harminc évben, úgyhogy sok érdekesség lesz ezekben a meccsekben – fogalmazott Neville.

A D csoportba sorsolt Dánia szövetségi kapitánya csalódott volt Dohában.

– Ez nem jó, mert el akartuk kerülni Franciaországot, amely meggyőződésem szerint a világ egyik legjobb csapata, tele elképesztő tehetségekkel – vallotta be Kasper Hjulmand. – Ráadásul a csoport még ismeretlen tagja, amely vélhetően Peru lesz, ugyancsak rendkívül kemény ellenfél.

A svájciak sem áldhatják a szerencséjüket, hiszen Brazília, Szerbia és Kamerun mellett nagyon meg kell majd izzadniuk a továbbjutásért. Xherdan Shaqiri ugyanakkor a pozitív emlékeiből táplálkozik.

– Remek sorsolás, jó csoport, és igazán meglepő is, hiszen a 2018-as vb-n is összekerültünk Brazíliával és Szerbiával, csak Kamerun lesz új ellenfél – emlékeztetett Shaqiri, aki négy éve továbbjutott a nyolcaddöntőbe a válogatottjával.

– Nagyon izgatott vagyok, kemény feladat vár ránk, bárkinek az lenne… –  folytatta a Chicago Fire szélsője, aki korábban a Bayern Münchenben és a Liverpoolban is futballozott. – Brazília és Szerbia elég jól teljesít mostanában.

Utóbbi erejét a magyar válogatott is megtapasztalhatta, a szerbek márciusban Budapesten nyertek 1-0-ra felkészülési mérkőzésen. 

A 2022-es világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport: Katar, Hollandia, Szenegál, Ecuador
B csoport: Anglia, Egyesült Államok, Irán, Wales/Skócia–Ukrajna
C csoport: Argentína, Mexikó, Lengyelország, Szaúd-Arábia
D csoport: Franciaország, Dánia, Tunézia, Peru/Ausztrália–Egyesült Arab Emírségek
E csoport: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica/Új-Zéland
F csoport: Belgium, Horvátország, Marokkó, Kanada
G csoport: Brazília, Svájc, Szerbia, Kamerun
H csoport: Portugália, Uruguay, Dél-Korea, Ghána

Borítókép: és Gareth Southgate az angol és a magyar válogatott egymás elleni meccsén a Wembleyben tavaly (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.