Spanyol–német és Messi–Lewandowski rangadó is lesz a vb-n

Dohában kisorsolták a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását. A november végén rajtoló katari torna legnagyobb rangadóját az E csoportban rendezik, amelyben a 2010-es és 2014-es világbajnok Spanyolország, illetve Németország csap majd össze.

Magyar Nemzet
2022. 04. 01. 19:20
Final preparations for the 2022 FIFA World Cup draw
DOHA, QATAR - APRIL 01: 2022 FIFA World Cup trophy is seen ahead of final preparations for the 2022 FIFA World Cup draw at Doha Exhibition and Convention Center in Doha, Qatar on April 01, 2022. Mohammed Dabbous / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Dabbous / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Mohammed Dabbous
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez lesz a valaha volt legjobb világbajnokság – jelentette ki Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke a dohai sorsoláson. – Arra kérem a vezetőket, hogy vessenek véget a politikai konfliktusoknak, és akkor ez a torna az egység és a béke világbajnoksága lesz.

Az Ukrajnában zajló háború azonban hatással volt a sorsolásra is. A katonai konfliktust megindító Oroszország válogatottját kizárták az európai pótselejtezőről, amely a háború miatt nem érhetett teljes egészében véget márciusban. Ukrajna mérkőzéseit elhalasztották, így az csak júniusban dől el, hogy a Wales–Skócia/Ukrajna pótselejtezőről melyik válogatott jut ki Katarba.

Ugyancsak júniusban rendezik meg interkontinentális pótselejtezőt, amelyen keresztül még két csapat válthat jegyet a vb-re Costa Rica, Új-Zéland, az Arab Emírségek, Ausztrália és Peru közül. Tehát a 32 vb-résztvevő együttesből három kiléte még ismeretlen volt a sorsoláskor.

A legfrissebb világranglista alapján négy kalapba osztották be a csapatokat, Katar házigazdaként automatikusan az A csoport első helyét foglalta el, a még három ismeretlen válogatott pedig a negyedik kalapba került. Mivel a második kalapban kapott helyet a legutóbb 2014-ben világbajnok Németország és a mindig erős Hollandia, nagy rangadókra is volt esély.

Ezt a „veszélyt” Hollandia sikeresen elkerülte, ugyanis a második kalap egyik legerősebb csapataként az első kalap leggyengébb válogatottja, a házigazda Katar mellé került az A csoportba.

A németek nem voltak ilyen szerencsések, ők az E csoportban a 2010-ben világbajnok Spanyolországgal kerültek szembe. A két válogatott legutóbb 2020 novemberében találkozott egymással, és a Nemzetek Ligájában a spanyolok 6-0-ra kiütötték az akkor még Joachim Löw vezette Nationalelfet, van tehát miért visszavágnia Hans-Dieter Flick csapatának.

Izgalmas lesz a C csoportban Argentína és Lengyelország csatája, elsősorban a két ország legnagyobb sztárjai, és miatt. Mint ismert, az argentin kapta meg tavaly azt az Aranylabdát, amelyet sokan inkább a lengyelnek adtak volna, még Messi is arról beszélt a díjátadón, hogy a Bayern München csatára mennyire megérdemelte volna az elismerést.

Pikáns mérkőzésekre van kilátás a B csoportban is, de nem futballszakmai, hanem inkább kulturális-politikai szempontból. Az Egyesült Államokat ugyanis Angliához és Iránhoz is különleges viszony fűzi, ez esetben persze inkább az utóbbi érdekes az időről időre kiújuló amerikai–iráni konfliktus miatt – lehet majd adózni Infantino békére vonatkozó kérésének.

A vb-re 1986 óta először kijutó Kanada akár meglepetést is szerezhet majd az F csoportban, amelyben Belgiummal, Horvátországgal és Marokkóval került össze. Arra mindenképpen jó esély van, hogy megszülessen a vb-k történetének első kanadai gólja, amely 36 évvel ezelőtt Magyarországgal egy csoportban nem jött össze az országnak az eddigi egyetlen világbajnoki szereplésekor.

A 2022-es világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport: Katar, Hollandia, Szenegál, Ecuador
B csoport: Anglia, Egyesült Államok, Irán, Wales/Skócia–Ukrajna
C csoport: Argentína, Mexikó, Lengyelország, Szaúd-Arábia
D csoport: Franciaország, Dánia, Tunézia, Peru/Ausztrália–Egyesült Arab Emírségek
E csoport: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica/Új-Zéland
F csoport: Belgium, Horvátország, Marokkó, Kanada
G csoport: Brazília, Svájc, Szerbia, Kamerun
H csoport: Portugália, Uruguay, Dél-Korea, Ghána

Idén utoljára rendeznek 32 csapatos világbajnokságot, 2026-tól már 48 résztvevője lesz a tornának. A katari vb-t november 21. és december 18. között rendezik meg. A csoportkör 12 nap alatt ér véget, így naponta négy meccset játszanak le.

Borítókép: A világbajnoki trófea (Fotó: Europress/AFP/Mohammed Dabbous)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.