Cicipaszt az őrületbe kergették, Halep pánikrohamot kapott

Csütörtök este véget ért a második forduló a Roland Garroson. A tavalyi döntős, Sztefanosz Cicipasz ismét alaposan megizzadt, a nők között két korábbi bajnok is búcsúzott.

2022. 05. 27. 9:34
MUSETTI, Lorenzo; CICIPASZ, Sztefanosz Roland Garros Tsitsipas
Párizs, 2022. május 24. A görög Sztefanosz Cicipasz az olasz Lorenzo Musetti ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. május 24-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sűrű felső ág láttán úgy tűnt, Sztefanosz Cicipasz a Roland Garros sorsolásának nyertese. A tavalyi döntős görög azonban eddig nem játszott könnyű meccset. Arra még lehetett számítani, hogy a tehetséges olasz Lorenzo Musetti kihívás elé állítja a görögöt – ellene kétszettes hátrányból fordított Cicipasz.

Azt viszont senki nem gondolta volna, hogy a jószerivel ismeretlen, huszonöt éves Grand Slam-újonc Zdenek Kolár kis híján legyőzi a görögöt. Pedig a cseh játékos egy szettet megnyert, s további kettőben játszmalabdája volt Cicipasz ellen.

– Az őrületbe kergetett, valamilyen testrészével mindig odaért a labda mögé. Óriásit küzdött – dicsérte ellenfelét Cicipasz, aki a saját produkciójától már nem volt elragadtatva, talán ezért is vágta földhöz ütőjét – az értékesített meccslabda után.

Cicipasz további útja sem tűnik vészesnek, a negyeddöntő előtt nem találkozhat kiemelt játékossal, viszont Kolárnál már csak magasabban rangsorolt ellenfelei lesznek. S két forduló alatt a görög már hét óra, negyven percet töltött a pályán, csaknem dupla annyi időt, mint a két tükörsima győzelemmel nyitó Novak Djokovics vagy

Búcsúzó bajnokok

A nők között toronymagas esélyes Iga Swiateknek még két órára sem volt szüksége az eddigi két győzelméhez, ráadásul a sorsoláskor kissé trükkösnek látszó ága is kitisztult. A harmadik fordulóban az ellene legutóbb szettet nyerő Ljudmila Szamszonova helyett a montenegrói Danka Kovinics lesz az ellenfele, és a negyedik fordulóban sem korábbi bajnokkal kell megküzdenie, ugyanis csütörtökön Simona Halep és Swiatek legutóbbi legyőzője, Jelena Ostapenko is búcsúzott.

Swiatek a lett elleni, februári vereség óta zsinórban harminc megnyert meccsnél jár. Ha a papírformának megfelelően megnyeri a Roland Garrost, akkor megdönti a huszonegyedik századi női csúcsot, amelyet harmincnégy győzelemmel Serena Williams tart.

A két búcsúzó bajnok közül Halep esete kellemetlenebb, ugyanis a román teniszező simán nyerte az első játszmát a tizenkilenc éves Cseng Csin-ven ellen, mielőtt beütött a krach.

HALEP, Simona
Az első szettben még minden rendben volt Simona Haleppel (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

Pánikrohamom volt. Egyszerűen megtörtént, és nem tudtam, hogyan kezeljem, mert nem gyakran történik velem ilyen. Nem tudom, miért történhetett, vezettem, és jól játszottam. De utána már nem tudtam koncentrálni

– árulta el a vereség hátterét Halep.

Ostapenko búcsújához nem kellett hasonló drámai fordulat, a lett bemutatta szokásos játékát: az első szettben véletlenül is ritkán talált pályát, a másodikban ellenállhatatlan volt Alizé Cornet ellen.

Egy óra sem telt el, és már a döntő játszmában jártak. Azt a francia nyerte, Ostapenko pedig menekült a hazai szurkolók üdvrivalgása elől.

Roland Garros, 2. forduló

Férfiak

Cicipasz (görög, 4.)–Kolár (cseh) 6:3, 7:6 (10–8), 6:7 (3–7), 7:6 (9–7)
Rubljov (orosz, 7.)–Delbonis (argentin) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3
Sinner (olasz, 11.)–Carballés Baena (spanyol) 3:6, 6:4, 6:4, 6:3
M. Ymer (svéd)–Evans (brit, 29.) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3

Nők

Szabalenka (fehérorosz, 7.)–Brengle (amerikai) 6:1, 6:3
Rogers (amerikai)–Collins (amerikai, 9.) 6:4, 6:3
Cseng Csin-ven (kínai)–Halep (román, 19.) 2:6, 6:2, 6:1
Cornet (francia)–Ostapenko (lett, 13.) 6:0, 1:6, 6:3

Borítókép: Sztefanosz Cicipasz alaposan megküzdött első két ellenfelével (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.