Willi Orbán nemzetközi színvonalú a németek szerint, Gulácsi nem

Elkészítette a Kicker német szaklap a Bundesliga tavaszi szezonjának top 10-es játékosrangsorait csapatrészenként. Két magyar is helyet kapott a legjobbak között, Willi Orbán ráadásul a nemzetközi színvonalat is megütötte az újság szerint. Gulácsi Péter nem kapott hasonlóan magas minősítést.

Magyar Nemzet
2022. 06. 01. 14:22
SC Freiburg - RB Leipzig
SC Freiburg-RB Leipzig Fotó: Europress/AFP/CHRISTIAN CHARISIUS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre csak a kapusok és a középső védők top 10-es listái kerültek fel a Kicker oldalára, az előbbi rangsorban Gulácsi, az utóbbiban Orbán kapott helyet. A középpályások és a támadók ugyan még hátravannak, de reálisan nézve nem számíthatunk arra, hogy más magyar is bekerül a top 10-be, hiszen (RB Leipzig) és (Union Berlin) sem nyújtott kimagaslót a bajnokság szintjén, talán a tavasszal magára találó Sallai Rolandnak (Freiburg) lehet némi esélye.

A Kicker a top 10-en belül is három minőségi kategóriába sorolja a labdarúgókat: világszínvonal, nemzetközi színvonal és nemzeti színvonal.

Hogy mennyire szigorú a szaklap, azt jól jelzi, hogy a kapusok és a középső védők között sem nyújtott senki világszínvonalú teljesítményt. Még a Bayern München klasszis kapusa, Manuel Neuer is csak a nemzetközi színvonalat érte el a Kicker mércéje alapján.

Ebbe a klubba összesen négy kapus nyert bebocsájtást: a Neuer előtt a legjobbnak megválasztott Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt), valamint utánuk sorrendben Yann Sommer (Mönchengaldbach) és Gregor Kobel (Dortmund).

Utánuk már a harmadik kategóriás, azaz a csak nemzeti színvonalat nyújtó kapusok következtek a sorban, Gulácsi a hetedik helyre futott be.

Az értékelésből azonban kitűnik, hogy a helyezés nem a magyar kapus kritikája. Azt írják, hogy Gulácsinak az osztályzatok alapján rosszabbul sikerült az idény második fele, mint az első, de sok lehetősége nem is volt a tavasszal 15 gólt kapó lipcsei kapusnak a bizonyításra, mert a legerősebb védelem takarított előtte. Így is kiemelik Gulácsi egy fontos védését, amelyet a Német Kupa-döntő hosszabbításában mutatott be, életben tartva a végül aranyérmes Leipzig esélyeit a Freiburg ellen.

A középső védők versenyét a freiburgi Nico Schlotterbeck nyerte meg, s a 22 éves játékos a nyáron húszmillió euróért szintet lépve a Dortmunda szerződik. Mögötte a lipcsei Orbán lett a második – csak ők ketten kerültek a nemzetközi színvonallal jelzett kategóriába.

Orbán a megbízható, kiegyensúlyozott teljesítménye mellett azért kapott dicséretet, mert a Kicker szerint szinte az összes fontos meccsen hozzátett valami extrát a Leipzig játékához. Itt kiemelik a kupadöntőt, amelyben az egyenlítő gól előtt ő adta a gólpasszt Christopher Nkunkunak, illetve az Európa-liga-menetelés során a Real Sociedad és az Atalanta elleni játékát is méltatták az idényben 44 mérkőzésen pályára lépő magyarnak.

A 29 éves védő megelőzte a rangsorban többek közt a horvát válogatott csapattársát, Josko Gvardiolt és a Bayern München ugyancsak Dortmundba igazoló védőjét, Niklas Sülét is.

Borítókép: és ünnepel az RB Leipzig mezében (Fotó: Europress/AFP/Christian Charisius)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.