Csercseszov: Előnyben van a Tobol hozzánk képest

Sztanyiszlav Csercseszov elégedett azokkal a körülményekkel, amelyek a Ferencvárost fogadták Kazahsztánban, közelebbről Kosztanajban, noha meglepte, hogy szinte a télbe csöppent a magyar bajnokcsapat ötvenöt fős küldöttsége. A vezetőedző szerint a Fradi ellenfele, a helyi Tobol előnyben van az ő együttesével szemben, hiszen a tavaszi–őszi rendszerű kazah bajnokság jelenleg is zajlik.

Magyar Nemzet
2022. 07. 05. 16:44
Sztanyiszlav Csercseszov Forrás: Fradi.hu

Sztanyiszlav Csercseszov elégedett azokkal a körülményekkel, amelyek a Ferencvárost fogadták Kazahsztánban, közelebbről Kosztanajban, noha meglepte, hogy szinte a télbe csöppent a magyar bajnokcsapat ötvenöt fős küldöttsége. A vezetőedző szerint a Fradi ellenfele, a helyi Tobol előnyben van az ő együttesével szemben, hiszen a tavaszi–őszi rendszerű kazah bajnokság jelenleg is zajlik.

Kosztanaj több mint háromezer kilométerre fekszik Budapesttől, messzebb, mint Reykjavík, így az utazást nem lehet félvállról venni.

– Rendben és időben megérkeztünk Kosztanajba, a szótárunkban pedig, mint tudják, nincs benne az a kifejezés, hogy probléma. A repülőnk kényelmes volt, a játékosaim jó hangulatban vannak. Nagyjából hét órát vett igénybe a repülés. De van tapasztalatunk abban, hogyan kell kezelni az ilyen szituációt, készen állunk a mérkőzésre – jelentette ki ezzel kapcsolatban Sztanyiszlav az Üllői út 129 portál beszámolója szerint.

Az orosz tréner ezt követően a csapat kicsit zaklatott felkészüléséről beszélt, miszerint tíz játékos is a hazája válogatottjában szerepelt júniusban. De természetesen ezt is csak tényként rögzítette, nem panaszként.

– A nemzetközi kupákban szereplő csapatok általában hasonló helyzetben vannak. Játszottunk három felkészülési mérkőzést, mindent megtettünk, amit lehetett. Az új játékosaink is itt vannak velünk, még van időnk a kezdésig, addig a helyzettől függően eldöntjük, hogy pályára lépnek-e vagy sem – jelentette ki Csercseszov.

Az elmúlt napok híre, miszerint Olekszandr Zubkovot Szergej Rebrov csapata, az egyesült emírségekbeli al-Ain csábítja. Egyesek szerint ezzel magyarázható, hogy az ukrán csatár nincs benne az FTC jelenlegi Bajnokok Ligája-keretében.

– Zubkov azért nincs itt, mert kisebb sérülése van, két hét kell neki a rehabilitációra – utasította el a spekulációkat Csercseszov.

Aztán rátért a helyi csapatra, kiemelve, hogy a Tobol előnyből kezdi a párharcot.

– Kemény meccsre készülünk, egy csapat nem lehet bajnok véletlenül. Ellenfelünk nehezen kezdte a szezont, edzőt váltottak, de az erősségeiről nem fogok beszélni. Ha egy csapat játékban van, az előnyt jelent számára – mondta a kazah bajnokságban az éllovas Asztanától csupán két ponttal elmaradva negyedik Tobolról. Majd rögtön hozzátette: – Mindent megtettünk azért, hogy készen álljunk a meccsre.

A kinti körülményeket Csercseszov a következőképpen jellemezte: – A pályát még nem vizsgáltam meg alaposabban, de jól néz ki, ha jól tudom, hat hónapig nem játszottak rajta. Most csak a mérkőzésre és a párharcra koncentrálunk, nem tekintünk előrébb. Az időjárásról azt tudom mondani, hogy Budapesten most harmincöt fok van, ahhoz képest itt olyan, mintha tél lenne. Ötvenöt fős a küldöttségünk, így nem foglaltuk el az egész szállodát, mint évekkel ezelőtt az Austria Wien, akik valószínűleg azt sem tudták, hogy milyen kedvesek itt Kazahsztánban az emberek és milyen finomak az ételek. Mi ezért sem hoztunk annyi mindent magunkkal, mint ők akkor. Mi mindennel nagyon elégedettek vagyunk.

Mi mást kívánhatnánk, mint hogy Csercseszov ugyanezt mondhassa a szerdai találkozó után is.

Íme, a FradiMédia rövid filmje a csapat utazásáról.

Létkérdés a továbbjutás a Fradinak

Az UEFA-tagországok bajnokainak többsége számára ezen a héten kezdődik el a 2022/23-as Bajnokok Ligája selejtezője. Ebbe a csoportba tartozik a Ferencváros is, amely zsinórban a negyedik idényben képviseli Magyarországot az első számú nemzetközi kupasorozat előcsatározásaiban – az előző három szezonból az FTC egyszer a BL, kétszer az Európa-liga főtábláján szerepelhetett ősszel.

Az első selejtezőkör kulcsfontosságú az őszi kupaszereplés elérésének szempontjából, az itteni vesztesek ugyanis azonnal két szintet zuhannak, csak az Európa-konferencialiga (Ekl) selejtezőjében folytathatják, ahol további három párharcot kell sikerrel megvívni az Ekl-főtáblához. 

A BL-selejtezőből későbbi fordulóban búcsúzó csapatok viszont megkapják az esélyt a második számú sorozatban, az Európa-ligában is, majd újabb kudarc esetén még mindig vigaszdíjat jelenthet a harmadik számú Ekl.

Ennél azonban jobb szereplésre törekszik a Ferencváros, amelynek a héten játszó további huszonkilenc csapathoz hasonlóan négy párharcot kellene egymás után megnyernie a BL-főtáblához. A selejtezősorozatban nincs szünet, az FTC ideális esetben nyolc egymás utáni héten nemzetközi kupameccset játszik majd. A legértékesebb, Bajnokok Ligája-csoportkörös helyekért nagy lesz a tülekedés: a selejtezőből összesen hat, ezen belül a Ferencvárost is tartalmazó bajnoki ágról csupán négy együttes jut el a harminckettes főtáblára, amelynek huszonhat résztvevője már ismert. A csoportkör szeptember 6-án kezdődik, és az év végi katari világbajnokság miatt szokatlanul korán, november 2-án zárul.

Harminc párharccal elkezdődik a héten az Ekl-selejtező is, ám ennek három magyar szereplője – a Kisvárda, a Puskás Akadémia és a Mol Fehérvár – csak a második körben, két hét múlva kezdi meg nemzetközi szereplését.

Borítókép: Csercseszovot helyi specialitással fogadták (Forrás: Fradi.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.