Döbbenetesen nagy világcsúccsal ért véget a várakozás

Sydney McLaughlin esélyt sem adott saját régi rekordjának, majdnem egy másodpercet javított rajta a Eugene-ban zajló világbajnokság női 400 gátas döntőjében.

2022. 07. 23. 7:05
Sydney McLaughlin
Sydney McLaughlin atlétika 400 gát világcsúcs Eugene Oregon Fotó: Twitter/World Athletics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sydney McLaughlin az egyike volt azoknak a sportolóknak, akiktől világcsúcsot vártak az atlétikai világbajnokságon. Az amerikai 400 gátas a tavalyi olimpiát is új rekorddal nyerte, majd az idei amerikai bajnokságon tovább javította tokiói idejét, öt századmásodperccel.

A világcsúcsdöntés mindig óriási teljesítmény, de a világbajnokság döntőjében McLaughlin rátett még néhány lapáttal. Ezúttal nem öt századot, hanem 0,73 másodpercet faragott le a korábbi legjobb időből!

Sydney McLaughlin a 50,68-as világcsúcsidejével a gát nélküli 400 méteren is döntőt futhatott volna.

Nem véletlen, hogy a síkfutásra váltáson gondolkozik.

Az amerikai gátfutó érte el az idei világbajnokság első világrekordját. Az atlétika szakértői még Armand Duplantistól várnak hasonlót, a svéd rúdugró a pénteki – magyar idő szerint szombati hajnali – programban a papírformának megfelelően gond nélkül bejutott a döntőbe, amelyet a vasárnapi záró napon rendeznek. 

McLaughlin mögött másodikként a holland Femke Bol ért célba, ő akadályozta meg a teljes amerikai söprést, ugyanis az első ötben négy hazai versenyző zárt.

Ellenben a női 400 méteres síkfutás fináléjába egyetlen amerikai futó sem jutott be. Itt is papírforma-győzelem született, a bahamai Shaunae Miller-Uibo két olimpiai arany után végre megszerezte a még hiányzó szabad téri világbajnoki címet is.

A férfi 400-asok döntőjében Michael Norman révén amerikai siker született, a világcsúcstartó Wayde van Niekerk 2017 és egy jótékonysági rögbimeccsen elszenvedett súlyos sérülése után újra döntőt futhatott nagy versenyen, de lemaradt a dobogóról, ötödikként ért célba.

Női gerelyhajításban az ausztrál Kelsey-Lee Barber megvédte címét, míg az először megrendezett 35 kilométeres gyaloglásban a perui Kimberly García nyert. Ő az első versenyző, aki két aranyérmet nyert a eugene-i világbajnokságon, miután korábban 20 kilométeren megszerezte hazája történetének első atlétikai vb-címét.

Borítókép: Sydney McLaughlin és az űridő (Fotó: Twitter/World Athletics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.