Leclerc megverte Verstappent, és egyenlített egy fontos párharcban

Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője nyerte a Formula–1-es Francia Nagydíj mai időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti meg az első rajtkockából. Leclerc mellől a Red Bull címvédő, a vb-pontversenyben jelenleg is éllovas pilótája, a holland Max Verstappen startolhat majd, míg a harmadik rajtkockát csapattársa, a mexikói Sergio Pérez szerezte meg.

Magyar Nemzet
2022. 07. 23. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult jól a Francia Nagydíj a Ferrari számára, és ahhoz, hogy ezt kijelenthessük, a maranellói istálló pilótáinak még pályára sem kellett hajtaniuk Le Castellet-ben. Az már a versenyhétvége előtt eldőlt, hogy az Osztrák Nagydíjon motorhiba miatt kiesett Carlos Sainz tízhelyes rajtbüntetést kap, amiért kicserélik az autójában a vezérlőelektronikát. Ebből a komponensből egy idényen belül legfeljebb kettőt használhat fel minden versenyző, Sainz pedig már a harmadikat kapta meg. A pénteki szabadedzéseken éppen Sainz volt a leggyorsabb, azonban utána a nyilatkozatában előrevetítette, hogy az autójában további motorkomponenseket is cserélni kell, ami aztán meg is történt. Mindez pedig azt jelentette, hogy Sainz a vasárnapi futamon a mezőny végéről indul majd. Hasonló okból ugyanilyen büntetést kapott a dán Kevin Magnussen (Haas) is.

A szombati harmadik szabadedzésen a vb-címvédő, és a pontversenyben jelenleg is vezető (Red Bull) volt a leggyorsabb, megelőzve Sainzot, Charles Leclerc-t (Ferrari), Lewis Hamiltont (Mercedes), Sergio Pérezt (Red Bull) és George Russellt (Mercedes). Vagyis az utolsó tréningen a három topcsapat elfoglalta az első hat helyet, de a pole pozícióért Verstappen és Leclerc csatáját várhattuk.

Az időmérőn a Q3-ba a „hatos” mellett még Fernando Alonso (Alpine), Lando Norris (McLaren), Cunoda Juki (Alpha Tauri) és Magnussen került be. Az első próbálkozások után Leclerc vezetett 1:31,209 perces köridővel, de csak nyolc ezreddel előzte meg Verstappent. Mivel Sainz számára tét nélküli volt a kvalifikáció, a harmadik szakaszban kétszer is szélárnyékot húzott csapattársának, és Leclerc másodikra javított, 1:30,872-re, és ezzel meg is nyerte az időmérőt. Verstappen is javított, 1:31,176-ra, de be kellett érnie a második hellyel. 

A különbséget látva Leclerc vélhetően a segítség nélkül is megelőzte volna Verstappent, de természetesen köszönetet mondott csapattársának; megjegyezve, hogy a csapatmunka nélkül szorosabb lett volna a végeredmény. A harmadik helyen Sergio Pérez végzett az időmérőn. A 300. futamára készülő, hétszeres világbajnok Hamilton a negyedik rajtkockát szerezte meg, míg a hazaiak kedvencei közül Esteban Ocon (Alpine) a 10., Pierre Gasly (Alpha Tauri) pedig a 14. helyről indulhat.

A világbajnokság 12. állomásán Charles Leclerc – aki a vb-n Verstappen mögött 38 pontos hátránnyal áll a másodk helyen – idei hetedik pole pozícióját szerezte meg, pályafutása során pedig a tizenhatodikat, és ebben a versenyben 16-16-ra egyenlített Max Verstappen ellen.

A Le Castellet-i, 53 körös Francia Nagydíjat vasárnap 15 órától rendezik.

A teljes rajtsorrend:
1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
2. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
(brit, Mercedes)
3. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
George Russell (brit, Mercedes)
4. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
5. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
6. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
7. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
8. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
9. sor:
Mick Schumacher (német, Haas)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
10. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
Kevin Magnussen (dán, Haas)

Borítókép: Vasárnap Charles Leclerc indulhat a pole pozícióból a Francia Nagydíjon (Forrás: Twitter/Formula 1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.