időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Peter Sagan bemutatott a sárga trikósnak a futam végén

Magyar Nemzet
2022.07.03. 18:08 2022.07.03. 19:14
Peter Sagan bemutatott a sárga trikósnak a futam végén

A holland Dylan Groenewegen nyerte a Tour de France országúti kerékpárosverseny harmadik szakaszát, az összetettben továbbra is a belga Wout van Aert vezet. A sárga trikót viselő bringás második lett az újabb sprintbefutó végén, de nem is a győztessel került összetűzésbe, hanem a háromszoros világbajnok Peter Sagannal, aki a befutó után félreérthetetlenül mutogatott felé.

Érdemes lassítva visszanézni a vasárnapi befutót, ritka izgalmas hajrá volt. Peter Sagan Wout van Aertra tette a keretét, mellettük még Dylan Groenewegennek és Jasper Philipsennek volt esélye a szakaszgyőzelemre. Van Aert talán túlzottan is Sagannal volt elfoglalva, láthatóan szorította a kordon felé a szlovák sprintert, csakhogy e közben Groenewegen úgy 5-10 centivel megelőzte őt.

A befutó utáni másodpercek is árulkodóak: Sagan félreérthetetlenül Van Aert felé mutogat a bal mutatóujjával. Nyilván azt kifogásolva, hogy a belga szorította őt a kordon felé. Ez a harc valószínűleg nem csak Saganból vett ki annyit, hogy nem tudott nyerni, Van Aertnak is hiányzott az a néhány centi, amivel nem az egyenes irányt tartotta.

Persze Dylan Groenewegen sikere is történet a javából. Két éve őt tették felelőssé Fabio Jakobsen bukásáért a lengyel körversenyen. Az esetnek súlyos következményei voltak. Jakobsen kis híján az életét vesztette, több mint egy év kellett a felépüléséhez, Groenewegent pedig kilenc hónapra eltiltották. Nos, az idei Touron Jakobsen nyerte a szombati, Groenewegen pedig a vasárnap etapot. Remélhetőleg végleg szent a béke...

A cél előtt tíz kilométerrel volt egy bukás, amibe kis híján a címvédő Tadej Pogacar is belekeveredett. Szerencsére megúszta az esetet, s harmadik helyről várja a folytatást. Összetettben továbbra is Van Aert vezet.

Az első három, dániai szakasz után hétfőn Franciaországba utazik a mezőny, kedden a Dunkerque és Calais közötti 171,5 kilométer megtétele vár a kerekesekre.

Az összetett állása:

1. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
2. Yves Lampaert (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) +7 mp
3. Tadaj Pogacar (Slo/UAE Team Emirates) +14 mp
4. Mads Pedersen (Den/Trek-Segafredo) +18 mp
5. Mathieu van der Poel (Ned/Alpecin-Fenix) +20 mp
6. Jonas Vingegaard (Den/Jumbo-Visma) +22 mp
7. Primoz Roglic (Slo/Jumbo-Visma) +23 mp

Borítókép: Groenewegen ünnepel, Sagan az ujjával mutogat (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.