Amikor az olimpiai bajnok klasszis kullogott a lányok mögött

A mostani beszámolók alapján tizenhárom év alatt nem sokat változtak a körülmények a ma megkezdődő kajak-kenu világbajnokság helyszínén, a kanadai Dartmouthban. A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriellának azért is felejthetetlen a 2009-es esemény, mert akkor nyerte az első világbajnoki aranyérmét. A kiváló sportoló töretlen optimizmussal bízik a mai fiatalokban, hogy képesek lesznek pótolni a hiányzó klasszisokat.

2022. 08. 03. 9:26
2021 ECA Junior And U23 Canoe Sprint European Championships
2021 ECA Junior And U23 Canoe Sprint European Championships Fotó: FOTO OLIMPIK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igen, ma is gyakran emlegetjük az ott eltöltött napokat. A szervezők többek között motorcsónakot sem tudtak biztosítani, de az akkori edzőnk, Csipes Ferenc nem esett kétségbe. Azon a nyáron különben is jó passzban volt. Kerített egy kajakot, ő is vízre szállt, s úgy vezényelte a tréninget. Igaz, hogy idővel már erősen fújtatott és le-lemaradt, a távolból hallottuk a vezényszavakat, de becsülettel végigcsinálta, s ez a húzás a hangulatunknak is mindenképpen jót tett – elevenítette fel a tizenhárom évvel ezelőtti világbajnokságot az érdeklődésünkre a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella, majd így folytatta:

– Kissé valóban cserkésztáborfílingje volt annak a világbajnokságnak, egyszerű volt a szervezés, mint egy válogatón, nem voltak nagy lelátók, nem is nyomasztott a világbajnoki hangulat. Azután persze, hogy ötszázon egyesben Kati és a négyes is nyert, illett nekünk is győznünk kettesben Danával. Örülök, hogy sikerült.

Ott szereztem az első világbajnoki aranyamat, Dartmouth éppen ezért mérföldkő a pályafutásomban, talán erősebben él bennem, mint a pekingi olimpia.

Kati természetesen az ugyancsak háromszoros olimpiai bajnok, s rekorderként 31-szeres világbajnok Kovács Katalin, aki Dartmouthban visszaült a trónra. A pekingi olimpiára ugyan címvédőként érkezett, de csalódásra csak negyedik lett. A sportemberi nagyságát éppen az bizonyítja, hogy azután sem tört össze, 2009-ben 500 és 1000 méteren egyesben, valamint a négyessel is győzött, s még évekig magasan ragyogott a csillaga a sportág egén.

Dana pedig a hatszoros olimpiai bajnok aki Kovács Katalinnal és Szabó Gabriellával szemben még ma is aktív, igaz, sérülésből, könyökműtétből lábadozva a 2022-es évet kihagyja.

– Jó a hangulata, gyakran találkozunk, s végre barátnőkként beszélgetünk egymással, nem a kajak van a központban. Biztos vagyok benne, hogy nem adja fel, Dana megpróbál visszatérni és jó eséllyel indulni fog a párizsi olimpián

– mondta róla az egykori versenytárs.

A Tokióban olimpiai bajnok négyes távollétében kajakos hölgyeinknek nem lesz könnyű dolguk, annál inkább sem, hogy a Tokióban három aranyat összelapátol új-zálandi Lisa Carrington nem tart pihenőt, ott lesz a világbajnokságon.

– Nagyon kíváncsian várom a fiatal csapatunk szereplését, annál is inkább, mert többen világversenyen még nem indultak. Gazsó Dorka, aki már benne ült a 2019-ben világbajnok kvartettben, Covid-fertőzés miatt csak a négyesbe tudta magát kvalifikálni, ott viszont sokat érhet a tapasztalata. Nehezen elképzelhető, hogy Carringtont bárki képes lenne legyőzni, de remélem, a mieink minden számban legalább megszorongatják – fogalmazta meg a várakozásaik Szabó Gabriella.

Nem megfeledkezve természetesen a többi szakágról sem. Ő is arra számít, hogy visszaszerzi a világbajnoki trónt, s kenuban Adolf Balázs, valamint az idén berobban Bragató Giada, Nagy Bianka duó meglepetést szerez.

Borítókép: Rendessy Eszter nagy lehetőség előtt áll, 500 és 1000 méteren is ő indul kajak egyesben (Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.