Mourinho csapata alaposan megizzadt az újonc ellen

Két forduló után hibátlanul, kapott gól nélkül áll az AS Roma az olasz labdarúgó-bajnokságban. José Mourinho csapata 1-0-ra nyert az újonc Cremonese ellen. A vendégek kulturáltan futballoztak az Olimpicóban, s ugyan még nem szereztek pontot a szezonban, a római teljesítményük alapján ez csak idő kérdése.

Magyar Nemzet
2022. 08. 22. 20:32
null
FBL-ITA-SERIEA-ROMA-CREMONESE Fotó: Europress/AFP/Filippo MONTEFORTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi edzésen súlyosan megsérült Georginio Wijnaldumnak üzentek az AS Roma játékosai az újonc, Cremonese elleni bajnoki mérkőzés előtti bemelegítés során. A labdarúgók a BL-győztes holland középpályásnak kívántak gyors felépülést a Forza, Gini! feliratú pólójukkal.

Fotó: Europress/AFP/Filippo Monteforte

Így köszöntötték a nyáron Rómába igazoló játékost a hazai ultrák:

Az olasz bajnokság második fordulójának ellentétes előjelekkel vágtak neki a csapatok: a Cremonese gólgazdag mérkőzésen 3-2-re kikapott a Fiorentina ellen, a Roma idegenben győzte le 1-0-ra a Salernitánát. José Mourinho – az előző szezonban Európai Konferencialigát nyert – csapata volt a mérkőzés egyértelmű esélyese. A meccs kezdetén úgy tűnt, hogy a klasszikus forgatókönyv érvényesül: az esélyes lerohanja a gyengébb ellenfelét, és csak az első gólig lesz igazán izgalmas a találkozó.

 

Római rohamokban nem is volt hiány, de egyrészt a nyáron igazolt Paulo Dybala még nem szokott össze Tammy Abrahammal és Nicoló Zaniolóval, ezért akadoztak a hazai befejezések. Másrészt az általában igen aktív római szélső védők, Karlsdorp és Spinazzola nem támogatta a kívánt mértékben a támadásokat.

Helyzetek így is voltak, tegyük hozzá, a sok nagy csatát megélt Vlad Chiriches vezérletével biztosan állt a lábán a cremonai védelem. Helyzetek alakultak, ziccerek azonban nem: Zaniolo és Dybala ugyan távoli lövéssel is próbálkozott, de Radu kapus mindig a helyén volt. 

Tammy Abraham megtartotta a labdákat, de a kapura csak elvétve volt veszélyes:

Fotó: Europress/AFP/Filippo Monteforte

A félidő hajrájában Zaniolo megsérült, a két keresztszalag-szakadásból felépült válogatott csatár a vállára esett; Mourinho nem kockáztatott, lecserélte, Stephen El Shaarawyt küldte be a helyére.

A Cremonese kulturált játéka csak azoknak jelentett meglepetést, akik nem látták az első fordulóban az újonc Fiorentina elleni mérkőzését, amelyet csak a 95. percben szerzett góllal tudott megnyerni a firenzei csapat. 

A folytatásban kicsit kijjebb merészkedett a Cremonese, egy ilyen támadás végén a nigériai légiós, Cyriel Dessers fordulásból találta telibe a lécet. Többet volt a labda a Románál, de a mezőnyfölénye meddő volt, komoly ziccerig nem jutott Mourinho csapata. 

Egészen az 55. percig: ekkor El Shaarawy lövését hatalmas bravúrral tolta a lécre Radu, az Inter a Cremonesében kölcsönben szereplő kapus, a kipattanót Dybala hagyta ki.

Hiába nyomott a Roma, az ellentámadások egyre veszélyesebbek voltak: Okereke és a szintén nigériai Dessers lövése is alig kerülte el Rui Patricio kapuját.  

Ami nem ment akcióból, az egy szöglet után végül sikerült a rómaiaknak: a 65. percben a hazaiak legjobban fejelő embere, Chris Smalling bólintott a bal sarokba. Teljesen eltolódott a vendégvédelem, mindenkire maradt védő, épp a legjobban fejelő vendégjátékosra nem. 

A gólra helyzettel válaszolt az újonc: a tűzzel játszott a római védelem, mert Luka Lochoshvilit hagyta lőni, és Emanuele Valeri is helyzetbe került, de valahogy megúszta ezeket a kísérleteket a Roma. 

Mourinho csapata nem ambicionálta a támadásokat, a vendég együttes tisztességesen küzdött az egyenlítő gólért. A 90. percben állt ehhez legközelebb a Cremonese, ekkor Mikel lövése borotválta le a bal oldali kapufát.

Két forduló után kapott gól nélkül, hat ponttal, 2-0-s gólkülönbséggel áll a bajnokságban az AS Roma. Az újonc csapat még nem szerzett pontot, de a két meccs alapján ez csak idő kérdése.

Serie A, 2. forduló: AS Roma–Cremonese 1-0 (0-0), Stadio Olimpico 45 000 néző. Gólszerzők: Smalling (65.).

Borítókép: José Mourinho nem volt maradéktalanul elégedett a látottakkal (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.