időjárás 13°C Amália 2022. október 7.
logo

Roger Federernek egy meccse és egy kívánsága maradt

Koczó Dávid
2022.09.21. 17:39 2022.09.21. 17:43
Roger Federernek egy meccse és egy kívánsága maradt

Roger Federer csak egyetlen páros meccsre ragad ütőt a búcsúversenyén, és bízik benne, hogy Rafael Nadal lesz a partnere.

Roger Federer a múlt héten jelentette be, hogy az idei Laver-kupa lesz pályafutása utolsó versenye. Azóta az is kiderült, hogy a térdműtétjei után lábadozó svájci klasszis mindössze egy páros meccset játszik a tornán, amelyen Európát képviseli a többi kontinens válogatottja ellen.

– Tisztában vagyok a korlátaimmal, úgyhogy meg kellett kérdeznem Björn Borgot, hogy akkor is számít-e rám, ha csak egy párost tudok vállalni. Izgulok, mert régen játszottam már, de bízom benne, hogy megfelelő színvonalon tudok szerepelni az utolsó meccsemen – ismerte el Federer.

A Laver-kupa két csapatát hat-hat játékos alkotja, és a szabályok szerint az első két nap valamelyikén mind a hatnak pályára kell lépnie egyesben, ezért volt szükség a külön egyeztetésre. A kiskapu azonban adott: ha Federer pénteken párosozik, majd visszalép, a helyére beugró tartalék – jelen esetben a tavalyi wimbledoni döntős Matteo Berrettini – pótolhatja őt szombattól kezdve.

Federernek még egy kívánsága van az utolsó meccsére: nagy riválisa, Rafael Nadal oldalán szeretne búcsúzni.

– Különleges helyzet lenne. Rengeteget küzdöttünk egymás ellen, de mindig tiszteltük egymást, és nagyszerű a kapcsolatunk, ami kiváló üzenet a tenisznek, sőt azon túl is – mondta Federer, s aligha lesz bárki, aki megtagadja tőle ezt a kívánságát, noha Andy Murray is nagyon szeretett volna párosozni vele.

Nadal a játékosok közül az utolsók között, csütörtök reggel érkezik meg Londonba, a két kapitánynak, Borgnak és John McEnroe-nak pedig csütörtök délután kell kijelölnie a pénteki összeállítást.

Federer azt is hangsúlyozta, hogy az ötödik Laver-kupának otthont adó London kiváló helyszín a búcsúra, hiszen csúcsot jelentő nyolc wimbledoni sikert aratott itt, a szintén rekordnak számító hat évzáró világbajnokságon elért sikere közül pedig az utolsó kettőt éppen abban az O2 Arénában ünnepelhette a svájci, ahol karrierje utolsó meccse vár rá.

Borítókép: Roger Federer rengeteget küzdött Rafael Nadal ellen, a búcsú során közös célért játszhatnak (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.