Ronaldo a vérét adta, majd kiszúrta a kezezését a VAR

Az utolsó fordulóra maradt a döntés a labdarúgó Nemzetek Ligájában, az A osztály 2. csoportjában, miután szombat este Portugália 4-0-ra nyert Csehország vendégeként, Spanyolország viszont meglepetésre odahaza 2-1-re kikapott Svájctól. Ma az 1. és 4. csoportban az utolsó forduló rendezik, a 3. csoportban Magyarország hétfőn fogadja Olaszországot, s ha csak döntetlent ért el, a csoport élén végez.

Magyar Nemzet
2022. 09. 25. 8:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zaragozában a spanyolok mezőnyfölénye az első félidőben meddőnek bizonyult, mert közvetlen veszélyt nem jelentettek a svájci kapura. Manuel Akanji a 21. percben szögletből fejessel vezetést szerzett a vendégeknek. A védő 42. alkalommal szerepelt a válogatottban és először volt eredményes, kedden, az utolsó fordulóban azonban nem játszhat, mert megkapta a második sárga lapját. A szünet után fokozta a tempót a spanyol együttes, amely Jordi Alba 55. percben szerzett góljával egyenlített, de a vendégek hamar visszavették a vezetést: Breel Embolo az 59. percben szintén szöglet után volt eredményes. A folytatásban a spanyolok hiába támadtak, és alakítottak ki helyzeteket, újabb gólt már nem lőttek. A mezőny legjobbja a svájci kapus, Yann Sommer volt, így nyert Svájc 2-1-re.

A mérkőzésen csereként beállva bemutatkozott a spanyol válogatottban Nico Williams, az Athletic Bilbao 20 éves csatára. A bátyja, Inaki Williams is debütált – még pénteken, Ghána együttesében.

 

Prágában az első félidőben hatalmas vol a küzdelem. a vérét is adta a sikerért, egy felugrásnál ütközött a csehek kapusával, Tomas Vaclikkal, és ápolásra szorult.

A portugálok a szünetig kétgólos előnyre tettek szert: Diogo Dalot a 33., Bruno Fernandes az első félidő ráadásában volt eredményes. A csehet a szünet előtt szépíthettek volna.

A VAR kiszúrta Ronaldo kezezését, így a játékvezető büntetőt ítélt, amit azonban Patrik Schick csúnyán fölé vágott.

A második félidő már egyoldalú játékot hozott: Dalot az 52. percben átlövéssel növelte az előnyt, majd a 82. percben Diogo Jota állította be a 4-0-s végeredményt.

– A vereség mindig fáj, függetlenül attól, hogy előtte mennyi ideig voltunk veretlenek – vágott bele az értékelésbe Luis Enrique, a spanyolok szövetségi kapitány. – Elismerés az ellenfélnek, Svájc kiemelkedő színvonalon futballozott, minden támadásuk és pontrúgásuk veszélyt jelentett. Ugyanakkor a kapitányi tisztségem alatt nem emlékszen még egy olyan mérkőzésre, amikor annyit hibát követtünk volna el, mint most. Nincsenek kétségeim a világbajnoksággal kapcsolatban, hogy eme vereség miatt hogyan fogunk teljesíteni. A vereségből tanulni kell. Nincs más hátra, nyernünk kell Portugália vendégeként.

Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitány a fölényes győzelem dacára a hibákról sem feledkezett meg.

– Nagyon lelkesen és nagy iramban játszottunk, de egy-egy pillanatra elvesztettük a koncentrációnkat. Előbbi a nagy erősségünk, sajnos utóbbi is jellemző ránk, ezen kell javítani, és akkor még jobbak leszünk – jegyezte meg a 67 éves szakvezető, aki 2014 óta irányítja hazája válogatottját. 

Igen, a csoportelsőség kedden dől majd el, amikor a spanyolok Portugáliába látogatnak, a házigazdáknak egy döntetlen is elég a döntős részvételhez.

Nemzetetk Ligája, A osztálly 2. csoport, 5. forduló
Spanyolország–Svájc 1-2
Csehország–Portugália 0-4
Az állás: 1. Portugália 10 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Svájc 6, 4. Csehország 4.
A keddi utolsó forduló párosítása:
Portugália–Spanyolország
Svájc–Csehország

Még izgulhatnak a franciák

Az 1. csoportban a horvátok az első helyért, a franciát a bennmaradásért játszanak. A négyből még egyik csapat sem lazsálhat.

1. csoport:
Az utolsó forduló párosítása:
Ausztria–Horvátország
Dánia–Franciaország
Az állás: 1. Horvátország 10, 2. Dánia 9, 3. Franciaország 5, 4. Ausztria 4

Halvány belga esély

A 4. csoportban Belgiumnak hatalmas bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy az utolsó fordulóban megelőzze Hollandiát. Az első fordulóban a hollandok 4-1-re nyertek Brüsszelben, a belgáknak tehát nem elég a győzelem Amszterdamban, négy góllal kelleni nyerniük az első helyhez.

4. csoport:
Az utolsó forduló párosítása:
Hollandia–Belgium
Wales–Lengyelország.
Az állás: 1. Hollandia 13, 2. Belgium 10, 3. Lengyelország 4, 4. Wales 1

Borítókép: A kétgólos Dalotot ünnepli a portugálok (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.