BL-sikerrecept: újonc edző, leselejtezett játékosok

Született már több kisebb-nagyobb meglepetés a Bajnokok Ligája idei kiírásában, de a legnagyobb szenzáció a belga bajnok, a Club Brugge szereplése. A kék-feketék a Bayer Leverkusen és a Porto után kedd este az Atlético Madridot is legyőzték (2-0), így hibátlan mérleggel, kilenc ponttal vezetik csoportjukat.

Magyar Nemzet
2022. 10. 05. 8:48
Ferran Jutgla Club Brugge Champions League
Ferran Jutgla Club Brugge Bajnokok Ligája Fotó: UEFA.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Club Brugge tizedik alkalommal szerepel a Bajnokok Ligája csoportkörében, de eddig még sosem jutott túl ezen a fázison. Sőt, korábban egyszer sem érte el a kilenc pontot – most három forduló alatt eljutott idáig a csapat. Erre korábban egyetlen belga klub sem volt képes a BL-ben.

A Club Brugge az elmúlt két évben is elért biztató eredményeket az elitsorozatban, 2020 őszén az utolsó fordulóban, ki-ki meccsen bukta el a továbbjutásért vívott versenyfutást a Lazióval szemben, míg tavaly a PSG elleni döntetlen és az RB Leipzig otthonában aratott siker után négy vereség következett a Manchester Cityvel nehezített halálcsoportban.

A belgákat nem rázta meg, hogy a sikeredzőt, Philippe Clement-t télen elvitte a Monaco, majd az utódjára, Alfred Schreuderre nyáron lecsapott az Ajax. A Club Brugge az addigi másodedzőt, Carl Hoefkenst léptette elő, aki néhány hónapos vezetőedzői pályafutása első három BL-meccsét kivétel nélkül megnyerte.

– Minden a terveink szerint alakult, nagyszerűen játszottuk. Támadásban komoly problémákat okoztunk az ellenfélnek, különösen az első félidőben – összegzett a keddi, Atlético elleni siker után Hoefkens.

A győzelem kulcsemberei olyan labdarúgók voltak, akiket nevesebb klubban is láttunk a közelmúltban. Az Atlético elleni meccs legjobbjának megválasztott Ferran Jutgla nyáron nem kellett a Barcelonának. Most sokkal jobban áll a BL-ben, mint a katalánok.

– Büszkeséggel tölt el az elismerés, de az egész csapat sikere ez, hiszen a srácok kiválóan védekeztek – mondta a támadó, aki gólt és gólpasszt is jegyzett az összecsapáson. – Nem alakítottunk ki sok helyzetet, de meglőttük a gólokat, amelyekre szükségünk volt.

Az Atlético a hajrát szorossá tehette volna, ám a hetvenhatodik percben büntetőből a keresztlécre bombázott. A Brugge így továbbra sem kapott még gólt az idei kiírásban, és a spanyolok edzője, Diego Simeone is a Liverpool által leselejtezett kapus, Simon Mignolet produkcióját méltatta a meccs után.

– A szurkolók már tavaly is hittek abban, hogy nagy eredményeket érhetünk el a Bajnokok Ligájában, de akkor még nem tudtuk megadni nekik azt, amire vágytak. Örülök, hogy most szereztünk nekik egy nagyszerű estét, és remélem, így teljesítünk a folytatásban is – adta ki a jelszót a további fordulókra Mignolet.

Bajnokok Ligája, B csoport, 3. forduló

Club Brugge–Atlético Madrid 2-0
FC Porto–Bayer Leverkusen 2-0

Az állás: 1. Brugge 9 pont, 2. Porto 3, 3. Leverkusen 3, 4. Atlético 3.

Borítókép: Ferran Jutgla a bruggei menetelés egyik hőse (Fotó: UEFA.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.