Győzelemtől fosztották meg a Diósgyőrt az Euroligában

Elkezdődött az Euroliga, az európai női kosárlabda elitsorozata, amelyben három magyar csapat szerepel. A Szekszárd szoros vereséggel kezdett a végső győezelemre is esélyes USK Praha otthonában, a címvédő Soprpn Basket pedig 29 pontos különbséggel nyert a belga Mechelen otthonában. Az Euroligában most bemutatkzó DVTK Hun-Therm játékvezetői tévedéseknek is köszönhetően nem tudott nyerni a rendes játékidőben Schióban, az olasz élcsapat a hosszabbításban győzött ellene.

2022. 10. 28. 10:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden bombameglepetést hozott a női Euroliga új szezonjának a nyitánya. A Szekszárd is közel állt ahhoz kedden, hogy meghökkentse a sportág híveit, de a gyenge dobószázalékának köszönhetően a remek helytállás ellenére 82-71-re kikapott az USK Praha otthonában, így a bravúr nem az övé lett. Erre a teljesen esélytelennek tartott lengyel Polkowicze jelentkezett be, amely hazai pályán roppant fölényesen, 73-46-ra győzte le az egész sorozat legnagyobb favoritját, a legutóbbi ezüstérmes török Fenerbahcét.

Nagyon közel volt a bravúrhoz csütörtökön este a Diósgyőr is, amely most mutatkozott be a kontinens elitjében, a csapat először jutott el az Euroliga csoportkörébe. Az első feladata kemény volt, mert a tapasztalt és roppant erős olasz Beretta Familia Schio vendégeként kellett debütálnia, és eleinte úgy tűnt, nincs reménye a sikerre. Újonchoz illően roppant megilletődötten kezdett, a hazai csapat már 25-8-ra is vezetett. Ekkor azonban beindult a DVTK, és a 17. percben 31-30-ra már nála volt az előny. Darcee Garbin, Bernáth Réka, Aho Nina triplái célba találtak, Milica Jovanovics és Arella Guirantes is egyre jobban belelendült, és a félidőben 41-38-at mutatott az eredményjelző a házigazda javára.

 

 

Ezután fej fej mellett haladt előre a két csapat, és az utolsó perc rendkívül izgalmasan alakult, amelyre döntetlennel fordultak a csapatok, de sajnos az előtte lévő hatvan másodpercben a játékvezetők kétszer is a hazaiak javára tévedtek kétes szituációban... Aztán Jovanovics dudaszós triplája és Aho Nina büntetőivel 74–70-re is vezetett a magyar csapat, csakhogy ezután Marina Mabrey kapott ajándékba három büntetőt, de csak kettőt értékesített. Hét másodperc volt hátra, a DVTK oldalbedobást végzett el, Guirantest fellökték, a labda az olaszoké lett, és ziccerrel egyenlítettek. A túlórában a hazaiak minden rutinjukat bevetették, no meg dobtak két fontos hárompontost, s megnyerték a meccset. 

Völgyi Péter, a Diósgyőr vezetőedzője tökéletesen foglalta össze a látottakat: 

– Kellett egy negyed, hogy felvegyük az Euroliga ritmusát, az addig összeszedett hátrányt folyamatosan ledolgoztuk, rengeteg energiát mozgósítottunk támadásban és védekezésben is. Megérdemeltük volna a győzelmet, de az utolsó két perc kaotikus játékvezetése tönkretette az esténket. 

Ő kaotikust mondott, muszáj volt diplomatikusan fogalmaznia, nehogy eltiltsák, de az igazság az, hogy a három játékvezető hölgy nem adta meg a tiszteletet a magyar csapatnak. A FIBA törekvése, hogy növelje a női játékvezetők számát, amivel nincs is gond, ám a mennyiség egyelőre nincsen összhangban a minőséggel, azaz kevesen alkalmasak arra, hogy a legmagasabb szintű meccseken megfelelően lássák el a dolgukat. A férfiaknál sem sokkal jobb a helyzet. Európa legjobb képességű játékvezetői az ULEB égisze által üzemeltetett férfikosárlabda Euroligában és az ULEB másik kupájában fújnak, a FIBA-nál pedig marad az, aki oda nem fér be. 

 

Fotó: Fiba.com

A Sopron Basket címvédőként rajtolt el csütörtökön este az Euroligában, és annak megfelelően 91-62-re simán nyert a belga Mechelen otthonában. Az első negyedet a házigazda nyerte meg, de a magyar bajnok azután megrázta magát, és a következő két játékrészben mindössze 16 pontot engedélyezett az ellenfelének, ő pedig 48-at dobott, közte egy 21-0-s fantasztikus rohanással. A soproniak sokkal jobban játszottak, mint a múlt héten elveszített Szuperkupa-meccsen Bourges-ban, a légiósai egyre jobban beilleszkednek, Brittney Sykes például olykor parádézva szerzett 24 pontot. 

– Nagy tempóban indult a mérkőzés, ellenfelünk remek ritmusban kosárlabdázott, és értékesítette a helyzeteit, mely huszonhárom pontot hozott nekik az első negyedben – mondta a lefújás után Gáspár Dávid vezetőedző. – Ezen akartunk változtatni a folytatásban, és örülök, hogy sikerült. A két középső negyedben kevés ponton tudtuk tartani őket. Gratulálok ellenfelünknek, jól játszott, és a csapatomnak is, hogy tudott változtatni a mérkőzés során, és pontosabb védekezés mellett a támadójáték hatékonyságát is megtartotta.

A következő fordulóban a Szekszárd a Fenerbahcét fogadja, roppant nehéz feladat előtt áll, a DVTK viszont éppen a Mechelent látja vendégül valós győzelmi eséllyel. A Sopron Basket ismét idegenben játszik, a nagyon megerősített, ám vereséggel kezdő török Mersin lesz az ellenfele.

Borítókép: Arella Guirantes 17 pontig jutott, és jól játszott a Diósgyőrben (Fotó: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.