Az arab világ a legnagyobb „vb-sokkok” egyikét ünnepli + videó

A katari labdarúgó-világbajnokságon a C csoport első mérkőzésén Szaúd-Arábia ma hatalmas meglepetésre 0-1-ről fordítva 2-1-re legyőzte a végső győzelemre esélyesek között számontartott argentin válogatottat. Az arab világ ünnepel, vezető hírtelevíziója, az Al-Dzsazíra pedig gyorsan össze is szedte a vb-történelem eddigi leginkább sokkoló eredményeit. Mert ezen a listán bizony ott van a mostani szaúdi diadal is.

Magyar Nemzet
2022. 11. 22. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íme az Al-Dzsazíra toplistája, időrendben:

1950: Egyesült Államok–Anglia 1-0, csoportmeccs
1954: NSZK–Magyarország 3-2, döntő
1966: Észak-Korea–Olaszország 1-0, csoportmeccs
1982: Algéria–NSZK 2-1, csoportmeccs
1990: Kamerun–Argentína 1-0, csoportmeccs
2002: Szenegál–Franciaország 1-0, csoportmeccs
2014: Hollandia–Spanyolország 5-1, csoportmeccs
2014: Németország–Brazília 7-1, elődöntő
2018: Dél-Korea–Németország 2-0
2022: Szaúd-Arábia–Argentína 2-1

Számunkra fájdalmas, hogy az 1954-es vb-döntő elvesztésével mi is ott vagyunk a listán… Az argentinok másodszor kerültek fel vesztesként rá, 1990-ben címvédőként bukták el a vb nyitómeccsét a kameruniakkal szemben. Erre nem fizettek rá, mert csoportharmadikként továbbmentek, s végül újra döntőt játszhattak, de ezt 1-0-ra elbukták az NSZK-val szemben. Azt még nem tudhatjuk, Lionel Messiéknek most mibe kerül a mai fiaskó.

A szaúdi szurkolók öröme, de mondhatjuk, hogy az arab világé, s a felvételen egy líbiai drukker is azt mondja, hogy Szaúd-Arábiáért szorít:

Argentínának fáj, hogy 2-1-es vereséggel kezdte a katari labdarúgó-világbajnokságot, is csalódottan értékelt a mérkőzés után:

– Nagy csapás ez mindannyiunknak, nem számítottunk arra, hogy így kezdjük a vb-t. Fel kell készülnünk a következő mérkőzésekre, nyernünk kell, és ez csak rajtunk múlik. Egy csapatnak kell lennünk, talán jobban, mint valaha. Erős csoportba kerültünk, ezt láthattuk most. Nem nagyon kellett még átélnünk ilyen helyzetet, de most meg kell mutatnunk, hogy igazi csapat vagyunk! Tudtuk, hogy Szaúd-Arábiának jó játékosai vannak, erős csapat, amely jól járatja a labdát. Dolgoznunk kell, fel kell gyorsulnunk – mondta a hétszeres aranylabdás.

Szalman szaúdi király szerdára munkaszüneti napot hirdetett Szaúd-Arábiában a nagy győzelmének tiszteletére. Mohammed bin Szalman javaslatára született a döntés, s bár Szaúd-Arábia koronahercege és miniszterelnöke nem volt jelen a keddi mérkőzésen, a vasárnapi megnyitón tiszteletét tette.

A szaúdiak középpályása, Abdulelah al-Malki hangsúlyozta, hogy szövetségi kapitányuk, Hervé Renard még korábban sosem tüzelte fel ennyire őket, mint most.

– Renard megríkatott minket a meccs előtt, úgy motivált, és felpörgetett minket a második félidőre – fogalmazott, és tiszteletteljesen „őrültnek” nevezte a francia szakvezetőt.

A Copa América-győztes dél-amerikaiak 1990-ben kezdték vereséggel a vb-t, azóta viszont – hat győzelemmel és egy döntetlennel – veretlenek voltak a nyitómeccseiken.  Az argentin válogatott 2019. július eleje óta 36 mérkőzést vívott meg veretlenül – 25 győzelemmel és 11 döntetlennel –, és egy mérkőzésre volt attól, hogy beállítsa az olaszok 37-es rekordját, melyet 2018 és 2021 között állítottak fel.

S még egy kis arab öröm a felhőkarcolók között:

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Nagy győzelmet arattak a szaúdiak (Forrás: Twitter/FIFA World Cup)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.