Brazília szokatlan erényt villogtatva jutott tovább a csoportból

Neymar hiánya nem okozott gondott. Brazília a legnagyobb sztárja nélkül is legyőzte Svájcot, így két forduló után bebiztosította továbbjutását a katari világbajnokságon. A brazil labdarúgó-válogatott kapuját eddig egy lövés sem találta el a vb-n.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 18:54
Vinícius Júnior Silvan Widmer Brazília Svájc
Doha, 2022. november 28. A brazil Vinicius Junior (b) és a svájci Silvan Widmer a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában játszott Brazília-Svájc mérkõzésen a dohai 974 Stadionban 2022. november 28-án. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazília és Danilo nélkül volt kénytelen felállni Svájc ellen a két játékos sérülése miatt a G csoport második fordulójában, míg a helvétek szövetségi kapitánya, Murat Yakin azzal keltett meglepetést, hogy nem jelölte a kezdőcsapatba Xherdan Shaqirit. Mindkét csapat viszonylag kényelmes helyzetből várhatta a második fordulót, miután az elsőben nyert, a két legyőzött, Kamerun és Szerbia pedig döntetlent játszott egymás ellen.

Talán emiatt, de nem folytatódott a játéknap gólparádéja, elvétve akadt helyzet a találkozón. Az nem volt meglepetés, hogy a brazilok játszották a kezdeményezőbb focit, de ez nem eredményezett sok lehetőséget.

Az első félidőben Vinícius előtt adódott a legnagyobb, de Yann Sommer védett. A túloldalon Alissont nem állították hasonló feladat elé a svájciak, ahogy az első fordulóban a szerbek, ők sem találták el a brazil kaput. Nem erről a védelméről híres általában Brazília, de ez is fontos lesz Katarban.

A második játékrészben Vinícius betalált, de hiába ünnepelt gólt, a videóbíró elemzése alapján kiderült, hogy az akció során lesről avatkozott játékba.

Szerzett azonban szabályos gólt is Brazília: tizenhatoson belülről leadott lövése kissé megpattant Akanjin, Sommernek esélye sem volt.

Roberto Carlos, Kaká és Cafu mellett a koronavírus-fertőzésből felépült Ronaldo is a lelátón szurkolta ki a sikert, mind tagjai voltak a brazilok legutóbbi, 2002-es világbajnok csapatának. Vajon az utódok győzelmének örülhettek már ma?

Az biztos, hogy a csoportból való továbbjutását már két forduló után bebiztosította a brazil labdarúgó-válogatott. Svájc pedig a 2018-as vb-hez hasonlóan idén is Szerbia ellen vív sorsdöntő meccset a csoportkörben.

G csoport, 2. forduló

Brazília–Svájc 1-0 (0-0)
Gólszerző: Casemiro (82.)

Az állás: 1. Brazília 6, 2. Svájc 3, 3. Kamerun 1 (3-4), 4. Szerbia 1 (3-5)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A Widmerrel csatázó Vinícius csak lesgólig jutott (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.