Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kórházban kötött ki az amerikaiak hőse az Irán elleni siker után

A puskaporos felvezetés után férfias, ugyanakkor sportszerű közdelmet hozott az Egyesült Államok és Irán mérkőzése a labdarúgó-világbajnokság B csoportjának 3. fordulójában. Az 1-0-s győzelemmel az USA jutott tovább, és a nyolcaddöntőben Hollandiával találkozik. Az amerikaiak örömét csak az fogja vissza, hogy a gólszerző Christian Pulisic, a csapat talán legjobbja a gólnál megsérült és a kórházban kötött ki, még vitatott, hogy pályára léphet-e vasárnap. Carlos Queiroz, az irániak portugál szövetségi kapitánya nem akart beszélni a meccs végén elmaradt büntetőről, és dicsérte az USA-t.

Magyar Nemzet
2022. 11. 30. 8:44
USA's forward #10 Christian Pulisic receives medical attention after injuring himself while scoring his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup Group B football match between Iran and USA at the Al-Thumama Stadium in Doha on November 29, 2022. (Photo by Fadel Senna / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A meccs után még az öltözőből videóhívással beszéltünk vele, és mondhatom, jó hangulatban van. Úgy sejtem, végig vele volt a telefonja, s követte a mérkőzés alakulását – mondta az Irán ellen 1-0-ra megnyert csoportmérkőzés után Gregg Berhalter, az Egyesült Államok válogatottjának szövetségi kapitánya a gólszerző Pulisic állapotáról. Hozzátette: Pulisic szédült, miután letámogatták a pályáról, ezért vitték be a kórházba, nyilván az esetleges agyrázkódás gyanúja miatt. A legfrissebb hírek szerint Pulisic medencecsontja is megzúzódott, nincs nagy baj, de most még bizonytalan, vasárnap játszhat-e Hollandia ellen.

A Dortmund csatára a 38. percben rúgta a győzelmet jelentő találatot, eközben ütközött az irániak kapusával, Alireza Beiranvanddal, és le kellett cserélni. Beiranvandra is rájár a rúd ezen a foci-vb-n, Irán első meccsén, Anglia ellen ő húzta a rövidebbet, amikor az egyik csapattársával összefejelt, a Wales elleni találkozót ki is kellett hagynia.

– Nehéz volt annak a tudatában játszani, hogy Iránnak a döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz. Ez kissé bonyolulttá tette a játékot – tért rá a találkozó elemzésére Berhalter. – Láttam a csapaton, hogy mindenki nagyon összeszedett. A meccs végére vagyok a legbüszkébb, nagyon eltökéltnek kellett lenni ahhoz, hogy ne törjünk meg – utalt Berhalter arra, hogy az utolsó fél órában Irán mezőnyfölényben játszott, igaz, helyzeteket nem tudott kialakítani.

Az Egyesült Államok az oroszországi világbajnokságra nem jutott ki, most viszont ott van az egyenes kieséses szakaszban. 

– Biztos vagyok benne, hogy egyre többen követik a csapatunkat. Az eredményünk hatásáról kérdezzék inkább az amerikai riportereket, ők erről pontosabban tudnak beszélni – humorizált a szakvezető, s nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, meddig menetelhet a csapata. Inkább azt hangsúlyozta, mennyire egységesek, és hogy megérdemelten jutottak eddig.

Az Egyesült Államok vasárnap Hollandia ellen játszik a nyolcaddöntőben.

– Jövő szerdán még nem akarunk otthon lenni – Berhalter csupán ennyit bökött ki esélylatolgatásként.

 

Queiroz: Büszkék lehetnek az iráni játékosok

– A futball istenei azokat áldják meg, akik gólt szereznek, és sajnos mi nem szereztünk gólt – így kezdte az értékelését Carlós Queiroz, Irán portugál szövetségi kapitánya. – A meccs előtt is elmondtam, hogy az Egyesült Államok volt a legegységesebb csapat a csoportban az első két forduló alapján. Az ellenfelünk úgy kezdte a meccset, mint Wales és Anglia ellen, jobbak, rámenősebben és gyorsabbak voltak nálunk, gólt lőttek, és ezen nem lepődtem meg. A második félidőben azonban megváltozott a helyzet, többet birtokoltuk a labdát, több helyzetet alakítottunk ki, mint az Egyesült Államok az első félidőben, és megérdemeltük volna, hogy egyenlítsünk. Az Egyesült Államok játékosainak megvan a sebességük, és ha szabad azt mondanom, amikor egy Ferrari ellen játszol, le kell zárnod az autópályát, mi pedig ezt tettük a szünet után, és mi voltunk a jobb csapat.

Queiroz nem kívánt beszélni sem a mérkőzés végén a vitatott jelenetről, amikor Cameron Carter-Vickers hátulról meglökte Mehdi Taremit, ám a spanyol játékvezető nem ítélt büntetőt, sem arról, hogy az iráni játékosokat állítólag megfenyegették odahaza, miszerint a családtagjaik is megsínylik, ha ők nem viselkednek jól. Ehelyett dicsérte a játékosait. 

– Olyan légkörben készülünk, ami nem hasonlítható más csapatokéhoz. Csak azt mondhatom, tisztában vannak a küldetésükkel, hogy Iránt képviseljék a világbajnokságon. Örülök annak, hogy olyan küzdőszellemet mutattak, amivel büszkék lehetnek az iráni színekre. Jó volt látni, hogy a játékosaim idővel ismét megtanultak mosolyogni.

A harc tehát véget ért. Győzött a jobb, ahogy az a sportban helyénvaló. Irán problémája mostantól újra nem a világ gondja.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Pulisicet támogatják le a sérülése után (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.