Rafael Nadal távolodik a világelsőségtől

A Grand Slam-rekorder Rafael Nadal 7:6, 6:1-es vereséggel kezdte a torinói ATP-világbajnokságot. A 36 éves spanyol teniszező nem érezte magát komfortosan a gyors borítású pályán, és szinte lehetetlen küldetést kell teljesítenie ahhoz, hogy letaszítsa a világranglista éléről a honfitársát, Carlos Alcarazt.

2022. 11. 14. 8:48
null
Rafael Nadal Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán kap olyan megsemmisítő ütést mint a torinói ATP világbajnokság első fordulójában. A Taylor Fritz elleni meccs első játszmája szoros volt, 7:6-ra vitte el az amerikai, de a folytatás nagyon egyoldalúra sikeredett: Fritz 6:1-re húzta be a második szettet. Nadalnak hatalmas javulásra van szüksége ahhoz, hogy az év végére megelőzze a honfitársát, Carlos Alcarazt a világranglistán.

Fritz minden tekintetben jobb volt a 21-szeres Grand Slam-győztes spanyolnál. A 25 éves játékosnak nem kellett bréklabdát hárítania, mindeközben kilenc bréklehetőségét alakított ki, a második szettben hatból kettőre fordított, és az utolsó öt játszmában megnyerte a győzelmet.

Fritz volt az, aki a támadó taktikájával több sikert ért el, 23 nyerő ütéssel zárt, Nadal 18 ilyet ütött. Az Insight in Attack statisztikái szerint Fritz támadó ütéséinek a 30 százalékából szerzett pontot, szemben Nadal 21 százalékos mutatójával.

Nadal a US Opent is beleszámítva sorozatban a harmadik vereségét szenvedte el. Érdekes adalék, hogy minden alkalommal amerikai teniszező ellen kapott ki. Frances Tiafoe a US Openen, Tommy Paul pedig két héttel ezelőtt Párizsban nyert ellene, vasárnap Fritz ellen szenvedett vereséget.

Nadal a tőle megszokott korrekt módon magyarázta meg a vereséget. – Többféleképpen is megmagyarázhatjuk a vereséget, de nyilvánvaló, hogy Fritz nagyon jól játszott – mondta Nadal. – Nem tudtam kezelni a benne levő erőt. Az ilyen gyors borításon, mint a torinói, nagyon jól kell játszani. Nincs idő taktikázni, mert nagyon gyorsan történnek a dolgok a pályán. Ha olyan szervával szembesülsz, mint amilyen Fritzé, akkor állandóan nyomás alatt érzed magad. Amikor valaki így adogat, akkor minden fogadó ütést rögtön megtámad. Fritz jól játszott, én pedig nem elég jól – összegzett Nadal.

Taylor Fritz remekül játszott      Fotó: AFP

A spanyol legenda 2006-ban szerepelt először ATP vb-n, az idei a tizenegyedik tornája, az első fordulóban eddig ötször szenvedett vereséget. 2006-ban is egy amerikai, James Blake győzte le őt az első fordulóban, akkor Nadal az elődöntőig menetelt. Idén a legjobb négy közé jutással nem teljesülne a nagy álom, Carlos Alcaraz trónfosztása. Nadal formáját nézve az első győzelem kiharcolása szerdán a kanadai Felix Auger-Aliassime ellen sem lesz egyszerű menet. 

Borítókép: Nadal nincs kirobbanó formában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.