Az alpári argentin kapus díjat kapott, de nem ő volt a vb legjobbja

Sok tekintetben a kapusokról szólt a katari vb, és ketten közülük is kiemelkedtek a mezőnyből. A hivatalosan a legjobbnak megválasztott, aranyérmes argentin Emiliano Martínez nemcsak a védéseivel, hanem a visszatetszést keltő viselkedésével is feltűnést keltett, míg a bronzérmes horvát Dominik Livakovic a számok alapján a torna legjobb kapusa volt.

2022. 12. 22. 5:48
Argentina v France: Final - FIFA World Cup Qatar 2022
Argentina v France: Final-FIFA World Cup Qatar 2022 Fotó: JOSE BRETON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azért tettem, mert a franciák kifütyültek – így magyarázta az AS tudósítása szerint Emiliano „Dibu” Martínez a sokak nemtetszését kiváltó ünneplését a vb legjobb kapusának járó Aranykesztyűvel. Az ágyékához tartotta a trófeát, mintha valami mást fogna a kezében.

A közönséges gesztus csak egy volt a sok közül, amellyel Martínez nem pozitív értelemben hívta fel magára a figyelmet Katarban.

A 30 éves argentin a Franciaország ellen megnyert döntő után, immáron az öltözőben ünneplő csapattársaitól egy perc csendet kért emlékére, Buenos Airesbe hazatérve pedig még egyet belerúgott a fináléban mesterhármast jegyző, mégis a vesztes oldalon ragadt PSG-csatárba, amikor az ő fotóját ábrázoló játékbabát dédelgetett a karjában az örömmámorban úszó tömeg előtt. Az Aranykesztyűt megkapta Martínez, de a Fair Play-díjat aligha ítélik oda neki.

A másik nagy port felverő esete a Hollandia elleni negyeddöntőben történt, amelyet Argentína a fináléhoz hasonlóan tizenegyespárbajban nyert meg. Itt is Martínez volt a hős, aki kivédte az első két holland tizenegyest. Ekkor a győzelemtől megrészegülve azt üvöltötte a holland kispad felé, hogy „kétszer is megb…sztalak titeket”.

Kicsoda Emiliano Martínez, az alpári kapus?

Sokan a katari vb alatt tanulták meg Emiliano Martínez nevét, az Aston Villa kapusa tavaly nyáron mutatkozott be az argentin válogatottban, közvetlenül a Copa América előtt, mivel az addigi első számú kapus, Franco Armani megbetegedett. Martínez kihasználta a lehetőséget, jó teljesítményt nyújtott, így a Copán kiharcolta a helyét a kezdőben, és az 1993 után először megszerzett argentin aranyérem egyik legnagyobb hőse lett, akkor is egy tizenegyespárbajnak köszönhetően.

Argentína csak így tudta legyőzni Kolumbiát az elődöntőben, a siker kovácsa pedig az ellenfél rúgóit megbabonázó Martínez kapus volt. Három lövést kivédett a párbajban, Yerri Minával szemben pedig pszichológiai fegyvert is bevetett. Volt előzménye a dolognak, ugyanis Mina az Uruguay elleni negyeddöntőben látványos táncot lejtett a tizenegyese után, Dibu Martínez az ilyesmire azonban esélyt sem adott neki. Helyi beszámolók szerint ezt vágta a kolumbiai arcába a rúgása előtt: „Élve megeszlek!” Mina ezek után persze hibázott.

Megtette, amire Macron elnök nem volt képes

Martínez kiváló tizenegyesölő híré­ben áll, ezt Angliában is bizonyította már. Tavaly szeptemberben az Aston Villa úgy nyert 1-0-ra a Manchester United otthonában, hogy a hazaiak tizenegyeshez jutottak, Martínez meg hangosan követelte a labda mögé Cristiano Ronaldót, ám végül Bruno Fernandes végezte el azt rosszul. – Amikor egy tizenegyes védése után ünneplek vagy előtte odaszólok az ellenfélnek, azzal nem szeretnék példát mutatni a gyerekeknek, de ez jön ki belőlem az éles helyzetekben – magyarázta Martínez a Goal.com cikkében. – A sikerek mögött rengeteg munka van, én 12 évesen elköltöztem otthonról, és sok nehézségen kellett keresztülmennem ahhoz, hogy ma itt tartsak. Ez a küzdelem a fiataloknak szóló üzenet, nem a mémek.

COMAN, Kingsley; MARTÍNEZ, Emiliano
Emiliano Martínez kivédi Kingsley Coman tizenegyesét a vb-döntőben. Fotó: Friedemann Vogel

Amíg úgy viselkedik, ahogy az Aranykesztyű átvételekor, addig nehéz lesz a jó üzenetet közvetíteni a külvilág felé. Akadnak azért jó pillanatai is: a vb-döntő végén Martínez vigasztalta meg és állította talpra a földre rogyva búslakodó Mbappét, akit Emmanuel Macron francia elnök mindhiába pátyolgatott. Kár, hogy egy pozitív gesztusra három negatív jut nála.

A vb valódi legjobb kapusa: Dominik Livakovic

Mindettől függetlenül Martínez érdemei megkérdőjelezhetetlenek Argentína 1986 óta megszerzett első világbajnoki címében, bár a számok alapján vitatni lehet a neki odaítélt Aranykesztyű jogosságát. A bronzérmes Horvátország kapusa, Dominik Livakovic ugyanannyi meccsen lépett pályára, 18-cal több védést mutatott be, a tizenhatoson belüli kísérletekből is többet fogott meg (14-3), a védési hatékonysága is jobb volt (78-46 százalék), több tizenegyest is védett (4-3), valamint a hosszú labdái is pontosabbak voltak (52-17 százalék).

Martínez egyedül a kapott gól nélküli mérkőzésekben múlta felül horvát riválisát (3-2) – az mondjuk sokat számított, hogy ezek közül az egyik hibátlan meccse épp a horvátok ellen 3-0-ra megnyert elődöntő volt.

Livakovic szintén a tizenegyespárbajok hőse volt a vb-n, a Japán elleni nyolcaddöntőben és a Brazília elleni negyeddöntőben összesen négyszer védett, amivel beállította a rekordot: a német Harald Schumacher, az argentin Sergio Goycochea és honfitársa, Danijel Subasic után mindössze a negyedik kapus lett a vb-történetben, aki négy tizenegyest védett a párbajokban.

LIVAKOVIC, Dominik; NEYMAR
Dominik Livakovic Brazíliáján is kifogott Katarban. Fotó: Neil Hall

A horvát harcos, aki a Fradi előtt fejet hajtott

A Dinamo Zagreb játékosa négy éve is ott volt a vb-ezüstérmes horvát keretben, de akkor még csere volt Subasic mögött. A 27 éves Livakovic nagy utat tett meg a mostani vb-bronzig, 2020-ban még a Fradi elleni BL-selejtezőn is védett az Üllői úton, akkor Lovrencsics Gergő már a második percben bevette a kapuját, a magyar bajnok pedig végül Myrto Uzuni góljával nyerte meg a meccset 2-1-re, kiharcolva ezzel a továbbjutást a Dinamo ellen.

Horvátország kapujában állva Livakovic páratlan sikerek részese, s immáron főszereplője. – Mi harcosok vagyunk, a szívünkből játszunk – fogalmazott a brazilok elleni negyeddöntős győzelem után a Telegraph cikkében. – Harcosoknak neveltek minket, ez a sikereink kulcsa.

Livakovic a vb után aligha marad sokáig a Dinamo Zagreb játékosa, már szóba hozták a Manuel Neuer síbalesete miatt kapust kereső Bayern Münchennel is. Hiába lógott végül „csak” bronzérem a nyakában és hiába került az Aranykesztyű Martínez birtokába (ágyékára), a vb Livakovic számára is aranyat érhet.

Borítókép: Emiliano Martínez sajátos módon veszi át a vb legjobb kapusának járó Aranykesztyű díjat (Fotó: Jose Breton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.