Új mérföldkőhöz ér ma a labdarúgás, a FIFA történelmet ír

A FIFA három női játékvezetőt nevezett a világbajnoki keretbe, és csütörtökön Costa Rica és Németország találkozóján a francia Stéphanie Frappart lesz az első hölgy, aki vébén fújhatja a sípot.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 6:14
FOOTBALL : Portugal vs Ghana - Groupe H - coupe du Monde Qatar 2022 - 24/11/2022
SOCCER-PORTUGAL-VS-GHANA-GROUP-H-QATAR-FIFA-WORLD-CUP-11/ Fotó: JB Autissier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma olyan történik Katarban, amire eddig a világbajnokságok 92 esztendőre visszanyúló történetében még sohasem volt példa. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett el a labdarúgás: Costa Rica és Németország mérkőzésén az E csoportban egy hölgy lesz a játékvezető. A FIFA a francia Stéphanie Frappartra bízta ezt a fontos meccset, és a segítői is nők lesznek, a brazil Neuza Back és a mexikói Karen Díaz Medina tölti be az asszisztensek szerepét.

Frappart pályafutása során sok férfitalálkozót vezetett már, és tagja volt a tavalyi Eb-keretnek is, de akkor végül nem kapott meccset. Hazája élvonalában 2019 óta működik közre. A FIFA bírói keretében először kaptak helyet nők világbajnokságon, Frappart mellett a ruandai Salima Mukansanga és a japán Josimi Jamasita vezetőbíró, míg Back és Díaz Medina mellett van még egy partjelző, az amerikai Kathryn Nesbitt.

– Nem azért vannak itt, mert nők, hanem azért, mert FIFA-játékvezetők, és minden mérkőzésre készen állnak – mondta Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának vezetője még a torna előtt.

Nem állíthatjuk, hogy Stéphanie Frappart könnyű meccset kapott volna, az E csoportban ugyanis még mind négy csapatnak van esélye a továbbjutásra. A legjobb helyzetben a négyest négy ponttal vezető spanyolok állnak, akiknek már egy döntetlen is elég a japánok ellen, sőt egy vereség is belefér abban az esetben, ha a németek nem hozzák be rajtuk gólkülönbségüket, amely jelenleg nyolc találattal jobb. Több találgatás is megjelent arról, hogy Spanyolország érdeke egy minimális vereség, mert azzal gyakorlatilag kiejtenék a németeket, ráadásul a kieséses szakaszban a könnyebbnek tűnő ágra is kerülne, ám aligha hihető, hogy Luis Enrique együttese erre spekulálva futballozna. 

Az F csoportban Kanada már nem léphet tovább, Horvátország és Belgium mellett még Marokkónak van esélye a 16 közé jutásra, méghozzá kifejezetten jó esélye: a Kanada elleni döntetlen is nyolcaddöntőt érne, de még akár egy kétgólos vereséggel is továbbjuthat, amennyiben Horvátország nem kap ki a belgáktól. A két európai élcsapat mérkőzésének az eddig látottak alapján egyértelműen a horvátok az esélyesei. Luka Modricék ugyanis a felejthető Marokkó elleni 0-0 után Kanadát remek játékkal, hátrányból fordítva kiütötték. Belgiumnak mindenképpen győznie kell a nyolcaddöntőhöz, döntetlennel csak akkor léphetne tovább, ha a már kiesett Kanada nagy különbségű győzelmet aratna Marokkó ellen. A horvátok helyzete a legkényelmesebb, mivel néggyel jobb a gólkülönbségük Belgiumnál, és eddig kettővel több gólt szereztek, mint Marokkó.

Világbajnokság, csoportkör, 3. (utolsó forduló). E csoport: Japán–Spanyolország, al-Rajjan 20.00, Costa Rica–Németország, al-Hor, 20.00, az állás: 1. Spanyolország 4 (8-1), 2. Japán 3 (2-2), 3. Costa Rica 3 (1-7), 4. Németország 1 (2-3). F csoport: Horvátország–Belgium, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion), 16.00, Kanada–Marokkó, Doha (al-Tumama Stadion), 16.00, az állás: 1. Horvátország 4 (4-1), 2. Marokkó 4 (2-0), 3. Belgium 3 (1-2), 4. Kanada 0 (1-5).

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Stéphanie Frappart bevonul a futball történelmébe (Fotó: JB Autissier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.