A magyar úszónak is fel kell készülnie a gyilkos Bowman-módszerre

Tavaly nyáron jelentette be az Európa-bajnok vegyesúszónk, Kós Hubert, hogy januártól az Egyesült Államokban folytatja a pályafutását, méghozzá a legendás Michael Phelps egykori sikeredzője, Bob Bowman irányításával. Most az olimpiai bajnok Chase Kalisz mesélt arról, milyen is a gyilkos Bowman-módszer, amely Kós fejlődését is szolgálhatja.

Magyar Nemzet
2023. 01. 16. 14:16
KÓS Hubert
Vizes Eb – Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten kezdődött a tanítás az Arizona Állami Egyetemen, s egyben új élete is, ugyanis a 19 éves úszó megkezdte amerikai pályafutását, ami a tanulás mellett természetesen az úszást is magában foglalja az egyetemi csapatban. Sőt úgy pontosabb, hogy főleg az úszás a lényeg, hiszen Kós mostantól Bob Bowman irányításával készül, aki 23 olimpiai bajnoki címben játszott fontos szerepet Michael Phelps edzőjeként.

Kós nem sokkal azután jelentette be, hogy Újpestről és korábbi edzője, Magyarovits Zoltán kezei közül kirepülve az Egyesült Államokba készül, hogy tavaly nyáron Európa-bajnoki címet szerzett 200 vegyesen Rómában. Ekkor már régóta a magyar úszósport nagy tehetségei között emlegették Kós Hubert nevét, de a római diadallal tört meg a jég, az ott megszerzett aranyéremmel igazolta, hogy valóban fényes jövő előtt áll.

S ezen már Bob Bowman is dolgozik, akinek az arizonai csapatában Kós szó szerint a világ legjobb vegyesúszóival együtt készül: többek közt a francia csodaúszó, a tavalyi budapesti vb-n 200 és 400 vegyesen is győztes Leon Marchand, valamint a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia 400 vegyes bajnoka, Chase Kalisz is a magyar tehetséggel edz Bowman szárnyai alatt.

Utóbbi mesélt a közös munkáról: – Nem akarok hazudni, több rosszul sikerült gyakorlaton vagyok túl, mint korábban egész életemben összesen, és azt hiszem, életemben nem úsztam még olyan sokat, mint most, de hát Bob a csoport edzője, és most van itt ennek az ideje, most kell ezeket megtenni – fogalmazott Kalisz, aki jól ismeri Bowmant, hiszen már az egyetemi évei alatt is dolgozott vele.

Kós Hubert elsősorban a 2024-es párizsi olimpiára készül, de már az idén júliusban Japánban esedékes világbajnokság jó képet adhat arról, hogyan sikerült felvennie az amerikai ritmust.

Borítókép: Kós Hubert (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.