Szenzáció! Kós Hubert Michael Phelps korábbi edzőjével folytatja

A Rómában Európa-bajnoki címet szerző magyar úszó, Kós Hubert Bob Bowman csapatában folytatja a pályafutását. Ezt a Magyar Úszószövetség székházában tartott zárt körű sajtóbeszélgetésen jelentette be a 19 éves tehetség.

2022. 08. 30. 12:13
KÓS Hubert
Róma, 2022. augusztus 17. Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás döntõjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A budapesti világbajnokság után leültem Michael Phelps korábbi edzőjével, Bob Bowmannel beszélgetni, és abban maradtunk, hogy az a legjobb, ha az ő irányításával az Arizona State University csapatában folytatom az úszást januártól. Hihetetlen, hogy Phelps edzőjével tudok úszni vegyes- és pillangóúszóként. Óriási megtiszteltetés, és alig várom, hogy ez mielőbb megtörténjen – jelentette be

Kós elárulta, hogy válogatottbeli társa, Bohus Richárd segített neki a híres amerikai edzővel való kapcsolatfelvételben, hiszen Bob Bowmant nem lehet csak úgy megközelíteni. Bohus korábban az Arizona egyetemi csapatában úszott, innen a kapcsolat.

Kós két hete, a római Eb-n 200 méter vegyesen győzött, s ezzel felnőttpályafutása első érmét szerezte nagymedencés világversenyen. Új csapatában pedig többek között a franciák új világsztárjával, a júniusban rendezett budapesti világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmes francia Léon Marchand-nal együtt készül majd. De közel sem csak vele.

– Ami biztos, hogy Marchand benne lesz az egyetemi csapatban, edzésen vele fogok úszni, versenyezni. Minden második edzésen a profi csapattal is együtt fogunk edzeni, és amikor ez megtörténik, össze fog állni egy fél világbajnoki mezőny abban a medencében például Chase Kalisszal (a 400 vegyes olimpiai címvédője – a szerk.). Szerintem Bob mindenkinek meg fogja tudni adni a figyelmet, amit igényel – fogalmazott Hubert, akinek a felkészítését eddig Magyarovits Zoltán vezette az Újpestben.

– Egyből, ahogy leültem beszélni Bobbal, másnap elmentünk Zoli bával kávézni, elmondtam neki, hogy ezt a döntést hoztam meg – mesélte Kós. – Azt mondta, szerinte is ez a legjobb dolog, mert főleg a vb alatt azon gondolkozott, hogy Marchand közel világrekordokat úszott mindkét számban, és azt mondta magában, az lenne a legjobb, ha vele tudnék edzeni. Mert ha valaki megver valakit edzésen, akkor versenyen is jobb lesz nála. Azt mondta, ha jól teljesítek a kinti edzéseken, akkor a versenyeken is jobb leszek.

Kós nemcsak úszik, hanem az egyetemet is az Egyesült Államokban kezdi meg, de az év hátralévő részében itthon folytatja az úszást: – Január 9-én kezdődik a tanítás is, tehát az egyetemet is akkor kezdem, akkor kezdődik a második része az egyetemi bajnokságnak. Addig folytatódik a felkészülésem itthon, hiszen két év múlva olimpia, és nem szabad leállni az edzésekkel.

Bob Bowman a 23-szoros olimpiai bajnok vegyes- és pillangóúszó király, minden idők legeredményesebb olimpikonja, Michael Phelps korábbi edzője.

Borítókép: Kós Hubert az Európa-bajnoki aranyérmével Rómában (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.