Ivanisevic: Djokovics egyre csak őrültebb és őrültebb

Goran Ivanisevic már hozzászokott a nyomáshoz, ami azzal jár, hogy ő Novak Djokovics edzője. A korábbi wimbledoni bajnok horvát klasszis úgy jellemezte a munkáját, mintha a Real Madrid trénere lenne.

Magyar Nemzet
2023. 01. 30. 15:26
null
Serbia's Novak Djokovic (C) celebrates victory with his team and relatives including his mother Dijana Djokovic (centre L) and his coach Goran Ivanisevic (centre R) against Greece's Stefanos Tsitsipas during their men's singles final against on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 29, 2023. (Photo by Martin KEEP / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Australian Open idei döntőjében a második szett alatt szinte szikrázott a feszültség. Novak Djokovics ugyan megnyerte az első játszmát, a másodikban Sztefanosz Cicipasz mégis fölébe kerekedett, a szerb klasszis csak kínkeservesen tudta hozna az adogatásait. A tenisz etikettjét megsértve majd minden labdamenet végén dühödten, már-már acsarkodva magyarázott a díszpáholy azon pontja felé, ahol a családja és az edzője, Goran Ivanisevic foglalt helyet. Hogy mit, azt csak az tudhatta, aki tud szájról olvasni szerbül (vagy horvátul).

– Már harmadszorra kérdezlek, felelj már! – szerb források szerint Djokovics ezt mondta Ivanisevicnek. De hogy mit is kérdezett tőle, azt csak sejthetjük, valószínűleg azt, hogy mi történt hirtelen, miért fordult meg a meccs képe, miért nem bír Cicipasszal. S a monológ hosszúsága alapján feltételezhetjük, hogy néhány keresetlen kötőszó is elhagyta a száját.

Ivanisevic mindenesetre a legkézenfekvőbb választ adta: – Nem hallom, amit mondasz!

Aztán Djokovics lehiggadt. Rövidítésben megnyerte a második, majd a harmadikat, s így a meccset is. A győzelmet aztán pályafutása legnagyobb diadalának nevezte.

– Egyre csak őrültebb és őrültebb – jellemezte a tanítványát Ivanisevic a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, persze jó értelemben véve. – Átérzem, min megy keresztül. Én is teniszező voltam, s szintén őrült kicsit – folytatta Ivanisevic. – Amikor már azt hiszem, tökéletesen kiismertem, mindent láttam tőle, akkor is képes meglepni. Egészen hihetetlen fickó.

A munkát úgy jellemezte Djokovics mellett, olyan, mintha a Real Madrid edzője lenne.

– Csak a győzelmek, a trófeák és a rekordok számítanak, és persze igazából csak a Grand Slam-tornákon. Az évek során hozzászoktam ehhez a nyomáshoz – jegyezte meg Wimbledon 2003-as bajnoka.

Novak Djokovicsról közismert, úgy roppant érzelmes, hogy közben képes hideg fejjel teniszezni. Ivanisevic szerint is ez a sikereinek kulcsa. S persze a profizmusa, ahogy a táplálkozástól kezdve a mentális felkészülésig mindent a legmagasabb szinten végez.

Ivanisevic szerint csakis ezzel magyarázható, hogy Djokovics nem lépett vissza tornától.

– Az első MRI-vizsgálat után a játékosok kilencven százaléka ezt tette volna. Ehelyett ő naponta hetvenhét kezelésen vett részt és napról napja jobban érezte magát – árulta el.

 

Noha Novak Djokovics már harmincöt éves, Goran Ivanisevic szerint még két-három évig képes legmagasabb szinten teniszezni, s amondó, ez az év még mindenképpen Djokovics és Nadal vetélkedéséről fog szólni. Hiába, el kell dönteni, hogy ki minden idők legjobb játékosa.

Borítókép: Novak Djokovics extázisban ünnepelt a lelátón Ivanisevic társaságában (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.