időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Ivanisevic: Djokovics egyre csak őrültebb és őrültebb

Magyar Nemzet
2023.01.30. 15:26 2023.01.30. 16:10
Ivanisevic: Djokovics egyre csak őrültebb és őrültebb

Goran Ivanisevic már hozzászokott a nyomáshoz, ami azzal jár, hogy ő Novak Djokovics edzője. A korábbi wimbledoni bajnok horvát klasszis úgy jellemezte a munkáját, mintha a Real Madrid trénere lenne.

Az Australian Open idei döntőjében a második szett alatt szinte szikrázott a feszültség. Novak Djokovics ugyan megnyerte az első játszmát, a másodikban Sztefanosz Cicipasz mégis fölébe kerekedett, a szerb klasszis csak kínkeservesen tudta hozna az adogatásait. A tenisz etikettjét megsértve majd minden labdamenet végén dühödten, már-már acsarkodva magyarázott a díszpáholy azon pontja felé, ahol a családja és az edzője, Goran Ivanisevic foglalt helyet. Hogy mit, azt csak az tudhatta, aki tud szájról olvasni szerbül (vagy horvátul).

– Már harmadszorra kérdezlek, felelj már! – szerb források szerint Djokovics ezt mondta Ivanisevicnek. De hogy mit is kérdezett tőle, azt csak sejthetjük, valószínűleg azt, hogy mi történt hirtelen, miért fordult meg a meccs képe, miért nem bír Cicipasszal. S a monológ hosszúsága alapján feltételezhetjük, hogy néhány keresetlen kötőszó is elhagyta a száját.

Ivanisevic mindenesetre a legkézenfekvőbb választ adta: – Nem hallom, amit mondasz!

Aztán Djokovics lehiggadt. Rövidítésben megnyerte a második, majd a harmadikat, s így a meccset is. A győzelmet aztán pályafutása legnagyobb diadalának nevezte.

– Egyre csak őrültebb és őrültebb – jellemezte a tanítványát Ivanisevic a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, persze jó értelemben véve. – Átérzem, min megy keresztül. Én is teniszező voltam, s szintén őrült kicsit – folytatta Ivanisevic. – Amikor már azt hiszem, tökéletesen kiismertem, mindent láttam tőle, akkor is képes meglepni. Egészen hihetetlen fickó.

A munkát úgy jellemezte Djokovics mellett, olyan, mintha a Real Madrid edzője lenne.

– Csak a győzelmek, a trófeák és a rekordok számítanak, és persze igazából csak a Grand Slam-tornákon. Az évek során hozzászoktam ehhez a nyomáshoz – jegyezte meg Wimbledon 2003-as bajnoka.

Novak Djokovicsról közismert, úgy roppant érzelmes, hogy közben képes hideg fejjel teniszezni. Ivanisevic szerint is ez a sikereinek kulcsa. S persze a profizmusa, ahogy a táplálkozástól kezdve a mentális felkészülésig mindent a legmagasabb szinten végez.

Ivanisevic szerint csakis ezzel magyarázható, hogy Djokovics nem lépett vissza tornától.

– Az első MRI-vizsgálat után a játékosok kilencven százaléka ezt tette volna. Ehelyett ő naponta hetvenhét kezelésen vett részt és napról napja jobban érezte magát – árulta el.

 

Noha Novak Djokovics már harmincöt éves, Goran Ivanisevic szerint még két-három évig képes legmagasabb szinten teniszezni, s amondó, ez az év még mindenképpen Djokovics és Nadal vetélkedéséről fog szólni. Hiába, el kell dönteni, hogy ki minden idők legjobb játékosa.

Borítókép: Novak Djokovics extázisban ünnepelt a lelátón Ivanisevic társaságában (Fotó: AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.