Davis-kupa: óriási magyar bravúr, hihetetlen pontokkal + videó

Piros Zsombor győzelme és Fucsovics Márton veresége után szombaton először a magyar pároson volt a sor. Marozsán Fábián és Valkusz Máté a tavalyi, ausztráliai bravúr után idén a franciák elleni Davis-kupa-párharcban is meglepetésgyőzelmet aratott.

2023. 02. 04. 13:44
MAHUT, Nicolas; VALKUSZ Máté MAROZSÁN Fábián RINDERKNECH, Arthur
Davis-kupa - Magyarország-Franciaország Tatabánya 2023 Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon hasonló volt Marozsán Fábián és Valkusz Máté helyzete, mint egy évvel ezelőtt, Ausztráliában. Akkor is 1-1-es állásnál léptek pályára a Davis-kupa-selejtezőben egy olyan duó ellen, amelynek egyik tagja Grand Slam-bajnok volt, s ugyanez volt a felállás ma Tatabányán, a franciák ellen is. Marozsánék a tavaly Peers, Saville duó elleni sikerből meríthettek erőt Nicolas Mahut és Arthur Rinderknech ellen.

Nagy Zoltán Magyarország Davis-kupa szövetségi kapitány
Nagy Zoltán, a magyar Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: MTSZ/Kovács Anikó)

S az első szett abszolút úgy alakult, ahogy a magyarok elképzelték. Marozsán és Valkusz is koncentráltan kezdett, a korábbi páros világelső, a negyvenegy éves Mahut ellenben rengeteget hibázott, és mindkét adogatójátékát elvesztette a játszmában.

A franciáknak viszont egyetlen bréklabdát sem engedélyezett a magyar kettős, amely Valkusz kiváló szervájával zárta le az első játszmát. A huszonnégy éves magyar játékos korábbi elképesztő röptéjére a Davis-kupa hivatalos Twitter-oldala sem talált magyarázatot.

A második játszmában Rinderknech adogatását helyezte nyomás alá a magyar kettős, de 2:2-nél a franciák hárították a bréklabdákat.

A következő játékban a székbíró okozott felzúdulást: Valkusz a hálón megpattanó labdát bravúrral visszatette, ám Viktor Csernov mérkőzésvezető ítélete szerint csak két pattanás után. A vonalakkal ellentétben ezt nem az elektronikus technológia figyeli a meccseken.

Hiába reklamáltak a magyar játékosok, s ment át Nagy Zoltán szövetségi kapitány a túloldalra kollégájával, Sébastien Grosjeannal is vitázni, bréklabdához jutottak a franciák. De a magyar duót ez a kellemetlen epizód sem zökkentette ki, Marozsánék megfordították a játékot, majd a következő szervagémet is bréklabdákat hárítva hozták.

A második szett sorsáról rövidítés döntött, s 4-4-nél elképesztő labdamenet végén a magyar kettős került minibrékelőnybe. S ez az egy fogadópont el is döntötte a meccset, újra vezet Magyarország.

Egy meccsre kerültünk a világdöntőtől.

Davis-kupa, selejtező

Magyarország–Franciaország 2-1

Piros Zsombor–Benjamin Bonzi 7:6, 6:3
Fucsovics Márton–Ugo Humbert 3:6, 2:6
Marozsán Fábián, Valkusz Máté–Nicolas Mahut, Arthur Rinderknech 6:2, 7:6

Borítókép: Valkusz Máté (háttal) és Marozsán Fábián ünnepelhetett (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.