Eb-bronzérmesünk ezúttal nem bosszantotta házigazdáit

A szakág nagyhatalma, Hollandia rendezi a hétvégén a terepkerékpáros-világbajnokságot. A női versenyben kétszeres Eb-érmesünk, Vas Blanka is rajthoz állt, de ezúttal nem tudott dobogóért küzdeni. A vb-t az idény legjobbja, Fem van Empel nyerte meg.

Magyar Nemzet
2023. 02. 04. 16:05
Vas Blanka cyclocross
Vas Kata Blanka Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női terepkerékpáros versenyeken gyakori, hogy holland háziversenyt hoznak a nemzetközi viadalok is. A teljes narancsos uralmat legtöbbször Vas Blanka szokta megakadályozni.

A huszonegy éves magyar kerekes a legutóbbi két Európa-bajnokságon dobogóra állhatott, és értékes futamgyőzelmet is aratott a 2022/23-as idényben. Később viszont betegségek nehezítették Vas dolgát, aki a hollandiai, hoogerheidei világbajnokságon sem tudott csúcsformában tekerni.

Az idény legjobbja, Fem van Empel hamar meglépett a mezőnytől, csak honfitársa, Puck Pieterse tudta vele tartani a lépést, ám utóbbi a verseny közepén elesett, ezután pedig már nem tudott visszazárkózni Van Empelre.

Fem van Empel így az Európa-bajnokság és a világkupa-pontverseny után a világbajnoki aranyérmet is megnyerte az idényben. A hollandok által remélt söprés összejött, Pieterse a hátsó kerekén érkezett be a célba a második helyen, a bronzérem pedig a 2021-es bajnok, Lucinda Brand nyakába került.

Vas Blanka a verseny jelentős részében a kilencedik helyen haladt, a hajrában a gumijával is gondjai akadtak, így a tizenegyedik helyen ért célba.

Versenyzőnk a tavalyi országúti idény után szinte azonnal belevetette magát a ciklokrosszversenyekbe, most viszont pihenő következik a számára, az idei első országúti versenye áprilisban lesz. A legjobb magyar női kerékpáros idén a tervek szerint indul majd a Girón és a Vueltán is.

Terepkerékpáros-világbajnokság, Hoogerheide, női verseny

1. Fem van Empel (holland) 54:42 perc
2. Puck Pieterse (holland) 39 másodperc hátrány
3. Lucinda Brand (holland) 1:11 perc h.
(…)
11. Vas Blanka (magyar) 3:06 p h.

Borítókép: Vas Blanka végre pihenhet egy kicsit (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.