Nyolcgólos döntőt nyert meg, klubvilágbajnok a Real Madrid

Ötödik klubvilágbajnoki címét szerezte meg a spanyol Real Madrid, amely a szombati, Marokkóban megrendezett döntőben 5-3-ra győzte le a szaúdi Al-Hilal futballcsapatát.

Magyar Nemzet
2023. 02. 11. 22:28
Real Madrid
Real Madrid's French forward Karim Benzema (C) celebrates with teammates after scoring his team's third goal during the FIFA Club World Cup final football match between Spain's Real Madrid and Saudi Arabia's Al-Hilal at the Prince Moulay Abdellah Stadium in Rabat on February 11, 2023. (Photo by Fadel Senna / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai terepen az elmúlt időszakban gyakran nem jött ki a lépés a Real Madridnak, idén sok pontot elhullajtott, így a La Ligában nyolc pontra lemaradt a Barcelona mögött. A címvédéstől így messze került a királyi gárda, de a sebek nyalogatása helyett esélyük volt arra, hogy a klubvilágbajnokságon trófeával vigasztalódjanak. Az első lépést szerda este megtette a spanyol gigász, 4-1-re kiütötte az egyiptomi Al-Ahlit az elődöntőben, a szombati fináléban pedig a brazil Flamengót 3-2-re felülmúló, szaúdi Al-Hilal volt az ellenfele.

A Real a döntőben gyorsan vezetést szerzett, a 13. percben a sérülése után visszatért ugratta ki Vinícius Júniort, aki ezután senkitől sem zavartatva törhetett kapura, és lövése Abdullah Al Muaiouf kapus sarkáról a hálóba pattant. (1-0)

A 19. percre már kettőre nőtt a madridi előny. Az alapvonal mellől tette a kapu elé a labdát, amit a szaúdiak kapusa kiütött, Dzsang Hjun Szu pedig aztán Federico Valverdéhez fejelte azt. Az uruguayi középpályásnak több se kellett, kapásból a kapura tűzte a játékszert, amely szaúdi lábakon megpattanva, Al Muaiouf karja felett a hálóban kötött ki. (2-0) 

Mielőtt még beindult a Real-henger, az Al-Hilal szépíteni tudott. A saját tizenhatosuktól indult a szaúdiak kontratámadása, a felezővonalnál Moussa Marega kapta meg a labdát. Az ellenfél tizenhatosáig robogott vele, és a vetődő Andrij Lunyin mellett a kapuba lőtt. (2-1)

 

Az első félidőben nem tudta lezárni a mérkőzést a spanyol csapat, de a másodikban hamar megtette, mindössze tizenöt percre volt szüksége hozzá. és Vinícius összjátéka után utóbbi kiválóan középre passzolt, az érkező Benzema pedig közelről nem hibázott. (3-1)

A következő gólt az 58. percben Dani Carvajal és Valverde hozta össze a jobb oldalon. A befejező ezúttal is Valverde volt, aki négy méterről pörgetett a kapuba. (4-1) 

Az Al-Hilal nem dobta be a törülközőt, ehelyett Luciano Vietto egy remek átemeléssel szépített a 64. percben. (4-2)

Futószalagon jöttek a gólok. Vinícius cselezgetett a szaúdi védők gyűrűjében, mígnem Szaud Abdulhamid megkaparintotta tőle a labdát. Pechjére azonban Dani Ceballos elé passzolta, aki egy csellel a kapu előtt termett, de ballal nem lőtt a kapura, helyette Vinícius fejezte be az akciót. (5-2) 

A 79. percben Vietto állította be a végeredményt. A Real Madrid a saját tizenhatosa előtt vesztette el a labdát, Michael az alapvonalig jutott vele, majd középre adott, Vietto pedig addig forgolódott az ötösön belül, amíg szabad nem lett előtte az út a bal alsóba. (5-3)

Az emlékezetes, nyolcgólos döntő végén így a Real Madrid ünnepelhetett, amely 2014, 2016, 2017 és 2018 után ötödször lett klubvilágbajnok.

Klubvilágbajnokság, döntő: 
Real Madrid (spanyol)–Al-Hilal (szaúdi) 5-3 (2-1)
gólszerzők: (13., 69.), Valverde (18., 58.), Benzema (54.), ill. Marega (26.), Vietto (64., 79.)

Bronzmérkőzés: Flamengo (brazil)–al-Ahli (egyiptomi) 4-2 (1-1) 

Borítókép: Madridi gólöröm (Fotó: AFP/FADEL SENNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.