Visszavonulás helyett nyolcvancsapatosra hizlalnák a szuperligát

Ötven meg nem nevezett klubbal egyeztettek az Európai Szuperliga-projekt támogatói, és ez alapján átdolgozták a jövő futballsorozatára vonatkozó terveiket, amelyeket a német Die Welt napilap hasábjain keresztül a nagyközönség elé tártak. Az eredeti tervekkel ellentétben nemcsak a topcsapatok indulhatnának az ESL-ben, hanem 60-80 klub részvételével számolnak. Persze csak ha erre az Európai Bíróság, az UEFA és a FIFA is áldását adja.

Magyar Nemzet
2023. 02. 09. 13:41
Florentino Pérez
Real Madrid's Spanish president Florentino Perez poses upon arrival to attend the 2022 Ballon d'Or France Football award ceremony at the Theatre du Chatelet in Paris on October 17, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: AFP/Franck Fife
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel két éve, 2021 áprilisában Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke bombát robbantott a labdarúgás világában azzal, hogy bejelentette, tizenkét topklub részvételével (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale és Juventus) megalakult az Európai Szuperliga (ESL). A bejelentés viszont hatalmas indulatokat szült, a csapatok szurkolói látványosan tiltakoztak a lépés ellen, a résztvevők többsége ezért visszavonulót fújt, és kilépett a projektből. Mindössze a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid tartott ki mellette. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) eljárást indított az említett három klub ellen, a kilépőket pedig pénzbírság megfizetésére kötelezte, ezzel „jóvátették a bűnüket”. Pérez ugyanakkor leszögezte, az alapító csapatok nem tudnak ilyen könnyen megszabadulni a szuperligától, amelyhez elmondása szerint továbbra is szerződés köti őket.

A szurkolók nem kértek a szuperligából. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A Real Madrid és az ESL elnöke, valamint a megmaradt támogatók azóta időről időre felemlegették a szuperligát, hiszen elmondásuk szerint a kezdeti kudarc miatt nem mondtak le a terveikről. Olyannyira nem, hogy ezúttal a Die Welt német napilap hasábjain ismertette az elképzeléseiket Bernd Reichart, a sorozat szponzorálására létrehozott A22 cég vezérigazgatója.

A projekt vezetői október óta ötven futballklubbal tárgyaltak a részletekről, de Reichart úgy fogalmazott, nyilvánvaló okok miatt nem árulhatja el, melyek voltak ezek. Az viszont kiderült, hogy az eredetileg húszcsapatosra tervezett formátumot alaposan átgondolták, immáron 60-80 együttes részvételével számolnak a szervezők, amelyeknek idényenként legalább tizennégy mérkőzést kellene lejátszaniuk az ESL-ben. A csapatok a hazai bajnokságokban való teljesítményük alapján kerülnének be a szuperligába, tehát mégsem lennének állandó tagok. A klubokkal való egyeztetések alapján összesen tíz alapelvet fogalmazott meg az A22 társaság, amelyhez a jövőben tartanák magukat.

A tíz alapelv

  • Egy nyílt versenysorozat 60-80 csapattal, a részvétel bajnoki szerepléshez kötődne.
  • Hazai versenysorozatok erősítése és versenyképesebbé tétele az európai versenyrendszerből származó erőforrások segítségével.
  • Fenntartható erőforrásokkal javítani a versenyképességet a pénzügyi szabályok szigorú betartása révén, amihez hozzájárulhat a minimum 14 európai kupamérkőzés garantálása.
  • A játékosok egészségére helyezett nagyobb hangsúly, a nemzetközi kupamérkőzések mérkőzéseinek száma ne növekedjen.
  • Az európai versenyrendszert a klubok kormányozzák, és szigorú pénzügyi szabályok betartása szükséges. A klubok kizárólag a saját maguk által megtermelt bevételt költhetik el, a versenyt romboló tőkeinjekciók nem alkalmazhatók. A klubok kizárólag a megtermelt bevételük egy meghatározott százalékát költhetnék el fizetésekre és átigazolási díjakra.
  • A világ legjobb kupasorozatának létrehozása, amely képes lekötni a fiatalok figyelmét, és amely felveszi a versenyt az amerikai ligákkal is.
  • A szurkolói élmény javítása a szurkolói csoportokkal való folyamatos kommunikáció révén.
  • A női futball népszerűsítése és anyagi támogatása annak középpontba állításával. A befektetések profi és amatőr szinten is megvalósulnának.
  • Szolidaritási alap biztosítása a nem részt vevő klubok és grassroots-programok számára évi 400 millió euróval, amely a kétszerese a jelenlegi támogatásnak.
  • Az Európai Unió értékeinek, törvényeinek, alapvető szabadságjogainak tiszteletben tartása.   

 

Miért van szükség az új liga létrehozására? 

Reichart így indokolta a szuperliga létjogosultságát:

– Az európai futball alapjait az összeomlás veszélye fenyegeti, ezért eljött a változás ideje. A labdarúgásban a klubokra hárul a kockázat, a fontos döntések meghozatalából mégis kihagyják őket, közben pedig a sportági és a pénzügyi alapok összeomlanak körülöttük. A beszélgetéseink során a klubok felvilágosítottak minket, hogy nem szólalhatnak fel nyilvánosan a rendszer ellen, mivel az szankciókkal fenyegeti őket az elhallgattatásuk érdekében. A mi párbeszédünk ezzel szemben nyílt, őszinte és konstruktív volt, amely során megállapítottuk, milyen változásokra van szükség a futballban, és ezeket hogyan lehetne elérni. Az egyeztetések nem állnak le, sok még a tennivaló – fogalmazott a vezérigazgató.

Első lépésként a jogi kérdéseket kell tisztázniuk. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az UEFA szabályzatának ugyanis van egy olyan része, amely lehetővé teszi a két szervezet számára, hogy közbelépjenek, amennyiben valaki konkurens versenysorozat létrehozására adná a fejét. Továbbá azokat a klubokat és futballistákat is megbüntethetik, amelyek részt vesznek az új liga küzdelmeiben. Az A22 szeretne választ kapni arra, hogy ez az előírás megfelel-e az Európai Unió versenyszabályzatának. Várhatóan idén megszületik a végleges ítélet az ügyben, de ha az Európai Bíróság elfogadja Athanasziosz Rantosz főtanácsos tavaly decemberi meghallgatáson tett javaslatát, akkor annak a szuperliga megálmodói aligha fognak örülni. A főtanácsos úgy fogalmazott, a sorozat létrehozásának nincs akadálya, azonban a FIFA-nak és az UEFA-nak joga van arra, hogy kizárja a versenysorozataiból azokat a klubokat, amelyek részt vesznek az új projektben.

Az ESL-nél természetesen továbbra is nekik kedvező elbírálásban reménykednek.

– A célunk az, hogy az ítélet kézhezvétele után a lehető leghamarabb fenntartható sportprojektet mutassunk be az európai kupasorozatokhoz, amely hozzáférhető mind a 27 EU-tagállam számára – mondta Reichart.

Borítókép: Florentino Pérez, a szuperliga egyik szülőatyja (Fotó: AFP/Franck Fife)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.