A Fradi tíz évig élvezheti a menetelése gyümölcsét

A Ferencváros labdarúgócsapata hazai klubtól majdnem két évtizede nem látott bravúrt ért el a 2022–23-as idényben. A magyar rekordbajnok eljutott a nemzetközi kupaküzdelmek tavaszi fázisáig, az Európa-liga nyolcaddöntőjében búcsúzott a német Bayer Leverkusen ellen. A kiváló szereplés a Fradi költségvetésére is jó hatással van.

2023. 03. 17. 6:15
a20230316 FTC Leverkusen Europa Liga labdarugas Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fradi az elmúlt években stabil európai főtáblás csapattá nőtte ki magát, ez pedig elősegíti azt, hogy pénzügyi szempontból is folyamatosan tovább tudjon építkezni. Az idei európai kupaküzdelmek során a klub ismét komoly bevételt halmozott fel, ráadásul az Európa-liga-nyolcaddöntős szereplés jutalmát tíz évig élvezheti.

Fradi Leverkusen
A Leverkusen jelentette a végállomást a Fradi számára. Fotó: Mirkó István

Az idényben elért eredményeivel az FTC összesen 8,03 millió eurót nyert: 3,63 milliót az El-főtábla eléréséért, 2,1 milliót a csoportban szerzett pontokért, 1,1 milliót a csoportelsőségért és 1,2 milliót a nyolcaddöntőbe jutásért.

Ezenfelül az elmúlt tíz év szereplése alapján megállapított UEFA-együttható eredményeként további 924 ezer euró ütötte a csapat markát. Ez az összeg az idei nagyszerű szereplésnek köszönhetően jövőre még magasabb lesz, azaz a Ferencváros a következő években is arat majd az idei – sőt a legutóbbi négy idénybeli – főtábla babérjaiból.

A rögzített pénzdíjakon túl is keresett a szerepléssel az FTC. A klub összesen nyolc hazai európai kupameccs jegybevételeivel gazdagodott az idényben, ráadásul még az a kockázatvállalás is bejött, hogy a tavaszi nemzetközi fázisra a Puskás Arénába költözött a csapat.

Az UEFA-tól pedig a tévés jogdíjakból is kap még pénzt a klub. Ez az összeg az egyes piacokon kötött megállapodásoktól függ, így csak a szezon végeztével derül majd ki, hogy mennyi jut ezen a címen az FTC-nek. Amennyiben a csoportkörre és a nyolcaddöntőre jutó alapot egyenlően osztanák el az adott fázis résztvevői között, még további 3,9 millió eurót kapnának.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a tavaszi szereplés ellenére a Ferencváros nem keresett annyit idén, mint a 2020–21-es idényben, amikor ugyan csak egy pontot szerzett az őszi csoportkörben, de azt a Bajnokok Ligájában tette. Nem véletlenül mondta Hajnal Tamás sportigazgató a kiesés után, hogy a következő idényre a BL-szereplés a cél.

Sztanyiszlav még tovább ment, ő már BL-nyolcaddöntőbe vágyik.

Borítókép: A Ferencvárost a kiesés ellenére megünnepelték a szurkolói (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.