időjárás 24°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Nehéz helyzetbe került az Antonio Contét kirúgó sportigazgató

Magyar Nemzet
2023.03.29. 18:37 2023.03.29. 18:52
Nehéz helyzetbe került az Antonio Contét kirúgó sportigazgató

Az olasz bíróság csak az országra érvényesen tiltotta el a több olasz klubot is érintő pénzügyi botrány miatt, ám kérte a FIFA-t, hogy terjessze azt ki az egész világra. A nemzetközi szövetség ezt megtette, és ezzel nehéz helyzetbe került az otthon 30 hónapra eltiltott Fabio Paratici, aki a Tottenham sportigazgatójaként a múlt héten kirúgta ki Antonio Conte vezetőedzőt.

Nem Fabio Paratici napja volt a szerdai. A Tottenham Hotspur olasz sportigazgatója nemrég menesztette a csapat edzőjét, a honfitárs Antonio Contét, ám most megtudta, milyen érzés az, amikor kihúzzák a lába alól a talajt. Ez a gyakorlatban valószínűleg azt jelenti, hogy alighanem el kell távolodnia a futballtól, harminc hónapig semmilyen munkakörben nem dolgozhat a sportág közelében.

 

Az ötvenéves Fabio Paratici 2021 nyarán szerződött a Premier League-ben szereplő londoni klubhoz, előtte tizenegy évet húzott le a Juventusnál, ebből hármat ott is sportigazgatóként. Tavaly derült ki, hogy az ügyészség is nyomoz a torinóiak ellen, januárban pedig az olasz fellebbviteli bíróság tizenöt pontot levont a Juventustól, a korábbi elnök Andrea Agnelli és Maurizio Arrivabene vezérigazgató egyaránt kétéves eltiltást kapott. Fabio Paratici korábbi sportigazgatóra két és fél éves büntetést szabtak ki, míg az ítélet szerint Federico Cherubini volt sportkoordinátor 16, Pavel Nedved volt alelnök nyolc hónapig nem dolgozhat az olasz futballban. A döntéshozók akkor egy kérelmet is megfogalmaztak a FIFA és az európai szövetség (UEFA) felé, amely a büntetés kiterjesztését követelte a két szervezet égisze alá tartozó versenysorozatokra.

A La Gazzetta dello Sport szerint az ügyben érintett többi nyolc klub (Sampdoria, Empoli, Genoa, Parma, Pisa, Pescara, Pro Vercelli, Novara) megúszta kisebb-nagyobb pénzbüntetéssel, de több (összesen 54) sportvezetőt eltiltottak. 

A vád szerint néhány játékos esetében a valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, hozzásegítve őket, hogy a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetésük és nagyobb teljesítménybónuszuk legyen.

A FIFA pedig annyira súlyosan ítéli meg az ügyet, hogy egyetértett az olasz bíróság kérésével, és szerdán közleményben tudatta: „A FIFA megerősíti, hogy elfogadta az olasz szövetség (FIGC) javaslatát, és kiterjeszti a szankciókat, amely világszerte számos tisztségviselőre hatással lesz.”

A Sky Sport megkereste az észak-londoni klubot és az angol Labdarúgó-szövetséget (FA), s úgy értesült, Paratici nem folytathat semmilyen transzferpiaci tevékenységet, azaz nem beszélhet ügynökökkel és nem tárgyalhat üzletekről, ugyanakkor a Tottenhamen belül továbbra is dolgozhat. A portál ezután hivatalos felvilágosítást kért, mert kérdéses, Paratici részt vehet-e Antonio Conte után az új menedzser keresésében.

Borítókép: Egyelőre bizonytalan Fabio Paratici sorsa Londonban (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.