Nem került rossz csoportba a magyar csapat az Európa-bajnokságon

Ljubljanában kisorsolták a júniusi női kosárlabda Európa-bajnokság csoportjait. A magyar válogatott a négyből a negyedik kalapba kapott besorolást, de ennek ellenére nem lesz lehetetlen feladat számára a továbbjutás, bár könnyű sem. Székely Norbert együttese Ljubljanában játszik majd Szerbia, Törökország és Szlovákia ellen a nyolc közé jutásért.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 18:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb csoportmásodikként zárta a magyar női válogatott az Európa-bajnoki selejtezőket, így 2019 után ismét ott lehet a kontinenstornán. Sajnos  a 2021-es Eb-t nélküle rendezték meg, mert akkor a csapat elvérzett a selejtezőkön. A nemzetközi szövetség, a FIBA tegnap sorsolta ki a csoportokat az Európa-bajnokságra, amelyre június 15–25-ig kerül sor, a csoportmérkőzéseknek az izraeli Tel-Aviv és a szlovéniai Ljubljana ad otthont, és utóbbi város lesz a helyszíne a kieséses szakasznak, valamint a helyosztóknak is. A mezőny tizenhat csapata két-két négyes csoportba osztva játszik majd a továbbjutásért. A FIBA a ranglista szerint négy kalapot alakított ki a sorsolásra, Magyarország a negyedikbe került. 

 

Az senkinek sem okozhatott meglepetést, hogy az első kalapból Spanyolország, Franciaország, Szerbia és Belgium várta a sorsolást, ez a négy válogatott kiemelkedik a mezőnyből. A ceremónia során a Magyarország nevet rejtő golyót húzták utoljára, ami azt jelentette, hogy Székely Norbert csapata Ljubljanában szerepel majd a D csoportban, az ellenfele az első kalapból a címvédő Szerbia, a másodikból Törökország, a harmadikból pedig Szlovákia lesz.

 

– Négy válogatott kivételével a mezőny kiegyensúlyozott, a többiek bármikor legyőzhetik egymást szerintem – mondta lapunknak a szövetségi kapitány. – Jól ismerjük a szlovákokat és a törököket is, ellenük gondolhatunk arra, hogy nyerhetünk, az Európa-bajnok szerbek már más kategóriát képviselnek, persze ellenük sincs okunk eleve feladni a mérkőzést. Úgy vélem, kerülhettünk volna nehezebb csoportba is. Szakmai szempontból mindegy, hogy melyik helyszínre utazunk, de ha arra gondolok, hogy Szlovéniába minden bizonnyal több magyar jön el szurkolni, akkor a sorsolásnak ezzel a részével is elégedettek lehetünk. 

Fotó: Fiba.com

A továbbjutási esélyek nyilván jobbak lennének, ha Székely Norbert biztosan számíthatna Európa egyik legjobb centerére, a 208 centiméter magas Határ Bernadettre. Ő az előző idényben vált klasszissá a posztján, ám a bajnoki párharc egyik már megnyert meccsének az utolsó pillanatában súlyos sérülést szenvedett. Emiatt nem mehetett el a WNBA-be sem játszani az Indiana Feverbe, tíz hónap lábadozás és rahabilitáció után két hete térhetett vissza a pályára. Sajnos azonban a visszatérés nem sikerült, a soproni center két meccsen csak perceket bírt, és a múlt hét végén kiderült, újabb műtétet igényel a térde, ami újabb hat hónapos kieséssel jár. Nagy kérdés, május elején elkezdheti-e a felkészülést a válogatottal az Európa-bajnokságra, és ha igen, akkor milyen formába lendülhet június közepére.

Borítókép: A magyar válogatott a diósgyőri közönséggel együtt ünnepelte a kijutást az Eb-re (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.