Novak Djokovics, a becsületes megtalálók és Joe Biden

A világ legjobb teniszezőinek többsége március nagy részét az Egyesült Államokban töltötte. A kivételek közé tartozott a két csúcstartó, az egyaránt huszonkétszeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal és Novak Djokovics. A spanyol klasszis sérült, a szerb kiválóság viszont egészséges, csakhogy Covid elleni oltás híján nem utazhatott el Amerikába. Djokovics otthon jó híreket kapott a korlátozásról, egy kosárlabdameccsen pedig meghálálta rajongója becsületességét.

2023. 03. 31. 14:36
Novak Djokovics
TENNIS-AUS-OPEN Fotó: AFP/ANTHONY WALLACE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Miamiban a végéhez közeledik az év második ATP 1000-es és WTA 1000-es versenye, Novak Djokovics a héten Belgrádban jelent meg sporteseményen. A szerb teniszklasszisnak annak ellenére volt oka az örömre, hogy nem utazhatott el a két fontos márciusi, amerikai tenisztornára. Djokovics oltatlansága következtében maradt le az Indian Wells-i és a miami versenyekről, a korlátozást viszont májusban minden jel szerint feloldják, így a szerb klasszis a nyár végi US Open mezőnyének már tagja lehet, hacsak Joe Biden nem vétózza meg a kongresszus és a szenátus által már megszavazott javaslatot a beutazási korlátozások megszüntetéséről.

Novak Djokovics
Novak Djokovics nyáron már minden bizonnyal Amerikában is ütőt ragadhat (Fotó: AFP/Martin Keep)

Bár az amerikai elnök korábban a javaslat ellen foglalt állást, valószínűtlen, hogy ne írná alá a dokumentumot. Djokovics tehát lényegében fellélegezhet, aligha kell újabb Grand Slam-tornát kihagynia amiatt, mert nem vette fel a Covid elleni vakcinát.

– Igazán kár, hogy nem játszhattam Indian Wellsben és Miamiban. Nagyon szeretem ezeket a helyszíneket, sok sikert értem el ezeken a tornákon. De nem bánok semmit, nem lehet a múltban élni, az csak visszafogja az embert – mondta Djokovics, aki elveszítette az Ausztráliában visszaszerzett világelsőségét. Igaz, ha az új ranglistavezető, Carlos Alcaraz nem nyeri meg a miami tornát, a salakszezonnak ismét Djokovics vág neki a rangsor éléről.

A szerb klasszis már a vörös borításon készül, a tervek szerint az április 10-én kezdődő, monte-carlói mesterversenyen tér vissza, ahol is ütőt ragadhat, ha tényleg felépül Ausztráliában összeszedett sérüléséből.

Djokovicsnak az edzés mellett más sportágra is jutott ideje: szerda este a belgrádi arénában nézte meg a Crvena zvezda és a Valencia férfikosárlabda Euroliga-meccsét. A szerb kiválóság megörvendeztette a rajongóit is, igaz, ezúttal ez abszolút kölcsönös volt.

Djokovics fiatal szurkolói ugyanis jelezték a teniszezőnek, hogy náluk van a hitelkártya, amit a szerb klasszis elhagyott.

A becsületes megtalálók mindenképpen rászolgáltak a közös fotókra.

Él a dupla dupla esélye

A miami tornán a férfiak között az egyik elődöntőben Alcaraz az olasz Jannik Sinner ellen játszik, a másik ágról orosz teniszező – Danyiil Medvegyev vagy Karen Hacsanov – jut majd a döntőbe. Alcaraznak tehát továbbra is él az esélye, hogy végrehajtsa a Sunshine Double-t, azaz egymás után nyerjen Indian Wellsben és Miamiban.

Ugyanehhez még egy lépéssel közelebb áll a nők között a kazah Jelena Ribakina, aki már bejutott a döntőbe, ellenfele a cseh Petra Kvitová vagy a román Sorana Cirstea lesz.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: AFP/Anthony Wallace)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.