Túl az életveszélyen háborús témában intézkedik a Nemzet Sportolója

Az ősszel minden magyar sportbarát egy emberként szorított azért, hogy a kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzetközi Fair Play-Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, Kamuti Jenő túlélje a kómás állapotot. A 85 éves sportember tizenegy napon át tartó kritikus időszakot követően nyerte vissza az eszméletét és fokozatosan újra folytatja sokoldalú tevékenységét.

Jocha Károly
2023. 03. 11. 9:16
Kamuti Jenő
Kamuti Jenő Forrás: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Januárban, egy kötelező kontrollon meg kellett jelennem, de sem azelőtt, sem azóta többször már nem volt jelenésem a kórházban. Az embernek a nyolcvanhatodik évében pontosan tudnia kell, mit bír el. Más kérdés, hogy a tennivalók összesűrűsödése miatt olykor elvtelen kompromisszumokat kell kötnöm önmagammal – számolt be az egészségügyi állapotáról az érdeklődésünkre Kamuti Jenő, aki az ősszel válságos állapotban volt. Ennek megfelelően igyekszik beosztani az erejét, ezért Kínába nem utazott el egy fontos konferenciára, Párizs csábításának azonban nem tudott ellenállni.

– A  kínai utat sikerült helyettesítenem azzal, hogy az internet segítségével kapcsolódtam be a konferenciába, amelynek témája kettős volt: az olimpiai mozgalom és a fair play eszméjének erősítése elsősorban az ázsiai országokban. A megbeszélések gyümölcseként erről áprilisban szerződést írnak alá az érintettek. A francia fővárosban már nagyon sokszor megfordultam. Ezúttal hivatalos úton jártam ott. Személyesen is találkoztam egykori, velem egyidős vívótársammal, Pálfy Györggyel, aki 1956 óta ott él és mindmáig igen aktívan dolgozik a Nemzetközi Fair Play Bizottság céljainak megvalósításán. Egyidejűleg az UNESCO sport-, oktatási és nevelési bizottsága elnöke meghívásának is eleget tettem, akivel az idén hatvanéves Nemzetközi Fair Play Bizottság méltó megünneplésének lehetőségeiről is konzultáltunk. Elvi megállapodás született arról, hogy a bizottság által odaítélt kitüntetéseket a budapesti atlétikai világbajnokság valamelyik versenynapján adjuk majd át.

 

Pénteken már idehaza is láthatták nyilvános eseményen a sportrajongók a Nemzet Sportolóját, aki tiszteletét tette a Budapesten zajló párbajtőr világkupa versenyen.

– Igen és közben sok került a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) által meghirdetett videokonferenciára is. Erre végül százhúsz tagállam képviselői jelentkeztek be. A legnagyobb érdeklődésre számot tartott kérdés az orosz és fehérorosz vívók további, nemzetközi szereplésének esetleges lehetősége volt. A szavazásra bocsátott kérdésre leadott voksok hetven százaléka amellett állt ki, hogy nemzetiség és zászló megjelenítése nélkül, saját himnuszuk eljátszásának mellőzésével visszatérhetnek a nemzetközi vérkeringésbe az eltiltott két ország vívói. Amennyiben ez a szavazás érvényben marad, úgy az említett vívók az áprilisban kezdődő világkupa fordulókon már pástra léphetnek.

Borítókép: Visszatért Kamuti Jenő munkakedve

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.