Bekeményítettek az amerikaiak, és ez a Hungaroringet is érinti + videó

Miután csütörtökön este megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, miszerint a magyar kormány 2032-ig támogatja és biztosítja a Formula–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, ma a Hungaroring jövőjéről tartott sajtótájékoztatót Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nagydíjnak jelenleg 2027-ig van élő szerződése, azonban már ősz óta küszöbönáll a szerződéshosszabbítás az amerikai jogtulajdonos Liberty Mediával. Az Origo beszámolója szerint Gyulay Zsolt, Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: Bernie Ecclestone korában még elnéző volt a vezetőség, az amerikaiak azonban szigorúbbak, ezért nélkülözhetetlen a mielőbbi fejlesztés annak érdekében, hogy megmaradjon a Formula–1-es Magyar Nagydíj. Az elkövetkező hetekben viszont várhatóan megtörténik az aláírás, amely egy plusz ötéves opciót is tartalmazna, ezzel pedig a Magyar Nagydíj Európán belül megerősítené az első helyét a szerződés hosszát tekintve.

Jelenleg Bahreinnek van a leghosszabb szerződése, 2036-ig szól, Ausztrália nemrég hosszabbított 2035-ig, és Katarnak 2032-ig szóló megállapodása van, mellé zárkózik fel a Hungaroring, amikor megkötik az új szerződést. 

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a közeljövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, májusra kiírják a közbeszerzési pályázatot a kivitelezőknek, és legkésőbb 2024 januárjában döntenek arról, ki a nyertes.

– Az idei és a jövő évi Magyar Nagydíj még nagyjából a megszokott körülmények között zajlik, ám az elképzeléseink szerint jövőre már elkezdődnek az előkészületi munkálatok, majd 2024 őszén kezdődne meg a kivitelezés – mondta Schmidt Ádám.

Az Origo cikke ITT olvasható el.

Amint közismert, a Hungaroringet 1985. október 1-jén kezdték el építeni, és rekordidő, 8 hónap alatt készült el – az első Formula–1-es pályaként a vasfüggöny mögött. Kétszer építették át, először 1989-ben, amikor kivették a hármas sikánt, másodszor pedig 2003-ban, amikor a célegyenes utáni 1-es és 13-as kanyart lejjebb helyezték és hosszabb egyenest építettek helyette. A pálya hossza előbb 4014 méterről 3975 méterre csökkent, majd 2003-ban elérte mostani hosszúságát, a 4381 métert. A Hungaroring 2016-ban a pálya teljes nyomvonalán saját forrásból lecserélte a kopóréteget, amelyre már nagyon nagy szükség volt a versenyzők visszajelzései szerint.

Borítókép: A 10 ezer fős főlelátót is meredekebbre és modernebbre építik (Fotó: Origo/Polyák Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.