Hamilton egykori csapata az igazáért harcoló Massán gúnyolódik + videó

A Formula–1 egykori vezetőjének, Bernie Ecclestone-nak az egy hónappal ezelőtti vallomása lavinát indított el. A 2008-as crashgate-ügy fő kárvallottja, Felipe Massa abban reménykedik, hogy tizenöt év „késéssel” jogi úton megszerezheti Lewis Hamiltontól a bajnoki címet. Hamilton akkori csapata, a McLaren csak nevet Massán, a botrányt kiváltó ütközést okozó Nelsinho Piquet pedig megbánta, hogy hallgatott az őt lelki terror alatt tartó csapatfőnöke, Flavio Briatore utasítására. Igazi szappanopera a száguldó cirkuszban.

2023. 04. 14. 19:16
F1 Grand Prix of Italy - Qualifying Felipe Massa
Felipe Massa (driver) during the Formula 1 Championship 2022 Formula 1 Pirelli Gran Premio d'Italia - Grand Prix of Italy - Race on September 11, 2022 at the Autodromo Nazionale Monza in Monza, Italy (Photo by Luca Rossini/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Luca Rossini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, a Formula–1 egykori tejhatalmú ura, Bernie Ecclestone a közelmúltban könnyített a lelkén, és bevallotta, rajta is múlott, hogy 2008-ban az akkori két bajnokaspiráns közül Lewis Hamiltoné, és nem Felipe Massáé lett a vb-cím. Történt ugyanis, hogy a szingapúri futamon a Renault-nál versenyző Nelsinho Piquet felsőbb utasításra szándékosan a falnak ütközött, hogy biztonsági autós szakasz következzen, és többek között ennek köszönhetően csapattársa, Fernando Alonso megőrizze az első helyét. A terv bevált, a kétszeres világbajnok spanyol győzött az utcai versenyen.

Csak egy évvel később derült fény a Renault titkára, Ecclestone és Max Mosley versenyigazgató azonban már ennél korábban értesült a történtekről, de a botrány elkerülése érdekében semmilyen lépést sem tettek az ügyben. Pedig a manipulált eredmény a világbajnoki pontversenyre is hatással volt, Hamilton pontokat szerzett, Massa viszont nullázott Szingapúrban. 

 

Ecclestone utólag úgy véli, törölni kellett volna a verseny végeredményét. Ez esetben pontokat sem osztottak volna ki a pilótáknak, ha pedig ez megtörténik, Massát illeti meg a korona Hamilton helyett. Jelen állás szerint viszont a brit 2008 világbajnoka, egy ponttal előzte meg brazil vetélytársát. 

Massát azonban nem hagyja nyugodni Ecclestone vallomása, és április elején bejelentette, hogy jogi lépéseket fontolgat a végkimenetel megváltoztatása érdekében.

– Van egy szabály, amely kimondta, hogy miután egy pilóta megkapta a világbajnoki trófeát, az eredmény megmásíthatatlan, még akkor is, ha kiderül, hogy valakit megloptak. A Ferrari ügyvédei annak idején beszéltek nekem erről a szabályról, és más ügyvédek is azt mondták, hogy nem tehetünk semmit az ügyben. Elhittem nekik, hogy ez a helyzet – emlékezett vissza az expilóta. – Tizenöt év elteltével kiderült, hogy a tulajdonosok és az FIA elnöke már 2008-ban értesült a történtekről, mégsem tettek semmit, mert nem akarták bemocskolni a Formula–1 nevét. Szomorú voltam, amikor ezt megtudtam. Úgy vélem, hogy törölni kellett volna a verseny eredményét, és akkor én lettem volna a világbajnok. Összességében én vesztettem a legtöbbet az ügy miatt, úgyhogy utánajárunk, lehet-e rajta változtatni – tette hozzá Massa, és kifejtette, hogy nem pénzügyi megfontolásból döntött e lépés mellett, csak igazságot szeretne tenni.

 

A McLarennél csak nevetnek Massán

Massa szempontjából persze a pozitív végkifejletnek vajmi kevés az esélye. Hamilton akkori csapata, a McLaren éppen ezért az utolsó szalmaszálba kapaszkodó versenyzőn élcelődött, amikor a TikTokra egy videót posztolt Hamilton vb-címének a megünnepléséről. Megjegyzésként pedig egy angol szójátékot (Denial is a river in Egypt) fűztek a montázshoz, utalva rá, hogy Massa tagadásban él.

 

Piquet ma már máshogy cselekedne

A fejlemények hatására a crashgate-ügy főszereplője, Nelsinho Piquet a Pelas Pistas podcastben elmondta, ő hogyan élte meg az eseményeket. 

Bár bűnbaknak kiáltották ki, ő áldozatként tekint magára, aki egykori csapatfőnöke és menedzsere, Flavio Briatore miatt került kilátástalan helyzetbe.

– Ha ma megkérdeznek, hogy újra így cselekednék-e, természetesen nemet mondok. De akkoriban, fiatal voltam, és a falhoz szorítottak. Hatalmas nyomás alatt versenyeztem, ráadásul senki sem volt mellettem, egy valaki kivételével, aki folyton zaklatott és figyelmeztetett, hogy az az utolsó esélyem. Én pedig láttam, hogy az álmom, amire feltettem az életem, szertefoszlik – idézte fel a brazil. – 2009-ben is a csapatnál versenyeztünk, de amikor kirobbant az ügy, felbontották a szerződésem, pedig ezt nem kellett volna megtenniük. Az egész idényben versenyeznem kellett volna, aztán egyszer szóltak, hogy Romain Grosjean ül a helyemre. Hiába mondtam nekik, hogy ezt nem tehetik velem. Úgy bántak velem, mint egy kutyával. Aztán mivel kidobtak, mintha csak egy darab szemét lennék, előálltam az igazsággal. Ekkor értesült mindenki a történtekről, ami nekem szörnyű élmény volt. Traumaként éltem meg, és még ma is sokan anélkül ítélnek meg, hogy ismernék az események hátterét.

Borítókép: Felipe Massa a 2022-es olasz versenyhétvége időmérő edzésén (Fotó: AFP/NURPHOTO/LUCA ROSSINI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.